Κίνδυνος για στάση πληρωμών στην Κύπρο

Άλλωστε, η πρώτη δόση από τον Μηχανισμό Στήριξης εκτιμάται ότι δεν θα δοθεί πριν από τον Οκτώβριο. Είναι πρόδηλο ότι η Λευκωσία αντιμετωπίζει ακόμη και τον κίνδυνο στάσης πληρωμών, εάν δεν βρει ως το τέλος Αυγούστου 1,2 δισ. ευρώ για να καλύψει μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου καθώς και την αποπληρωμή ομολόγων, τα οποία λήγουν λίαν συντόμως.

Εσωτερικός δανεισμός

Η πρώτη κίνηση που έγινε από πλευράς κυβέρνησης ήταν η προσφυγή σε εσωτερικό δανεισμό. Όμως το ποσό είναι πολύ μικρό και ως εκ τούτου η πιθανή δανειοδότηση από τη Ρωσία εμφανίζεται ως σανίδα σωτηρίας. Είναι το δεύτερο δάνειο από τη Μόσχα μέσα σε έναν χρόνο. Είχε προηγηθεί εκείνο των 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το δεύτερο είναι πιθανό να φτάσει τα 5 δισ. ευρώ. Και τα δυο δάνεια από τη Ρωσία φτάνουν γύρω στο 47% επί του κυπριακού ΑΕΠ. Στη Λευκωσία έχει ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτικών τραπεζών, από τη μια, και κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, από την άλλη. Η κυβέρνηση κατηγορεί τις τράπεζες ότι φέρουν την κύρια ευθύνη για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η άλλοτε ανθηρή οικονομία, αφού αγόρασαν ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά εν ώρα κρίσης και τώρα χρειάζεται ένα μεγάλο ποσό ανακεφαλαιοποίησης, το οποίο δεν έχει καθοριστεί ακόμη. Αρχικά έγινε λόγος για 1,7 δισ. ευρώ, μετά για 6 δισ. ευρώ και τώρα γίνεται αναφορά ακόμη και για 10 δισ. ευρώ!

Αντιπαράθεση και χρέος

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το πρόβλημα που προέκυψε από την ανακεφαλαιοποίηση δεν είναι το μόνο και ότι η Κύπρος δεν προσφεύγει στον Μηχανισμό Στήριξης μόνο για τις τράπεζες, αλλά και για την κάλυψη των δαπανών του Δημοσίου, αφού η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αδειάσει τα ταμεία και να φέρει τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας. Ως απόδειξη τούτου, η αντιπολίτευση προβάλλει τον ισχυρισμό ότι το τελευταίο έτος η κυβέρνηση δανείστηκε σε πρώτη φάση 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία, ενδέχεται να πάρει τώρα άλλα 5 δισ. από τη Μόσχα και ζητά άλλα 5 δισ. από τον Μηχανισμό Στήριξης για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου. Συνολικά 12,5 δισ., που αναλογούν σε ποσοστό 68,4% επί του ΑΕΠ. Εάν σε αυτά προστεθεί και το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή άλλα 10 δισ. ευρώ, το συνολικό πόσο επί του ΑΕΠ φτάνει το 125%!


Σχολιάστε εδώ