Κάτω στον Πειραιά

Ο χώρος θα καθαριστεί και θα μεταμορφωθεί σε χώρο αναψυχής, ενώ θα αναδειχθούν τα 3 σημαντικά αρχαία ευρήματα που βρίσκονται σʼ αυτόν. Κάτω από την επιφάνεια θα δημιουργηθεί υπόγειο πάρκινγκ.

// Στην παραχώρηση χώρων από τον ΟΛΠ για την ίδρυση περιπτέρων που θα δίνουν πληροφορίες στους τουρίστες για τον Πειραιά, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Τρίτη. Τόνισε μάλιστα ότι, πέρα από τους χώρους, ο ΟΛΠ θα αναλάβει το κόστος κατασκευής και τοποθέτησης των περιπτέρων. Στο σημείο αυτό ο εκπρόσωπος της δημοτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καρδαράς παρενέβη και είπε: «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες». Για να του απαντήσει ο δήμαρχος: «Δεν φοβάμαι κανέναν, παρά μόνο τον Θεό. Κι αυτόν μόνο όταν είμαι… άτακτος. Γιʼ αυτό φροντίζω να μην είμαι!»

// Νέα ένταση προκλήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, όταν κάποιος σύμβουλος της μειοψηφίας είπε ότι τα οικονομικά του δήμου ίσα ίσα που φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες μέχρι το τέλος του μήνα. Ο δήμαρχος αντέδρασε και είπε πως αν δεν λυθεί το οικονομικό πρόβλημα του δήμου, δεν θα παραμείνει δήμαρχος! Ο Γ. Μίχας του απάντησε ότι δεν πρέπει να παραπονιέται, γιατί κυβερνά το κόμμα του, η ΝΔ. Τότε αντέδρασε ο Γ. Καρδαράς, από τον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ, και του είπε: «Δεν είναι μόνο κυβέρνηση της ΝΔ. Και δική σας είναι. Πώς να το κάνουμε; Μην το αρνείστε…». Τη σκυτάλη πήρε η επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, που είπε: «Είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να μη δίνει λεφτά στους δήμους. Γιʼ αυτό μην περιμένετε. Λεφτά δεν πρόκειται να πάρετε!»

// Τον… διωγμό που υφίστανται οι ταξιτζήδες του Πειραιά από τη διοίκηση του ΟΛΠ κατήγγειλε στο δημοτικό συμβούλιο ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Κυριάκος Μανωλάκος. Όπως είπε, έχει στα χέρια του έγγραφες διαμαρτυρίες ιδιοκτητών ταξί του Πειραιά οι οποίοι αναφέρουν ότι ο ΟΛΠ δεν τους αφήνει να μείνουν στον χώρο της εξόδου του επιβατικού σταθμού, απʼ όπου βγαίνουν οι τουρίστες που έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια, για να διευκολύνει τις εταιρείες που έχουν τα διώροφα λεωφορεία, τα οποία παίρνουν τον κόσμο και τον πάνε στην Αθήνα, ενώ οι ταξιτζήδες τους κάνουν και μια βόλτα στα αξιοθέατα του Πειραιά. Ζήτησε δε, να μην επιτρέπεται ούτε στα λεωφορεία αυτά να κατεβαίνουν στην έξοδο του επιβατικού σταθμού, για να μπορούν να δουλέψουν και οι ταξιτζήδες του Πειραιά, οι οποίοι περνάνε κι αυτοί δύσκολες ώρες, όπως όλοι οι επαγγελματίες της πόλης.

// Μια που μιλάμε όμως για τον ΟΛΠ, να μην ξεχάσουμε ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης προχωράνε οι διαδικασίες για την κατασκευή 6 νέων θέσεων (τέρμιναλ) για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων. Σίγουρα είναι ένα έργο που θα ανεβάσει την κρουαζιέρα, αλλά οφείλουμε να πούμε ότι τόσο εμείς όσο και όσοι άλλοι κατεβαίνουν καθημερινά στο λιμάνι κι έχουν άποψη, δεν έχουμε δει ποτέ, ακόμα και τώρα που είμαστε στο κατακαλόκαιρο, γεμάτους όλους τους ντόκους (προβλήτες) που διατίθενται στα κρουαζιερόπλοια. Μιλάμε για τους χώρους από το Παλατάκι μέχρι τη Σχολή Δοκίμων, οι οποίοι είχαν χρησιμοποιηθεί γιʼ αυτόν τον λόγο και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Μήπως τελικά θα ήταν πιο χρήσιμο να αξιοποιηθούν οι χώροι αυτοί και να μη γίνουν νέοι ντόκοι που θα στοιχίσουν έναν… σκασμό λεφτά σε μια περίοδο που πρέπει να μετράμε;

// Το πρώτο Φεστιβάλ Νεολαίας διοργανώνει το προσεχές Σάββατο 21 Ιουλίου, στο Κατράκειο Θέατρο, ο Όμιλος UNESCO Πειραιά και Νήσων. Στο φεστιβάλ θα πάρουν μέρος πάνω από 200 νέοι καλλιτέχνες που θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να ψυχαγωγήσουν τα παιδιά της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Αναφερόμενος στην εκδήλωση αυτή ο πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Πειραιά και Νήσων Γιάννης Μαρωνίτης τόνισε: «Τη σημερινή εποχή που θεσμοί είναι δύσκολο να διατηρηθούν και πλήττονται τα πάντα, τολμάμε και ξεκινάμε το 1ο Φεστιβάλ Νεολαίας του ομίλου μας. Μέσα από τη μουσική εκατοντάδες νέοι καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους και στέλνουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης, αισιοδοξίας και ελπίδας στους νέους ανθρώπους».

// Την Τετάρτη από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της Ένωσης Ιδιοκτητών Τυπογραφείων και Επιχειρήσεων Γραφικών Τεχνών Αττικής στα γραφεία της, που βρίσκονται στην οδό Φίλωνος 79-81 στον Πειραιά. Όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωση-πρόσκλησή τους προς τα μέλη του σωματείου ο πρόεδρος Τ. Πέλλας και ο γενικός γραμματέας Ματθαίος Ματθαίου, στην εποχή της κρίσης η συσπείρωση του κλάδου είναι απαραίτητη.

// Ένα υπερσύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο απέκτησε το απομακρυσμένο νησί της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά, τα γραφικότατα Κύθηρα, τα εγκαίνια του οποίου τελέστηκαν με πανηγυρικό τρόπο την περασμένη Κυριακή. Το γήπεδο έγινε στην περιοχή «Κοντελετούς» σε οικόπεδο που παραχώρησε η Μητρόπολη Κυθήρων, ενώ όλα τα έργα μέχρι την τελική φάση της ολοκλήρωσής του έγιναν με δαπάνη του Παναγιώτη Μάγειρου, ο οποίος ξενιτεύτηκε από μικρός στην Αυστραλία και τώρα που γύρισε θέλησε να κάνει μια προσφορά στη νεολαία του νησιού. Κατά την τελετή των εγκαινίων που τέλεσε ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, μαζί με τον Θεσσαλιώτιδος κ. Κύριλλο, ο κ. Μάγειρος ανακοίνωσε ότι το γήπεδο θα επεκταθεί με την κατασκευή και άλλων αθλητικών χώρων, όπως γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, κλειστό γυμναστήριο πολλαπλών χρήσεων κ.λπ.

// Ο δήμαρχος του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Λουκάς Τζανής, είναι από τους ελάχιστους, ίσως ο μοναδικός δήμαρχος-ακτιβιστής της υποβαθμισμένης ευρύτερης δυτικής περιοχής, αλλά και φανατικός του όρους Αιγάλεω. Έτσι σήμανε γενικό συναγερμό για την επιχείρηση καθαριότητας του βουνού, που έγινε χθες από τις υπηρεσίες του δήμου του, και ζήτησε με προσωπική παρέμβαση από τους συμπολίτες του να συμμετέχουν μαζικά. Έτσι κι αλλιώς, θεωρεί προσωπικό του στοίχημα την αναβάθμιση της περιοχής. Αυτή είναι και η συνθήκη, σύμφωνα με την οποία αποκεντρώνει αρμοδιότητες και επιλέγει συνεργάτες. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, δικαιώνεται…

// Θαύμα, θαύμα ή αλλιώς λεφτά υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και συνέπεια. Στον Δήμο Κορυδαλλού, πάνω από 15 ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, μπαράκια, φαγάδικα κ.λπ.) στις πιο κεντρικές πλατείες της πόλης έκαναν την πάπια, αρνούμενοι να πληρώσουν στον δήμο τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων. Έτσι ο δήμαρχος Στ. Κασιμάτης αποφάσισε λύση εδώ και τώρα. Το θέμα πήρε πάνω του, λόγω αρμοδιότητας, ο εντεταλμένος σύμβουλος Περιβάλλοντος και Δημοτικής Αστυνομίας Γρ. Γουρδομιχάλης, που έδωσε προθεσμία 10 ημερών στους οφειλέτες και ταυτόχρονα προετοίμασε μεικτό κλιμάκιο από τις εμπλεκόμενες δημοτικές υπηρεσίες, οι οποίες με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ θα ξήλωναν όλον τον εξοπλισμό από τους κοινόχρηστους χώρους στην περίπτωση μη εξόφλησης. Κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους αδιαφόρησαν, άλλοι είπαν ας τολμήσουν, άλλοι έβαλαν εργαζόμενους μπροστά λέγοντας πως άμα κλείσουν τα μαγαζιά θα μείνουν άνεργοι. Όμως ο δήμος δεν έκανε πίσω και τα λεφτά ως δια μαγείας βρέθηκαν και πριν από τη λήξη της προθεσμίας μπήκαν στο ταμείο του δήμου. Τα συμπεράσματα δικά σας…

// Πλήρης υπήρξε η υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής στη μαζική δράση πυροπροστασίας και καθαρισμού του όρους Αιγάλεω και της λεωφόρου Σχιστού που οργάνωσε ο ΠΕΣΥΔΑΠ σε συνεργασία με τους Δήμους Πειραιά, Νίκαιας, Κερατσινίου, Κορυδαλλού, Χαϊδαρίου, Περάματος και Αγίας Βαρβάρας με τη συμμετοχή εθελοντών. Με εντολή του Γ. Σγουρού διατέθηκε στον ΠΕΣΥΔΑΠ μεγάλος αριθμός οχημάτων μεταφοράς των αποβλήτων που συλλέχθηκαν στη δράση για τη χωματερή των Λιοσίων.

Ταυτόχρονα όμως η επί 18 μήνες συνεχιζόμενη άρνηση του περιφερειάρχη για συνάντηση με τη διοίκηση του ΠΕΣΥΔΑΠ για τα εξειδικευμένα θέματα περιβάλλοντος έχει εξαγριώσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του που θεωρούν προσβλητική αυτή τη συμπεριφορά. Να σημειωθεί ότι στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΕΣΥΔΑΠ προτάθηκε να απευθυνθεί ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Γ. Σγουρό για την έλλειψη συνεργασίας και για τον μη προγραμματισμό και εκτέλεση μεγάλων και μικρών έργων και δράσεων στην περιοχή. Τελικά, με παρέμβαση του προέδρου του Συνδέσμου Γρ. Γουρδομιχάλη, που πρέπει να τονιστεί ότι δέχθηκε κριτική ότι για λόγους κομματικής αλληλεγγύης δείχνει ανοχή σε αυτήν τη συμπεριφορά, συμφωνήθηκε να κρατηθεί η επιστολή και να υπάρξει άλλη μια προσπάθεια για την πραγματοποίηση της συνάντησης. Όταν έμπειρα στελέχη της αυτοδιοίκησης, που προέρχονται από 19 μεγάλους δήμους, όπως είναι τα μέλη του ΔΣ του ΠΕΣΥΔΑΠ καταγγέλλουν ομόφωνα, ανεξάρτητα από παράταξη, τέτοιες απαξιωτικές συμπεριφορές, κάποιοι πρέπει να ανησυχήσουν και να προβληματιστούν.

***

Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος. Με τον πρωθυπουργό είχαν φιλική συζήτηση χωρίς ατζέντα. Ο δήμαρχος του εξέθεσε το οικονομικό πρόβλημα του δήμου και ήταν αρκετά πειστικός, αφού αμέσως μετά ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για έκτακτη οικονομική ενίσχυση με 1,5 εκατ. ευρώ, τα οποία μπήκαν ήδη στα ταμεία του δήμου.
Με τον Φ. Κουβέλη συζήτησε τα προβλήματα της πόλης, αλλά και γενικά της ΤΑ, καθώς και νομικά θέματα που αφορούν τον Πειραιά, όπως οι καταπατήσεις δημοτικής περιουσίας.

***

Σε διαδικασία αξιοποίησης μπαίνουν τα κτίρια-φαντάσματα της πόλης μας. Μαζί τους και τα δύο οικόπεδα που βρίσκονται στην οδό Ρετσίνα και την οδό Φαλήρου τα οποία είναι γύρω στα 10 στρέμματα το καθένα και θεωρούνται «φιλέτα».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Β. Μιχαλολιάκο, τα τρία κτίρια (βίλα Ζαχαρίου, Ράλλειος και Πύργος) θα επιδιωχθεί να αξιοποιηθούν με προοπτική η Ράλλειος να γίνει ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο και ο Πύργος εμπορικό κέντρο χαμηλά και ψηλά δημαρχείο.

***

Μα τι… παράκρουση είναι αυτή που έχει πιάσει κάποιους στον Πειραιά; Λένε ότι θα… διορίσουν δικά τους άτομα σε διάφορες θέσεις, τάζουν «αξιοποίηση» σε πολλούς που είδαν το αποτέλεσμα των εκλογών σαν την ευκαιρία της ζωής τους και σχεδιάζουν… επί χάρτου τις εξελίξεις εντός και εκτός Πειραιά. Εμείς σε όλους αυτούς ένα θα πούμε: Να μη βαυκαλίζονται και να κρατάνε μικρό καλάθι. Γιατί λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο…


Σχολιάστε εδώ