Διά χειρός…

του Γιάννη Πρετεντέρη, από τα «Εμπιστευτικά» του στο «Βήμα», με τίτλο «Το μποζόνιο του Βαγγέλη».

Με το ίδιο πλήρωμα;

«Το σημερινό φορτίο του ΠΑΣΟΚ είναι βαρύτατο. Δεν κουβαλάει μόνο το άλγος μιας κομματικής ήττας, αλλά και την ευθύνη μιας εθνικής χρεοκοπίας. Και αυτό μοιάζει ασήκωτο.
Μοιάζει ασήκωτο κυρίως για εκείνους που μετείχαν προσωπικά στην αποτυχία, για όσους (ακόμη και καθʼ υπερβολήν…) την προσωποποιούν. Με άλλα λόγια, η μεγαλύτερη δυσκολία του σημερινού ΠΑΣΟΚ, του Ευ. Βενιζέλου και των υπολοίπων είναι να βγάλουν από πάνω τους το εθνικό ναυάγιο στο οποίο πρωταγωνίστησαν κατά το μερίδιο ευθύνης του καθενός.
Κοινώς, να πείσουν τους επιβάτες του ʽʽΤιτανικούʼʼ ότι αξίζει να συνεχίσουν να ταξιδεύουν με το ίδιο πλήρωμα!
Θα μπορούσαν να ξεκινήσουν κοιτώντας τον καθρέφτη, αλλά δεν φαίνεται να τους ελκύει η μέθοδος: ο καθένας δείχνει με ευκολία τον διπλανό του και ελάχιστοι έχουν αποσυρθεί οικειοθελώς από τη φωτογραφία.
Διότι η επόμενη ερώτηση που τους αφορά είναι ακόμη σκληρότερη. Αξίζει άραγε να υπάρχει το ΠΑΣΟΚ; Κι αν ναι, ως τι;».

****

…του Θέμου Αναστασιάδη, από το άρθρο του στο «Πρώτο Θέμα» του:

Η τελευταία ευκαιρία

«Απʼ την ώρα που ο ίδιος ο Σαμαράς κάνει τέτοια υπεράνθρωπη προσπάθεια, κανένας άλλος δεν μπορεί να αναζητεί δικαιολογίες. Σας το υπογράφω ότι ο νέος πρωθυπουργός ξέρει πολύ καλά πως μπορεί να πάθει ζημιά διά βίου στην όρασή του γιατί δεν ακούει κανέναν γιατρό, αλλά το βάζει στην άκρη για να κάνει αυτό που πρέπει. Είναι μεγάλης συμβολικής ΗΘΙΚΗΣ αξίας το ότι σηκώνεται και τα δίνει όλα, ενώ όλοι οι ειδικοί του λένε ότι θα πρέπει να είναι ξάπλα. Ξέρει ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα, όπως και για τον ίδιο η τελευταία του πολιτική στροφή και θα την αρπάξει όρθιος –κι ό,τι γίνει. Καλύτερα αυτό παρά κάτι ʽʽαραχτοίʼʼ που έκαναν τα στραβά μάτια τα κρίσιμα χρόνια, πόσο μάλλον κάποιοι ανοιχτομάτηδες. Μην πω ότι τώρα ο Σαμαράς δείχνει πιο ΔΥΝΑΤΟΣ από πριν. Οι από κάτω, όμως, γιατί σέρνονται; Αν νομίζουν ότι έτσι θα βγει το καλοκαίρι ʽʽκαι βλέπουμεʼʼ, κάνουν λάθος. Δεν θα βλέπουμε τίποτα ως χώρα».

****

…του Θανάση Καφτερού από το σχόλιό του στην «Αυγή» με τίτλο «Πουλήσου, ρε Φωτόπουλε, να ησυχάσουμε»:

Η απόδειξη…

«Alter ego του Τσίπρα ή όχι πάντως, ο Κεδίκογλου έχει ένα δίκιο: Ο Νίκος Φωτόπουλος, που οι κρυφοί και φανεροί φύλακες του Μνημονίου τον έχουν επικηρύξει, είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος.
Η επικινδυνότητά του γίνεται φανερή αν συνυπολογίσει κανείς ότι αρνείται να πει καλό λόγο για το ΣΥΡΙΖΑ, μένει σε ένα διαμέρισμα εβδομήντα τετραγωνικών, λαμβάνει 1.500 ευρώ το μήνα από τη ΔΕΗ, και παρά το γεγονός ότι δεκάδες λαγωνικά της μάχιμης δημοσιογραφίας ερευνούν τη ζωή του, δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα τίποτε το μεμπτό ούτε στα οικονομικά του ούτε στα οικονομικά των κουμπάρων του.
Φυσικά, η αλήθεια αυτή δεν εμποδίζει τον Κεδίκογλου και τους ομοίους του να επιμένουν ότι ο Φωτόπουλος είναι ένα σκοτεινό και αμφιλεγόμενο πρόσωπο. Με αποτέλεσμα ο τελευταίος να απαντά: Πουλημένος πάντως δεν είμαι. Και οι νοικοκυραίοι να αγανακτούν: Πουλήσου, ρε Φωτόπουλε, να ησυχάσουμε!
Α, να μην το ξεχάσουμε: Απόδειξη του σκοτεινού και επικίνδυνου ρόλου που παίζει ο συνδικαλιστής της ΔΕΗ είναι ότι δηλώνει οπαδός του Ολυμπιακού και αυτοχαρακτηρίζεται γαύρος. Πράγμα που, με δεδομένο ότι το alter ego του, ο Τσίπρας, είναι σεσημασμένος βάζελος, αποδεικνύει ότι η συμμαχία τους δεν είναι μόνο αντεθνική, αλλά και ετερόκλητη…».

****

… του «ειδικού συνεργάτη» των «Νέων» για τα «Μυστικά της Βουλής», που προέκυψαν από την τριήμερη συζήτηση για τις προγραμματικές:

Λάθος να προσπερνάται…

«Η αποστροφή του Νίκου Μιχαλολιάκου ότι ʽʽείναι πολλά τα λιγούρια της εξουσίας εδώ μέσαʼʼ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, όσο κι αν κανείς αποστρέφεται τον λαϊκιστικό καταγγελτικό λόγο του συγκεκριμένου κόμματος. Δείχνει διαθέσεις, φανερώνει μέθοδο επαφής και επικοινωνίας με τον κόσμο. Η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να προσπερνάται ως μια γραφική εκδοχή της πολιτικής, όπως ορισμένοι νομίζουν».

****

…του Νίκου Μπογιόπουλου από την σελίδα «Ημερόδρομος Ρίζος» στον «Ριζοσπάστη»:

Φτάνει…

«Ο κ. Στουρνάρας και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι αν έχουν να προσφέρουν κάποια υπηρεσία στον ελληνικό λαό είναι τούτη: Να σταματήσουν εδώ και τώρα τη… σκληρή τους ʽʽεπαναδιαπραγμάτευσηʼʼ. Ήδη από τις δύο πρώτες παρουσίες τους στα ʽʽκέντρα της διαπραγμάτευσηςʼʼ, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και στο Εκοφίν, το τρίτο (και μακρύτερο) συμπέρασμα που προκύπτει είναι σαφές:
ʽʽΦτανειʼʼ!
Φτάνει κύριε υπουργέ και κύριοι της συγκυβέρνησης.
Όχι άλλη ʽʽεπαναδιαπραγμάτευσηʼʼ!».


Σχολιάστε εδώ