Δίδακτρα στους φοιτητές, συζητά η κυβέρνηση!

Δηλαδή να πληρώνουν όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη πτυχίο μετά το πέρας των προβλεπόμενων ετών (εξαμήνων) φοίτησης! Θυμίζουμε ότι σήμερα για όσους φοιτητές έχουν εισαχθεί πριν από τον νόμο Διαμαντοπούλου ισχύει ο κανόνας «2ν» (διπλάσια έτη), ενώ για τους νέους φοιτητές ο κανόνας «ν+2» (δύο έτη επιπλέον των προβλεπομένων), όπου μετά τον ανωτέρω χρόνο οι φοιτητές χάνουν κάθε προνόμιο, ενώ υποτίθεται ότι θα διαγράφονται και από τα μητρώα. Το μέτρο των διδάκτρων όμως σε προπτυχιακό επίπεδο συζητείται (δημόσια…) για πρώτη φορά. Στελέχη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των πολιτικών νεολαιών τονίζουν ότι αν γίνει δεκτή η εισαγωγή της έννοιας των διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο, δεν θα υπάρξει επιστροφή στη δωρεάν παιδεία και ο δρόμος θα είναι ανοιχτός για την επιβολή διδάκτρων σε όλους. Από την Αριστερά, μάλιστα, τονίζουν ότι κάθε τέτοια πρόβλεψη είναι «αιτία πολέμου» στα πανεπιστήμια.

Αντικρουόμενες απόψεις

Σε έμπειρους παρατηρητές προκάλεσε εντύπωση η χρονική στιγμή της διαρροής των κυβερνητικών προθέσεων. Την ώρα που το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να κλείσει το μέτωπο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με αλλαγές στον νόμο Διαμαντοπούλου και διάλογο με τους πανεπιστημιακούς φορείς, ξαφνικά προκύπτει θέμα διδάκτρων, που μπορεί να δυναμιτίσει κάθε προσπάθεια στον χώρο της Παιδείας. Όλοι, άλλωστε, γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία των φοιτητικών παρατάξεων και νεολαιών, όπως και μεγάλο μέρος του επιστημονικού και ακαδημαϊκού προσωπικού, θα δώσουν σκληρή μάχη (με κάθε τρόπο…) ενάντια σε κάθε κίνηση επιβολής διδάκτρων. Από το Μαρούσι, ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Παιδείας λένε ότι «δεν υφίσταται θέμα διδάκτρων». Όμως, η πληρωμή διδάκτρων από «αιώνιους φοιτητές», και μάλιστα ως δημοσιονομικό ισοδύναμο για τα ειδικά μισθολόγια (!), είναι «επίσημη διαρροή» από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, είναι διαρροή ακαδημαϊκής προέλευσης… Πάντως, προκαλεί εντύπωση ο χαρακτηρισμός του μέτρου των διδάκτρων ως «ισοδύναμου», διότι, πρακτικά, αν εφαρμοστεί, θα σημαίνει ότι για να μη μειωθούν οι μισθοί των ακαδημαϊκών ή των ενστόλων (!) θα πρέπει κάποιοι από τους φοιτητές να πληρώνουν! Όσον αφορά τις αντιδράσεις, οφείλουμε να πούμε ότι η Αριστερά είναι ξεκάθαρη και κάθετα αρνητική σε οποιαδήποτε παρόμοια σκέψη. Από την πλευρά των γαλάζιων, όμως, ακούμε απόψεις όπως «όχι δίδακτρα στα προπτυχιακά, τουλάχιστον μέχρι τα 2ν», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο. Δηλαδή συζητούν το ενδεχόμενο, αντί να διαγράφεται ο φοιτητής ή αντί να κόβονται τελείως οι παροχές, να πληρώνει ένα μέρος του κόστους. Σημειώνουμε την άμεση δημόσια αντίδραση στο θέμα του γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας Πανταζής, σε συνέντευξή του στο Κόκκινο (τον ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ…) δήλωσε την Παρασκευή ότι η πρόταση περί διδάκτρων είναι φαιδρότητα, ενώ ακόμη πιο φαιδρή είναι η άποψη ότι τα δίδακτρα μπορούν να είναι δημοσιονομικό ισοδύναμο.

****

Θερινό σχολείο της ΟΝΝΕΔ

Ολοκληρώνεται σήμερα το θερινό σχολείο στελεχών που διοργανώνει η ΟΝΝΕΔ σε κατασκήνωση (!) στην Αγία Άννα της Βόρειας Εύβοιας. Τα σεμινάρια των γαλάζιων είναι σημαντικά για τους ΟΝΝΕΔίτες, καθώς αποτελούν το πρώτο βήμα της νέας στρατηγικής που εγκαινιάζουν, όπως σας γράψαμε την περασμένη εβδομάδα. Στην τριήμερη «απόδραση μετά εκπαιδεύσεως» τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ, της ΔΑΠ και της ΜΑΚΙ συζητούν αν οι πολίτες μπορούν να καλύψουν τα κενά που δημιουργεί το κράτος (μέσω εθελοντισμού και επιχειρηματικότητας), αν μπορούν εθελοντικές και επιχειρηματικές ιδέες να χρηματοδοτηθούν απευθείας από τους πολίτες, αν μπορούν (και πώς) συνεργατικές δραστηριότητες να ευδοκιμήσουν στην Ελλάδα, αν και πώς η ηγεσία και τα επιτυχημένα πρότυπα μπορούν να κινητοποιήσουν, κυρίως, τους νέους. Γι’ αυτά τα θέματα οι γαλάζιοι προσπαθούν να «κλείσουν» λαμπρούς ομιλητές με ειδικές γνώσεις στα ζητήματα, όπως ο Δημήτρης Ζήνας για το πώς ο εθελοντισμός βοηθά ή αντικαθιστά το κράτος, ο Ειρηναίος Φιλιππίδης και η Τίνα Λυμπέρη για τη συνεργατική χρηματοδότηση (crowdfunding), ο Γιώργος Δουκίδης (καθηγητής ΟΠΑ) για την ηγεσία και την επιχειρηματικότητα, ο Γιώργος Σταμάτης (Γραμματεία Εθελοντισμού ΝΔ) και εκπρόσωποι της Αποστολής (ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος) για το θέμα του εθελοντισμού σε όλες τις ηλικίες. Πέραν όλων αυτών, σήμερα θα συζητηθεί η αξία διαφόρων πρωτοβουλιών πολιτών, όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία ή το κίνημα της πατάτας, θα παρουσιαστεί σε γενικές γραμμές η νέα στρατηγική της οργάνωσης και θα γίνει ανοιχτή συζήτηση, με συντονιστή τον Νίκο Λυσιγάκη, ελεύθερη συμμετοχή και εισηγήσεις, για το πώς η ΟΝΝΕΔ μπορεί να γίνει πραγματικά (και όχι μόνο πολιτικά) χρήσιμη στην κοινωνία, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, ώστε να συνδιαμορφωθεί από όλους η πολιτική της οργάνωσης γύρω από ζητήματα εθελοντισμού.

****

Εναλλακτική αριστερή κατασκήνωση

Στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος παραμένουν πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους και ετοιμάζουν το 15ο Εναλλακτικό camping της Νεολαίας Συνασπισμού, που θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Βαρικό Πιερίας, στην περιοχή του Λιτοχώρου, από τις 27 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου. Οι νέοι του ΣΥΝ προγραμματίζουν δέκα ημέρες γεμάτες από συζητήσεις, συνελεύσεις (μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων), προβολές ταινιών, workshops, εκδρομές, συναυλίες, beach parties, αθλητικές δραστηριότητες. Σε μια περίοδο όπου η νεολαία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, την ανεργία και την επισφάλεια, το camping της Νεολαίας Συνασπισμού προσφέρεται, λένε οι ίδιοι, για οικονομικές διακοπές. Ταυτόχρονα, μέσα από τις εκδηλώσεις και τις παρέες θα δίνεται στους νέους ανθρώπους η δυνατότητα να κουβεντιάσουν και να μοιραστούν τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους για την παιδεία, την εργασιακή πραγματικότητα του Μνημονίου, το ζήτημα της ανεργίας, τα οικολογικά θέματα, τη μετανάστευση και την Ακροδεξιά. Καθημερινά, θα υπάρχει και πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, ενώ στο camping θα συμμετάσχουν και αντιπροσωπείες από νεολαίες του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με τους οποίους θα ανταλλάξουν εμπειρίες, αλλά θέλουν και να σχεδιάσουν από κοινού καμπάνιες και δράσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

****

Ανάλυση της Νεολαίας ΣΥΝ

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακοίνωση της Γραμματείας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΝ με τα πρώτα συμπεράσματα «για το εκλογικό αποτέλεσμα και την καινούργια συγκυρία». Φυσικά εξυμνείται ο εκλογικός θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ και ανάγεται σε αφετηρία νέων και δυναμικών αγώνων. Παράλληλα αναλύεται ο μνημονιακός χαρακτήρας της κυβέρνησης, προβάλλεται η αστάθεια του πολιτικού συστήματος και αποδομούνται οι μη συνεργαζόμενες με τον ΣΥΡΙΖΑ αριστερές δυνάμεις. Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι η αναγωγή του αντιφασιστικού-αντιρατσιστικού αγώνα (βλέπε Χρυσή Αυγή) σε προτεραιότητα, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, το ζητούμενο της επόμενης περιόδου είναι «αν ο κοινωνικός ριζοσπαστισμός θα συνεχίσει να εκφράζεται πλειοψηφικά από την Αριστερά ή θα καταφέρει να τον εκφράσει η Ακροδεξιά». Τέλος, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ουσιαστική, συνολική επανίδρυση του χώρου της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε ένα επί της ουσίας νέο κόμμα με βαθιές ρίζες στον κόσμο της δουλειάς και στις λαϊκές γειτονιές, ενώ προβάλλον την ανάγκη δημιουργίας μιας νεολαιίστικης οργάνωσης της ριζοσπαστικής Αριστεράς που θα παρεμβαίνει με μάχιμους όρους στο σύνολο των ζητημάτων που αφορούν τη νεολαία.

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Συζήτηση
Πολύ καλή η συζήτηση με τους επικεφαλής των πολιτικών νεολαιών στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» με τον Μάκη Κουρή και τον Βασίλη Ταλαμάγκα. Μέτρησε επίσης η παρουσία του πρώην πρύτανη του ΕΜΠ κ. Μουτζούρη και του γραμματέα Νέων της ΓΣΕΕ Γιάννη Πούπκου. Εντύπωσε προκάλεσε η απουσία της ΚΝΕ, η οποία προσκλήθηκε, αλλά δεν προσήλθε…
Κόντρες
Τα συγχαρητήρια των μεγαλύτερων στην εκπομπή εισέπραξε ο Παπαμιμίκος για τα προεκλογικά διαδικτυακά σποτάκια της ΟΝΝΕΔ. Και φυσικά τη σχετική επίθεση του Νάσου Ηλιόπουλου, με μομφές περί ελιτισμού, στις οποίες ο Παπαμιμίκος απάντησε με κατηγορίες περί λαϊκισμού (για τον Αλέξη Τσίπρα).
Ατάκα
Εκεί όπου όλοι έδειχναν να συμφωνούν ότι είναι κρίσιμη για τη χώρα η επιτυχία της κυβέρνησης, ήρθε η απάντηση Ηλιόπουλου ότι «η επιτυχία αυτής της κυβέρνησης θα είναι η καταστροφή της κοινωνίας» να βάλει φωτιά στη συζήτηση.
Πολιτισμός
Πάντως, γενικά, η συζήτηση των γραμματέων και προέδρων των νεολαιών στο «Επί του Πιεστηρίου» έδειξε ότι μπορεί να διαφωνούν ριζικά, να μην «κολλάνε» ως χαρακτήρες, αλλά συζήτηση με ουσία, χωρίς τσακωμούς, μπορούν άνετα να κάνουν.
Εντύπωση
Τέλειωσε η περίοδος των εξεταστικών στα πανεπιστήμια και οι ΟΝΝΕΔίτες περίμεναν μικρή συμμετοχή, κυρίως από γνωστά στελέχη, στο τριήμερο κάμπινγκ στην Αγία Άννα. Υπολόγιζαν αρχικά περίπου διακόσιους συμμετέχοντες, αλλά τελικά μαθαίνουμε ότι μαζεύτηκαν πολύ περισσότερα από τριακόσια στελέχη. Μάλιστα, ίσως για πρώτη φορά, οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άντρες…
Ιθύνοντες
Το οργανωτικό κομμάτι της κατασκήνωσης της ΟΝΝΕΔ ανέλαβε ο (αναπληρωτής διευθυντής) Κώστας Μητσόπουλος, ενώ το πολιτικό «έτρεξε» ο (υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού) Νίκος Λυσιγάκης.
Ανταγωνισμός
Το ομαδικό τους πνεύμα καλούνται να δείξουν οι γαλάζιοι νέοι στα τουρνουά beach volley και beach soccer που γίνονται κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης. Το ποδοσφαιρικό τουρνουά, προφανώς, θα το κερδίσει η ομάδα Παπαμιμίκου. Όχι επειδή είναι πρόεδρος, αλλά επειδή είναι ο μόνος από τους συμμετέχοντες που έχει παίξει στην Εθνική Παίδων…
Εθελοντισμός
Τον εθελοντισμό που «μαθαίνουν» στο θερινό σχολείο ακούμε ότι κάνουν ήδη πράξη οι ΟΝΝΕΔίτες ξεκινώντας από «το σπίτι τους». Θα βάψουν και θα επιδιορθώσουν μόνοι τους τα γραφεία της Μεσογείων, κάνοντας την καλοκαιρινή τους ανακαίνιση! Μάλιστα, αγοράζουν μόνοι τους (!), ρεφενέ, τις μπογιές. Τέτοια έλλειψη χρημάτων ή πώρωση με την ομάδα;
Επιλογές
Στην Πολιτική Γραμματεία του (νέου) ΠΑΣΟΚ συμμετέχει και ο γραμματέας της Νεολαίας. Απαραίτητος λοιπόν αναδεικνύεται ο Πανταζής! Σύμφωνα με κύκλους της Ιπποκράτους, η επιλογή του γραμματέα έχει γίνει ως πρόσωπο, ενώ η Νεολαία του Κινήματος προτιμά να βλέπει την επιλογή ως θεσμική συμμετοχή τους στο ανώτατο όργανο.
Έκπληξη
Στην οργανωτική γραμματεία του ΠΑΣΟΚ συμμετέχει ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΤΕΙ Αλέξανδρος Θεοδωράκος. Από τα νέα όργανα που ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος λείπει, όμως, ο Μιχάλης Νικηφόρος – κι αυτό έχει τη σημασία του…
Φήμες
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή Θεοδωράκου έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στην ομάδα Ανδρουλάκη στα ΤΕΙ, καθώς είναι γνωστό ότι βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό στα μαχαίρια. Εντυπωσιάζει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχτηκε (ή δεν πρόλαβε…) τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Κάποιοι εκτιμούν ότι η επιλογή Θεοδωράκου είναι άνοιγμα προς την πλευρά των «αμφισβητιών» Βενιζέλου (Διαμαντοπούλου, Λοβέρδο, Ραγκούση κ.λπ.), αλλά μάλλον περί αριστοτεχνικής ντρίμπλας άλλου, πολύ έμπειρου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, πρόκειται…
Επαφές
Στην ομάδα Μόσιαλου για την Ελλάδα της Δημιουργίας μαθαίνουμε ότι έχει ρόλο και το γνωστό νεαρό πράσινο στέλεχος Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης.
Φεστιβάλ
Το 38ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ προγραμματίστηκε ήδη για τον Σεπτέμβρη. Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί 6-8 Σεπτέμβρη, στην Πάτρα 6-7 Σεπτέμβρη και στην Αθήνα, στο Πάρκο Τρίτση, το τριήμερο 13-15 Σεπτέμβρη. Σύνθημα για φέτος η ΚΝΕ έχει επιλέξει το «Δίνε το χέρι σε όποιον σηκώνεται… Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία».


Σχολιάστε εδώ