Αντιπαράθεση διαρκείας…

Η μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση οργανισμών ή φορέων του Δημοσίου βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης, κατ’ απαίτηση της «τρόικας», αλλά και με στόχο την είσπραξη εσόδων, που θα αποτρέψει τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων. Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς σημείωσε ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα κρατήσουν τη χώρα εντός ευρώ και θα φέρουν ανάπτυξη, ενώ κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρα ότι με τις απειλές του για διώξεις τρομοκρατεί τους υποψήφιους επενδυτές στην Ελλάδα. Απαντώντας ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαπράξει πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο και προειδοποίησε ότι το κόμμα του θα αντιταχθεί με κάθε τρόπο στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν σχετικές αναφορές στελεχών του, κάνοντας ένα βήμα πίσω εξήγησε ότι κανείς δεν απείλησε τον κ. Σαμαρά και δημοσίους υπαλλήλους με φυλάκιση. Στη διαμάχη αναμένεται, όπως είναι φυσικό, να εμπλακούν και οι εργαζόμενοι στους προς ιδιωτικοποίηση οργανισμούς. Ήδη η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, διά του προέδρου της κ. Φωτόπουλου, απείλησε με απεργιακές κινητοποιήσεις και μπλακ-άουτ ακόμη και την περίοδο του καλοκαιριού.

Παράταση

ΡΑΝΤΕΒΟΥ τον Σεπτέμβριο, ήταν το μήνυμα του τελευταίου Eurogroup προς την Αθήνα. Τότε ακριβώς αναμένεται να ληφθούν όλες οι σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το αίτημα της χώρας μας για επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής καθώς και για τροποποίηση όρων του Μνημονίου. Θα έχει προηγηθεί ο έλεγχος (διάρκειας δύο εβδομάδων) από την «τρόικα» και βάσει των πορισμάτων της θα αποφασιστεί και η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Στη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους ομολόγους του για την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει το πρόγραμμα σε τροχιά υλοποίησης. Το γεγονός ότι δεν έθεσε θέμα επιμήκυνσης ή αλλαγών όρων του Μνημονίου προκάλεσε τις έντονες επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Από την κυβέρνηση, πάντως, επισημαίνουν ότι ο κ. Στουρνάρας κινήθηκε όπως είχε αποφασιστεί, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι πρώτα η χώρα θα ανακτήσει την αξιοπιστία της, θ’ αρχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμα και στη συνέχεια θα διεκδικήσει την επιμήκυνση.

Συνεχίζουν…

Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει αταλάντευτα πάνω στους άξονες της προγραμματικής σύγκλισης, με πρώτο στόχο την επαναδιαπραγμάτευση, τονίστηκε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη. Η επαναβεβαίωση κρίθηκε αναγκαία μετά την έντονη κριτική που ασκήθηκε στην επιλογή του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα (έπειτα από συνεννόηση με τον κ. Σαμαρά, πάντως) να μη θέσει θέμα επιμήκυνσης στη συνεδρίαση του Eurogroup. Η δημόσια διαφοροποίηση μάλιστα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ερμηνεύτηκε από ορισμένες πλευρές (κι όχι άδικα) ως κίνηση αμφισβήτησης (υπονόμευσης) του κ. Στουρνάρα. Η σύσκεψη θα επαναληφθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να καθοριστεί το πλάνο των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης. «Πονοκέφαλο» προκαλούν στους κυβερνητικούς τα μέτρα των 3 δισ. που βάσει του Μνημονίου πρέπει να ληφθούν εντός του 2012. Η κυβέρνηση προσπαθεί εναγωνίως να αποφύγει νέες περικοπές σε μισθούς ή συντάξεις και πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους πολίτες και προς αυτήν την κατεύθυνση αναζητεί τα ισοδύναμα μέτρα. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί ομάδα διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους, όπως έχει ζητήσει ο κ. Βενιζέλος.

Πλήγμα

ΠΛΗΓΜΑ για την κυβέρνηση αλλά και το προφίλ του πρωθυπουργού συνιστά η απρόσμενη, όσο και δυσεξήγητη παραίτηση του Ν. Νικολόπουλου από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας. Κι αυτό την επομένη ακριβώς των προγραμματικών δηλώσεων και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Στη σχετική επιστολή του ο κ. Νικολόπουλος προβάλλει ως μοναδική αιτία της απόφασής του το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έθεσε εξαρχής και με εμφατικό τρόπο στους επικεφαλής της «τρόικας» τα εργασιακά και την ανάγκη διόρθωσης των στρεβλώσεων στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο λόγος της παραίτησης ήταν η διαμάχη του με τον προϊστάμενό του υπουργό Γ. Βρούτση για τις αρμοδιότητες. Η κίνηση του κ. Νικολόπουλου αιφνιδίασε και εξόργισε τον πρωθυπουργό, ο οποίος μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου τον αποδοκίμασε τονίζοντας ότι ορισμένοι είναι για τα εύκολα. Πάντως, ο παραιτηθείς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει νομοσχέδια με τα οποία θα διαφωνεί, αν και γνωρίζει -όπως ανέφερε- ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα διαγραφεί από τη ΝΔ. Στο μεταξύ, τριβές και εντάσεις μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών προκαλεί το θέμα των αρμοδιοτήτων στα υπουργεία Υγείας, Περιβάλλοντος, Παιδείας και Πολιτισμού κ.ά. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να αποτραπούν «θερμά επεισόδια».

Ψέματα

ΣΕ… προεκλογικούς ρυθμούς συνεχίζει να κινείται ο Αλ. Τσίπρας, στην προσπάθειά του να διατηρήσει τη δυναμική που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Την περασμένη Τρίτη μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Περιστέρι, όπου κατηγόρησε τον Αντ. Σαμαρά ότι είπε ψέματα προεκλογικά όταν υποσχόταν ότι θα επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο και θα προστατεύσει μισθούς και συντάξεις. Το ΚΚΕ είναι το πρώτο κόμμα που προχώρησε σε απολογισμό για το ατυχές εκλογικό αποτέλεσμα. Στη σχετική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής σημειώνεται ότι οι εκλογές διεξήχθησαν μέσα σε κλίμα οξύτατης πόλωσης και ότι το ΚΚΕ δέχτηκε μια συστηματική ιδεολογικο-πολιτική επίθεση. Αναφέρει ακόμη ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν συνειδητοποίησε επακριβώς τον χαρακτήρα της κρίσης και τον τρόπο εξόδου από αυτήν, με συνέπεια να ενισχυθεί η ρηχή αντιμνημονιακή λογική του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής. Αναγνωρίζει, πάντως, την αδυναμία του κόμματος να ανασυντάξει το εργατικό κίνημα, να προσεγγίσει τη νέα γενιά και, τέλος, ότι υποτιμήθηκε ο ρόλος που διαδραματίζει το διαδίκτυο.


Σχολιάστε εδώ