Αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα η προστασία της πηγής
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών δικαίωσε, με την απόφαση που πήρε στις 28 Ιουνίου, τους πέντε δημοσιογράφους των εφημερίδων «L’ Equipe» και «Le Point», οι οποίοι είχαν προσφύγει κατά της Γαλλίας.
Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι οι γαλλικές δικαστικές και διωκτικές αρχές, με τις πιέσεις που άσκησαν και τις έρευνες που επιχείρησαν στα σπίτια των δημοσιογράφων και τα γραφεία των εφημερίδων παραβίασαν το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο κατοχυρώνει την ελευθερία της έκφρασης.
Ο Στέφεν Πίαρς, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, δήλωσε ότι πρόκειται για νίκη όλων των ευρωπαίων δημοσιογράφων, που χτυπάει ένα προειδοποιητικό καμπανάκι σε πολιτικούς, αλλά και στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές όλων των χωρών-μελών της ΕΕ και ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου δεν έχουν ακόμα εμπεδώσει τους κανόνες του παιχνιδιού της ελευθερίας του Τύπου στη Δημοκρατία.
Το ζήτημα ανέκυψε όταν οι δικαστικές αρχές στη Γαλλία επιχείρησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στις πηγές των πληροφοριών που αναφέρονταν στα σχετικά δημοσιεύματα των εφημερίδων για την υπόθεση ντόπιγκ στον Όμιλο Cofidis. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων IFJ μαζί με την Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων SNJ της Γαλλίας, που είναι το μέλος της ομοσπονδίας, προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όχι μόνο επιβεβαίωσε σχετική προηγούμενη νομολογία, αλλά προχώρησε ακόμη περισσότερο, υπογραμμίζοντας ότι «το δικαίωμα των δημοσιογράφων να προστατεύουν τις πηγές τους δεν αποτελεί προνόμιο που χορηγείται ή ανακαλείται, επειδή κρίνονται ως νόμιμες ή παράνομες οι πηγές των πληροφοριών, αλλά πρόκειται για αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα της ενημέρωσης, το οποίο επιβάλλει τη μέγιστη προσοχή».
Με άλλα λόγια, η προστασία των δημοσιογραφικών πηγών αποτελεί εγγενές χαρακτηριστικό του δικαιώματος της ενημέρωσης και δεν αφορά καθόλου την προέλευση των πηγών.