αμυντικά θέματα

Η απόλυτος του τάφου σιωπή

ξ Σε άλλες εποχές, οι στρατιωτικοί θεωρούσαν τιμή να φέρουν τη στολή τους, που δεν άλλαζε κάθε τρεις και πέντε. Υπήρχε σεβασμός στην παράδοση.
ξ Σήμερα, μετά τις τόσες ταλαιπωρίες που υπέστη το Στράτευμα και ιδιαίτερα την απαξίωση των επωμίδων από τους πολιτικούς (παραγωγή εκατοντάδων στρατηγών-μαϊμούδων), οι απόψεις έχουν αλλάξει. Η στολή είναι προς αποφυγή.
ξ Εν πάση περιπτώσει, όσοι τη φορούν δεν χρειάζεται να την ευτελίζουν. Να είναι ρυπαροί, να κρατούν το καπέλο στο χέρι ή να το χώνουν στην οπισθότσεπη.
ξ Το καλώς φέρειν τη στολή δείχνει πειθαρχία. Έτσι δεν είναι, κ. Α/ΓΕΕΘΑ;

Οι γίγαντες, παγκοσμίως…

ξ Κατασκευαστικοί κολοσσοί οπλικών συστημάτων.
ξ Σε κατάλογο που δημοσίευσε η «Defense News» (18 Ιουνίου 2012), πρώτη καμαρώνει η LOCKHEED MARTIN (F-16, F-35 κ.λπ.) και δεύτερη η BOEING (PATRIOT, APACHE, CHINOUK κ.ά.). Και στις δύο, είμαστε καλοί πελάτες…
ξ Στην πρώτη δεκάδα, οι οκτώ είναι αμερικάνικες και συμπληρώνουν η EADS (Ευρωπαϊκή Πολυεθνική) και η FINMECCANICA Ιταλίας.
ξ Ακολουθεί η γαλλική THALES (11η) και μέχρι το Νο 21 όλες είναι αμερικάνικες.
ξ Στην 76η θέση βρίσκεται η τουρκική ASELSAN (κολοσσός στο τροχαίο υλικό) και στην 83η πάλι η τουρκική TAI (η αντίστοιχη της ΕΑΒ).
ξ Αν δοθεί κατάλογος των 500, αμφιβάλλω αν θα βρούμε μέσα την ΕΑΒ ή την ΕΛΒΟ. Για τα ΕΑΣ ας μην κάνουμε κουβέντα.

Απίστευτο!

ξ Μου το εκμυστηρεύθηκε ένας ένστολος φίλος της στήλης, αποδίδοντάς μου… γκρίνια για τα τεκταινόμενα στο Στράτευμα.
ξ Ξέρεις, μου λέει, ότι, παρ’ όλη τη φτώχεια και την ένδεια που μας έχουν επιβάλει (μας υποχρεώνουν να δίνουμε άδεια εξόδου στους στρατευμένους τα βράδια για να μην ετοιμάζουμε συσσίτιο), σε μερικές μονάδες γίνονται θαύματα;
ξ Στο 306 ΕΒΤ, π.χ., κατασκευάζουν, με υλικά «εκ των ενόντων», UAV (!) δικού μας σχεδιασμού και τεχνολογίας, πολύ καλής απόδοσης, με ακτίνα δράσης 20-30 χλμ. Το πρόγραμμα αποτελεί στοίχημα για τον Α/ΓΕΣ Στρατηγό Κων. Ζαζιά, που ως αξιωματικός Τ/Θ έχει ευρεία τεχνική αντίληψη.
ξ Να το δω και να μην το πιστεύω…
ξ Α propos, που λένε οι Γάλλοι, όπως διαβάζω στη «Defense News» (20.6), τα γαλλικά UAV SPERWER έχουν απώλειες στο Αφγανιστάν δώδεκα συστημάτων (από το 2008). Οκτώ απωλέσθησαν σε αποστολή (έπεσαν ή καταρρίφθηκαν) και τέσσερα συνετρίβησαν στην προσγείωση. Όλα αυτά τα συστήματα έχουν, ήδη, αποσυρθεί από εκεί.
ξ Τα σημειώνω αυτά γιατί υπάρχουν σε χρήση SPERWER και στον Ελληνικό Στρατό, που πληρώνει τα ανταλλακτικά όσο γουστάρουν οι Γάλλοι, γιατί αυτοί που τα προμηθεύτηκαν (ευτυχείς ημέρες του 2003) δεν φρόντισαν να υπογράψουν συμφωνία υποστήριξης (FOS). Τα σφάλματα πληρώνονται…

Κρίσεις με… εμβρυουλκό!

ξ Μετά την παγίωση της πολιτικής κατάστασης, τελειώνει και το βάσανο αναμονής των αξιωματικών για κρίσεις και μεταθέσεις.
ξ Αρχίζουν αύριο και αναμένεται μ’ αυτές και η εκδήλωση σωφροσύνης, υπευθυνότητας και αμεροληψίας του νέου υπουργού.
ξ Η ταπεινή γνώμη της στήλης είναι ότι υπό τις σημερινές συνθήκες, με το καλοκαίρι μπροστά, δεν αντικαθίστανται Αρχηγοί που θεωρούνται επιτυχόντες, με 8μηνη μόνο θητεία.
ξ Αρκετά υπέστη το Στράτευμα με το εξολοθρευτικό κρεσέντο του κ. Μπεγλίτη.

Εμπλουτισμός… γλωσσαρίου

ξ Στην «αργκό» που έχετε υπόψη σας του κόσμου της λαμογιάς (π.χ. μίζα, μιζαδόρος, λαδιάρης, παππούς κ.λπ.) παρακαλώ να προσθέσετε και τα παρακάτω, που προέρχονται από αποκρυπτογράφηση των σημειώσεων Άκη και υπονοούν το χρήμα.
– Μάρμαρα
– Χαρτιά
– Βιβλία
ξ Τα τελευταία τα έχουμε ξανασυναντήσει ως δώρα σε δημοσιογράφους – παπαγαλάκια.

Αποκρυπτογράφηση

ξ Στις ίδιες σημειώσεις («Κ», 8-7-12) αναφέρονται δύο πρόσωπα με τα οποία έχει «χοντρές» συνεργασίες. Ιδιαίτερα με το πρώτο, που στο μεταξύ τους αλισβερίσι πάνε κι έρχονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
ξ Συναντώνται με τα αρχικά Ι.Σ. και G.H. Για το πρώτο σπάω το κεφάλι μου. Αποκλείεται να εννοεί τον κ. Ιωάννη Σμπώκο, τον γενικό γραμματέα Εξοπλισμών. Αυτός θεωρείται ανέγγιχτος, άσπιλος, untachable, που λένε οι Αμερικανοί. Απεχθανόταν το χρήμα… Ο δεύτερος, G.H., είμαι βέβαιος ότι είναι ο κ. Τζορτζ Χάλακ, δανειστής του Ανδρέα για το «κωλόσπιτο», τακτικός συνομιλητής του Άκη, φίλος της Αγίας Οικογένειας.
ξ Μόλις προ 40 ημερών δειπνούσε στο «ΚΟΥΡΣΑΡΟ» της Δροσιάς με μέλος της οικογένειας, πρίγκιπα!

S-300

ξ Πού τους θυμηθήκαμε; Όχι εμείς, αλλά ο προβληματιζόμενος σφόδρα για το θέμα Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός κ. Μ. Κωσταράκος, που έκανε επιτόπου έρευνα.
ξ Κατέληξε στην απόφαση πραγματοποίησης βολής, αφού εξασφαλίσει την έγκριση χρησιμοποίησης βλημάτων των οποίων η ημερομηνία έχει λήξει… Να δούμε…

12μηνη θητεία

ξ Το θέμα έχει ωριμάσει πλήρως, οι αντιδράσεις, κυρίως νεολαιών, είναι ασήμαντες και παντελώς διάτρητες επιχειρημάτων.
ξ Βουρ, κ. Παναγιωτόπουλε. Τώρα που είστε στην αρχή της θητείας σας… Οι μονάδες είναι «ξεβράκωτες».

Η πρώτη των υφυπουργών…

ξ Την πρώτη τους «εξωτερική αποστολή» ολοκλήρωσαν οι νέοι υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας. Ο μεν Παναγιώτης Καράμπελας συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Κ. Ζιαζιά επισκέφθηκε την Πέμπτη την έδρα του 2ου Συγκροτήματος Αεροπορίας Στρατού στην Πάχη Μεγάρων, όπου ενημερώθηκε για επιχειρησιακά θέματα και κυρίως για την «αμαρτωλή» προμήθεια των νεοπαραληφθέντων ελικοπτέρων ΝΗ90, ενώ παρακολούθησε και επίδειξη αλεξιπτωτιστών στη Ζώνη Ρίψεων της Πάχης. Ο δε Δημήτρης Ελευσινιώτης εκπροσώπησε τη χώρα μας στη Βουλγαρία σε συνδιάσκεψη με τίτλο «Η Γυναίκα ως ηγέτης στην ασφάλεια και την άμυνα» (!), την οποία διοργάνωσε το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΝΑΤΟ για την «έξυπνη άμυνα». Στο περιθώριο της συνδιάσκεψης, ο ΥΦΕΘΑ είχε επαφές με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Τώρα τι δουλειά έχουν οι γυναίκες ηγέτες με την «έξυπνη άμυνα» μόνο το ΝΑΤΟ ξέρει!

Ουσιαστική η επίσκεψη Α/ΓΕΝ στο Ισραήλ

ξ Την περασμένη Πέμπτη ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ολοκλήρωσε μια πολύ ουσιαστική επίσκεψη στο Ισραήλ, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του ισραηλινού ομολόγου του, Αντιναυάρχου Ram Rutberg. Η επίσκεψη εντάσσεται στη διαδικασία ενδυνάμωσης του στρατηγικού άξονα Ελλάδας-Ισραήλ και έγινε σε μια περίοδο που πολλές ναυτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην Αν. Μεσόγειο λόγω Συρίας, και όχι μόνον, αλλά και που τουρκικά πολεμικά πλοία προβαίνουν σε προκλητικές περιπολίες νότια της Κύπρου, φτάνοντας μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από την εξέδρα της ΝobleEnergy, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του περιβόητου «Οικοπέδου 12» της κυπριακής ΑΟΖ. Κατά την επίσκεψη εξετάσθηκε το πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών στο σκέλος του Ναυτικού, έγιναν ενημερώσεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και αντηλλάγησαν απόψεις για τις ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις. Ο Αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε και με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, Αντιστράτηγο Benjamin Gantz, καθώς και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο.


Σχολιάστε εδώ