Άγριο μνημονιακό σοκ πριν από την επιμήκυνση!
Σε απόλυτο φιάσκο εξελίσσονται οι… επαναδιαπραγματευτικές «πιρουέτες» της κυβέρνησης, καθώς έχει εξαντληθεί προ πολλού, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, όλο το κεφάλαιο αξιοπιστίας της Αθήνας προς τους διεθνείς πιστωτές, οι οποίοι διαπραγματεύονται πλέον με σχεδόν… σαδιστική διάθεση, ζητώντας να συμφωνηθούν ως τις 2 Αυγούστου όλα τα επώδυνα μέτρα μέχρι τη λήξη του προγράμματος, ασχέτως αν αναμένεται τον Σεπτέμβριο η οριστική έγκριση της επιμήκυνσης.
Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιβάλλουν απόλυτο οικονομικό «εμπάργκο» στην Ελλάδα, αφήνοντας την κυβέρνηση να καλύψει εκ των ενόντων ακόμη και τα ομόλογα που λήγουν στις 20 Αυγούστου.
Παρά τις κορόνες, κυρίως από πλευράς Ευάγγ. Βενιζέλου, περί επαναδιαπραγμάτευσης, παρά την ειδική σύσκεψη που συγκλήθηκε για να «επιτιμηθεί» από τους αρχηγούς ο Γιάννης Στουρνάρας, επειδή εμφανίσθηκε να υποστέλλει τη σημαία της επαναδιαπραγμάτευσης, η ουσία είναι ότι το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για τη διαπραγμάτευση με την «τρόικα» προϊδεάζει για ένα θερινό μνημονιακό σοκ της ελληνικής κοινωνίας:
• Όλοι οι παράγοντες της πλευράς των πιστωτών, από τους «σκληρούς» της Γερμανίας και του ΔΝΤ ως τον… πρόεδρο της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, απέρριψαν χωρίς δεύτερη συζήτηση το ελληνικό αίτημα (που διατυπώθηκε μόνο προς το εσωτερικό, χωρίς να υποβληθεί επίσημα στους πιστωτές) να γίνει πρώτα η διαπραγμάτευση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο για την επιμήκυνση και τη νέα χρηματοδοτική διευκόλυνση που θα χρειασθεί η Ελλάδα και να ακολουθήσει, αμέσως μετά, η συμφωνία για τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν ως το τέλος του προγράμματος.
• Αυτό, βεβαίως, δεν έγινε επειδή υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί επιμήκυνση του προγράμματος τουλάχιστον κατά δύο χρόνια. Αντίθετα, η επιμήκυνση είναι ήδη αποφασισμένη, αφού το πρόγραμμα έχει προ πολλού διαπιστωθεί ότι είναι αδύνατο να εφαρμοσθεί ως το τέλος του 2014. Η επιμήκυνση και η πρόσθετη χρηματοδοτική διευκόλυνση της Ελλάδας θα πρέπει να εγκριθούν μέσα στον Σεπτέμβριο, εκτός αν οι διεθνείς πιστωτές έχουν αποφασίσει να αφήσουν τη χώρα στην κατάρρευση και την έξοδο από το ευρώ, με όσες συνέπειες αυτό θα είχε.
Σάκο του μποξ κάνουν την Ελλάδα
• Η κατηγορηματική άρνηση για να εγκριθεί αμέσως η επιμήκυνση συνδέεται με δύο πολιτικούς παράγοντες: από τη μια, οι διεθνείς πιστωτές έχουν χάσει και τα τελευταία ψήγματα εμπιστοσύνης στις ελληνικές κυβερνήσεις, γι’ αυτό και επιδιώκουν να δεσμεύσουν και τη νέα κυβέρνηση για όλα τα μέτρα, σε συνθήκες διαπραγμάτευσης με το… πιστόλι στον κρόταφο. Από την άλλη, η κυβέρνηση του Βερολίνου, που γνωρίζει ότι αναπόφευκτα θα βάλει το χέρι στην τσέπη για να διασωθεί το ευρώ, επιδιώκει να πείσει την κοινή γνώμη στο εσωτερικό ότι… βασανίζει αρκετά τους «τεμπέληδες» του Νότου, πριν από οποιαδήποτε διευκόλυνση. Έτσι, η Ελλάδα γίνεται άλλη μια φορά «σάκος του μποξ» για τους γερμανούς πολιτικούς, δυστυχώς όμως όχι χωρίς δικές μας ευθύνες.
• Σε αυτό το πλαίσιο, η όλη κατάσταση που διαμορφώνεται έχει έντονα στοιχεία παραλόγου: οι κορυφαίοι της «τρόικας» επιστρέφουν στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου, με εντολή να φύγουν στις 2 Αυγούστου, έχοντας στις αποσκευές τους ολόκληρη τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν όχι μόνο φέτος, αλλά ως τη λήξη του προγράμματος, χωρίς να ενδιαφέρονται αν αυτή θα έρθει στο τέλος του 2014 ή στο τέλος του 2016. Ουσιαστικά, θα διαπραγματευθούν με την ελληνική κυβέρνηση σαν να μην υπήρχε η εκτός ελέγχου ύφεση και σαν να μην υπήρξαν όλες οι δραματικές πολιτικές εξελίξεις που έχουν μεσολαβήσει από την υπογραφή του προηγούμενου Μνημονίου. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει πώς θα εφαρμόσει ΟΛΑ τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί για τον Ιούνιο, ή ισοδύναμά τους, αλλά και να προσδιορίσει όλα τα μέτρα που επρόκειτο να συμφωνηθούν τον Ιούνιο για τη διετία 2013-2014. Με άλλα λόγια, θα γίνει μια διαπραγμάτευση… εικονικής πραγματικότητας, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε από τον περασμένο Μάρτιο, για να πείσει η νέα κυβέρνηση ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει ΟΛΟΚΛΗΡΟ το Μνημόνιο.
• Αφού αποσπάσει η «τρόικα» τη συμφωνία για τα μέτρα, θα υποβάλει την έκθεσή της προς το Eurogroup και το ΔΝΤ, όπου θα διαπιστώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει όλη την αναγκαία προσπάθεια για να εφαρμόσει το Μνημόνιο, αλλά αυτό είναι αδύνατο χωρίς σημαντικές αλλαγές στη διάρκεια και τη χρηματοδότηση του προγράμματος. Έτσι, θα εγκριθεί τον Σεπτέμβριο η διετής επιμήκυνση, τα μέτρα θα μοιρασθούν σε χρονικό διάστημα τετραετίας και θα βρεθεί ο τρόπος για να διευκολυνθεί εκ νέου χρηματοδοτικά η Ελλάδα, χωρίς την έγκριση πρόσθετου δανείου: αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη μεταφορά των 50 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών από το δημόσιο χρέος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για τη χρηματοδότηση των κρατικών ελλειμμάτων, ή και με πρόσθετο «κούρεμα» στα ομόλογα που κατέχει το ευρωσύστημα των κεντρικών τραπεζών.
Εκβιάζουν
Για να εξασφαλίσουν, μάλιστα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι η πίεση στην Αθήνα κατά τη διαπραγμάτευση θα είναι ασφυκτική, πληροφορίες από την έκτακτη συνεδρίαση του European Working Group, που έγινε την Παρασκευή, αναφέρουν ότι έχει αποφασισθεί να αφεθεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει μόνη της την πληρωμή των ομολόγων, ύψους 3,1 δισ. ευρώ, που λήγουν στις 20 Αυγούστου και θα πρέπει να εξοφληθούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι τεχνοκράτες που υποστηρίζουν τη λειτουργία του Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg, προσανατολίζονται είτε να αφήσουν την Ελλάδα να καλύψει την πληρωμή με πρόσθετες εκδόσεις εντόκων γραμματίων είτε να ζητηθεί από την ΕΚΤ να κάνει τα… στραβά μάτια για έναν μήνα, μέχρι να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
Στην πρώτη περίπτωση, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να δοκιμάσει στα όριά της την αντοχή του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ενώ στη δεύτερη η Ελλάδα είναι προφανές ότι θα υποστεί μια πολιτική ταπείνωση, καθώς η διεθνής αγορά θα γνωρίζει ότι απλώς αποφεύγει την επίσημη στάση πληρωμών, επειδή η ΕΚΤ χαρίζει στη χώρα μας μια μικρή παράταση προθεσμίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να διευκολύνουν την Ελλάδα, όσο θα διαρκεί η διαπραγμάτευση, εγκρίνοντας μια ενδιάμεση εκταμίευση του ποσού που χρειάζεται για τα ομόλογα.