Tι συμβαίνει, τελικά, με τον ΟΠΑΠ;

Σε ορισμένα ΜΜΕ, μάλιστα, γράφτηκε ή μεταδόθηκε ότι επρόκειτο για τους τότε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΠΑΠ ΑΕ, τον μετέπειτα διάδοχό του πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΙΝΤΡΑΛΟΤ, καθώς και σε βάρος δύο εκ των μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης του προηγηθέντος σχετικού Δημόσιου Διεθνούς Διαγωνισμού, τα οποία και είχαν αιφνίδια παραιτηθεί (χωρίς την επίκληση οποιουδήποτε λόγου) την ύστατη στιγμή, έτσι ώστε να καταστεί «μονόδρομος» η ανανέωση της υφιστάμενης σύμβασης, κατά τους ισχυρισμούς της τότε διοίκησης.

Μπορεί, λίγο πολύ, αυτά να είναι γνωστά, ουδέποτε όμως έγινε γνωστή η αντίδραση -την ίδια ημέρα που δημοσιοποιήθηκε η είδηση των ασκηθεισών ποινικών διώξεων- του πρώην προέδρου της εταιρείας Σ. Κωστάκου, ο οποίος με επιστολή του προς τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Μ. Παπαϊωάννου, έθετε εαυτόν στη διάθεσή των Μελών της Επιτροπής, ειδικότερα:

• «… για την κατά την κρίση τους παροχή κάθε αναγκαίας και χρήσιμης ενημέρωσης και πληροφόρησης…», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι με την υποβολή του σχετικού του αιτήματος

* «…εξυπηρετείται η αυτονόητη και πρόδηλη ανάγκη της οφειλόμενης διαφάνειας και μάλιστα προκειμένου περί εταιρείας ταγμένης στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος…»

Ας σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί μπαράζ τηλεοπτικών εκπομπών, όπου έλληνας ευρωβουλευτής ισχυριζόταν -και δεν ήταν ο μόνος- ότι η «περίφημη» σύμβαση καλυπτόταν από ρήτρα εχεμύθειας, έτσι ώστε να αποστερείται ακόμη και το ελληνικό Κοινοβούλιο του δικαιώματος της σχετικής ενημέρωσης, γεγονός πρόδηλα αναληθές κατά τον κ. Σ. Κωστάκο (το αυτούσιο κείμενο της επιστολής του οποίου προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δημοσιεύεται παραπλεύρως).

Ωστόσο, όπως από την ίδια την επιστολή προκύπτει, ανακριβώς (τότε) και ο ίδιος αναφέρεται σε…. ασκηθείσα, σε βάρος του, ποινική δίωξη -την οποία, βέβαια, είχε μόλις πληροφορηθεί από τα ΜΜΕ- αφού αυτή, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, ασκήθηκε in rem και κατά συνέπεια είναι άδηλη η εξέλιξη της υπόθεσης, μη αποκλειόμενης ασφαλώς οποιασδήποτε έκβασης τού, σε εξέλιξη ευρισκόμενου, ανακριτικού έργου.

Ας σημειωθεί, ακόμη, ότι η Εισαγγελία Αθηνών, παρά την ύπαρξη σειράς ολόκληρης σχετικών «καταγγελτικών» δημοσιευμάτων -εν οις και της εφημερίδας «Η Άποψη» του γνωστού παράγοντα του ποδοσφαίρου κ. Β. Μητρόπουλου- ουσιαστικά κινήθηκε ύστερα από σχετική μήνυση επιχειρηματία κυπριακής εταιρείας, ο οποίος (όπως πρόσφατα έγινε γνωστό) συνελήφθη -και ακολούθως αφέθη ελεύθερος- από τις κυπριακές Αρχές ως εμπλεκόμενος σε σειρά βομβιστικών επιθέσεων, σε βάρος πρακτορείων της ΟΠΑΠ ΑΕ στη Μεγαλόνησο!

Από τον ίδιο κύπριο επιχειρηματία έχει, μάλιστα, κατατεθεί και αγωγή με την οποία ζητούνται… μερικές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ, με τον ισχυρισμό των διαφυγόντων εσόδων της εταιρείας του, εκ της μη απευθείας σε αυτήν ανάθεσης του αντικειμένου της σχετικής σύμβασης, καθώς θεωρεί ότι ο ΟΠΑΠ είχε συμβατικά δεσμευθεί από του έτους 2003…

Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι μετά παρέλευση έτους και πλέον τα εμπλεκόμενα πρόσωπα δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν ή και να απολογηθούν (εφόσον προσωποποιηθούν οι διώξεις), όπως ομοίως δεδομένο είναι ότι οι μεταγενέστερες, εκείνης, διοικήσεις της ΟΠΑΠ ΑΕ όχι μόνο συνέχισαν τη συνεργασία της εταιρείας με την ΙΝΤΡΑΛΟΤ, αλλά και διεύρυναν το περιεχόμενό της. Αναγκαία, βέβαια και η υποσημείωση τής, από του έτους 2007, δημόσιας επιχειρηματολογίας του πρώην προέδρου της ΟΠΑΠ ΑΕ Σ. Κωστάκου για την αντίκρουση των σε βάρος της τότε διοίκησης αιτιάσεων και κατηγοριών, καθώς και οι ισχυρισμοί του για την αποκλειστική εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, του συμφέροντος της εταιρείας και των μετόχων της. Από το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας προκύπτει ότι η αρχικά προσδιορισθείσα ημερομηνία για την εμφάνιση του κ. Σ. Κωστάκου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συνέπεσε με τη -λόγω της υπουργοποίησης του κ. Μ. Παπαϊωάννου- παραίτηση του τελευταίου από την προεδρία της Επιτροπής, ενώ έκτοτε ουδέποτε προσδιορίσθηκε νέα ημερομηνία ακρόασης!

Κατά τα λοιπά, η γενικότερη κουβέντα για διαφάνεια καλά κρατεί…


Σχολιάστε εδώ