ΧΡΗΜΑτιστήριο

> Είναι δυνατόν εταιρείες εξεύρεσης και επιλογής στελεχών, όπως η Stanton Chase, να μην ελέγχουν εξονυχιστικά το παρελθόν των consultants τους; Αληθεύει ότι ένας από αυτούς ήταν ο εξ απορρήτων επιχειρηματία με έδρα τη Γλυφάδα και τη Βασ. Σοφίας, του οποίου το όνομα είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου; Τι ακριβώς έκανε γι’ αυτόν; Ποιες εκκρεμότητες έχουν αφήσει πίσω τους; Επειδή το ρεπορτάζ τρέχει, έχουμε συνέχεια.

> Σας θυμίζει κάτι; Σε περίπτωση που η αξία των εξαγωγών μιας χώρας είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη των εισαγωγών της, τότε το ισοζύγιο πληρωμών της έχει έλλειμμα, με αποτέλεσμα μέρος τόσο των επενδύσεων όσο και της κατανάλωσης να χρηματοδοτείται από το εξωτερικό χρέος.

>Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η πορεία της αγοράς είναι λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένη! Από τη στιγμή που αναμένεται υποβάθμιση του ΧΑ από την MSCI και οι επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών θα πραγματοποιηθούν σε χαμηλά επίπεδα, δεν νομίζουμε ότι έχουμε να ελπίζουμε σε πολλά.

>Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Πόσες από τις διοικήσεις των κρατικά εποπτευόμενων πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να καλύψουν τα νώτα τους (έτσι νομίζουν τουλάχιστον), έχουν στείλει απλές επιστολές (αντί εξωδίκων, αγωγών και μηνύσεων) προς τους μεγαλοοφειλέτες τους;

>Δεν πρέπει να χάσουμε και αυτήν τη μάχη! Μπορεί κάποιοι οργανισμοί, υπό την πίεση ορισμένων συντεχνιών, να μη θέλουν τη συνέχιση των ναυπηγικών επιδοτήσεων, που αυξάνουν τα ποντοπόρα πλοία και μειώνουν τα ναύλα, ωστόσο αυτό δεν συμφέρει την Ελλάδα, όπου η συγκεκριμένη παραγωγή θα μπορούσε να απασχολήσει σε εκατοντάδες εργαζομένους.

>Δύο μέτρα και δύο σταθμά! Γιατί το Δημόσιο δεν παρίσταται σε όλες τις γενικές συνελεύσεις των υπό κρατικό έλεγχο εισηγμένων εταιρειών, τόσο με την ιδιότητα του μετόχου, διά του εκπροσώπου τού υπουργείου Οικονομικών, όσο και του εποπτεύοντος, μέσω του γενικού γραμματέα του εκάστοτε αρμόδιου υπουργείου;

>Με το κράτος ανύπαρκτο και τους νόμους υπέρ τους, κάνουν ό,τι τους καπνίσει! Αληθεύει ότι ένα από τα συστημικά εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, μετά την υπογραφή της επιχειρησιακής ΣΣΕ, στην οποία προβλέπονταν μειώσεις μισθών 10%, προχώρησε και σε ατομικές συμβάσεις με επιπλέον περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων;

>Είδαμε το τυρί, μένει να δούμε και τη φάκα! Όσοι έχουν λάβει δάνεια από ελληνικές τράπεζες, τα οποία στη συνέχεια έχουν πωληθεί σε αλλοδαπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θα πρέπει κυρίως να προσέξουν αν θα υπάρξουν αλλαγές στους όρους τους και στο φορολογικό τους καθεστώς.

>Από τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα! Σε μια προσπάθεια να μειώσει το λειτουργικό της κόστος, η εισηγμένη Avenir μαθαίνουμε ότι κατηφορίζει από το Κολωνάκι, όπου πλήρωνε ενοίκιο πάνω από 5.000 ευρώ, προς τη Συγγρού, με μίσθωμα γύρω στα 1.500 ευρώ. Πάντως, από τη μια οι κόντρες μεταξύ φανερών και αφανών μετόχων, από την άλλη τα χαϊλίκια και η αδιαφορία του πρώην εκλεκτού της πιστώτριας τράπεζας, κόστισαν σε χρόνο, χρήμα και φήμη. Αλήθεια, γιατί η τελευταία δεν ακολουθεί την πρόθεση της νέας διοίκησης να ασκήσει κατά του πρώην management μηνύσεις για ενδεχόμενη εξαπάτηση και αγωγές για διεκδίκηση τυχών ζημιών;

>Με δύο νόμους της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ήρθαν τα πάνω κάτω! Είναι γεγονός ότι η αναλογιστική μελέτη του Αλληλοβοηθητικού Ταμείου Πρόνοιας των Εργαζομένων της ΑΤΕ απέδειξε ότι το «κούρεμα» των ομολόγων λόγω PSI και οι μειωμένες εισφορές ελέω των περικοπών της μισθοδοσίας μείωσαν τη βιωσιμότητά του;

>Μα καλά, είναι δυνατόν ο όμιλος Ελλάκτωρ με την πρώτη δυσκολία να προχωρά σε κλείσιμο θυγατρικών και απολύσεις υπαλλήλων; Σαφώς και οι διοικήσεις των εταιρειών οφείλουν να προστατεύουν τα συμφέροντα των μετόχων τους, όμως εδώ μιλάμε για μια εισηγμένη που γιγαντώθηκε επί χρυσής εποχής χρηματιστηρίου και έλαβε τη μερίδα του λέοντος από τα προγράμματα δημόσιων επενδύσεων καθώς και άλλων έργων, άρα θα ήταν φρόνιμο για τους insiders της να κοινωνικοποιήσουν μέρος των διαχρονικών τους κερδών.

>Με τις ευλογίες της και τα χρήματά της θα εξέλθει των δυσκολιών! Η συμμετοχή της Αρχιεπισκοπής της Κύπρου, ως μεγαλύτερου μετόχου, στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας αναμένεται να ενδυναμώσει τα κεφάλαιά της, αποτρέποντας έτσι προς το παρόν την κρατικοποίησή της.

>Ποιος κρύβεται πίσω από τα αρνητικά δημοσιεύματα για τη Νέα Proton bank; Και δεν αναφερόμαστε τόσο στον κονδυλοφόρο του στημένου οικονομικού ρεπορτάζ, που την κοστολογεί στα 35 εκατομμύρια ευρώ, όσο στον πρώην τραπεζίτη που ευθύνεται για τις διαρροές.

>Κάπως έτσι λειτουργούν οι ευνομούμενες Πολιτείες που σέβονται τους πολίτες τους! Τι κι αν οι ιδιώτες insiders της Cyprus Popular Bank είχαν διαφορετική άποψη, εντούτοις η κρατικοποίηση της τράπεζας από την κυβέρνηση, μετά την ενίσχυσή της με δημόσιο χρήμα, ήταν άμεση.

> Θέληση να υπάρχει και όλα γίνονται! Ας μη μας το παίζει τόσο δύσκολος ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Σακελλάρης, αναφορικά με τον βαθμό μόχλευσης για τις ελληνικές ΜμΕ, ειδικά αυτήν την περίοδο, που ο συνάδελφός του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Μάριο Ντράγκι έχει χρησιμοποιήσει τα κεφάλαιά της για επενδύσεις περίπου 24 φορές.

>Την προετοιμάζουν για να την πουλήσουν; Επειδή όσο λιγότερα δάνεια διαθέτει μια τράπεζα, τόσο μικρότερη ρευστότητα χρειάζεται, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η πρόσφατη ρευστοποίηση ομολογιακών assets της Geniki προς τη μητρική Societe Generale, και μάλιστα στη λογιστική τους τιμή.

>Σε δουλειά να βρίσκεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έτσι ώστε να περνά ο χρόνος και να μετατίθενται στους επόμενους οι όποιες σοβαρές υποθέσεις καίνε τους ισχυρούς! Ποιος ο λόγος που η διοίκηση της εποπτικής αρχής, λίγο πριν από την επικείμενη απομάκρυνσή της, αποφάσισε να εισαγάγει σύστημα μοριοδότησης, ώστε να εξετάζονται κατά προτεραιότητα τα θέματα που έχουν βαρύνουσα σημασία;

>Όταν δεν θέλεις να βάλεις το χέρι στην τσέπη, σκαρφίζεσαι διάφορες εναλλακτικές! Τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, με συμψηφισμό ισόποσων συσσωρευμένων ζημίων παρελθουσών χρήσεων, ενέκρινε κατά πλειοψηφία η γενική συνέλευση των μετόχων της ΝΕΛ.

>Όλα είναι πιθανά! Για να δούμε αν στον βωμό της επιτάχυνσης των διαδικασιών για τις αποκρατικοποιήσεις θα κοντύνει τελικά και το ύψος της αποζημίωσης της ΔΕΗ από το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς του 30% της ΔΕΠΑ…

>Διπλά κερδισμένος ο αγοραστής! Από τη μια η MIG πούλησε στη Nordic Aviation Company τις θυγατρικές εταιρείες Aviation UK και Aviation 3, που είναι ιδιοκτήτριες δέκα αεροσκαφών τύπου Q-400 και 4 Dash 8-100 της Olympic Air, και από την άλλη τα επαναμίσθωσε για περίοδο έντεκα ετών.

>Μήπως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο εκεί στη Σελόντα; Πόσο βέβαιος είναι ο πρόεδρός της ότι οι πιστώτριες τράπεζες θα συναινέσουν στην αναδιάρθρωσή της και το αφήνει να εννοηθεί στη γενική της συνέλευση; Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, μήπως θα πρόκειται για παραπληροφόρηση;

>Μα τι άλλο περιμένει η κυβέρνηση προκειμένου να αντικαταστήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Κώστα Μητρόπουλο; Δεν φτάνει που σε τόσο χρόνο ολοκλήρωσε μόλις τέσσερις αποκρατικοποιήσεις, αυτές απέφεραν έσοδα 1,8 δισ., εκ των οποίων μετρητά ήταν μόνο το 1,56 δισ.

>Την ώρα που στην Αγγλία οι εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλα απομακρύνονται εν ριπή οφθαλμού, στην Ελλάδα αναβαθμίζονται και συνεχίζουν να αμείβονται πλουσιοπάροχα! Ενώ κάποιοι ντόπιοι τεχνοκράτες που κατέστρεψαν τη χώρα και απαξίωσαν τις εταιρείες που μανατζάριζαν επανέρχονται δριμύτεροι σε κρατικούς θώκους, οι επικεφαλής της Barclays αναγκάστηκαν σε παραίτηση για την υπόθεση χειραγώγησης των διατραπεζικών επιτοκίων.

>Είναι θέμα χρόνου! Ρυθμό πολυβόλου αναμένεται να πάρουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, μόλις ο νόμος το επιτρέψει, καθώς η αδυναμία εξυπηρέτησης των μηνιαίων δόσεων από τους υπόχρεους έχει οδηγήσει ήδη στη δέσμευση πολλών ακινήτων.

>Τόσο απλά! Η άμεση φορολόγηση του 45% των κερδών καθιστά αυτομάτως κάθε εγχώρια επιχειρηματική δραστηριότητα μη ελκυστική, εκτός φυσικά αυτών που εξάγουν τα κέρδη τους και πληρώνουν 20% σε αυτά που δεν κρύβουν με transfer pricing.

>Όλα έχουν και τα όριά τους! Πόσες από τις ιδιωτικές τράπεζες έχουν φτάσει στο σημείο να χρεώνουν τους δανειολήπτες σε καθυστέρηση τόσο με έξοδα ειδοποίησης (τηλεφωνικές ή έγγραφες οχλήσεις) όσο και με τόκους υπερημερίας (επ’ αυτών);

>Είναι πολλά τα χρήματα για να τηρούνται τα δέοντα! Πόσες από τις εκτιμήσεις των διεθνών οίκων σχετικά με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ βασίζονται σε οικονομοτεχνικές μελέτες και πόσες είναι γραμμένες στο πόδι, αποσκοπώντας σε μερίδιο από την πίτα των επικείμενων αποκρατικοποιήσεων;

>Στη λογική του λιγότερο κακού, του άσ’ το για αύριο ή της παραπληροφόρησης; Δεν είναι λίγες οι διοικήσεις των εισηγμένων που, προκειμένου να μακιγιάρουν συγκυριακά τα οικονομικά τους αποτελέσματα, επέλεξαν να καταρτίσουν τις οικονομικές τους καταστάσεις όχι σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, γνωρίζοντας ότι έτσι κινδυνεύουν να τους επιβληθούν πρόστιμα από την αρμόδια εποπτική αρχή.

>Στα δύσκολα θέλουμε να δούμε την πυγμή της κυβέρνησης! Ευελπιστούμε πως η ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών θα γίνει με τέτοιο τρόπο, που οι φορολογούμενοι θα βρίσκονται υπό καθεστώς προνομιούχου πιστωτή ως προς την εξόφληση των δανείων, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τους ιδιώτες επενδυτές, έτσι ώστε να είναι οι πρώτοι που θα ωφεληθούν από τα πάγια σε περίπτωση χρεοκοπίας.

> Όταν τα γράφαμε εμείς, μας χαρακτήριζαν από λαϊκιστές έως εμπαθείς. Τώρα που τα λέει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τι έχουν να πουν; Μπράβο στον κ. Τσίπρα, που σήκωσε ψηλά το θέμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, τασσόμενος κατά της εκποίησης μιας κερδοφόρας αγροτοβιομηχανίας, από την οποία εξαρτώνται χιλιάδες αγρότες ζαχαρότευτλων και η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας. Ελπίζουμε να δείξει το ίδιο ενδιαφέρον και για τις ΣΕΚΑΠ – Δωδώνη, που ειδικά για τη δεύτερη ακούγεται ότι ο αγοραστής είναι κάποιος εφοπλιστή, με πρόεδρο έναν πρώην αγροτικάριο. Έχουμε συνέχεια…

> Τον λόγο έχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς! Έπρεπε πρώτα η τιμή της μετοχής να υποχωρήσει κοντά στα ιστορικά χαμηλά, για να βγουν κάποιοι να φορτώσουν, και εν συνεχεία να αρχίσει μίνι ράλι, καταγράφοντας υψηλό δωδεκαμήνου μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα; Περί της Αστήρ Παλλάς ο λόγος.

>Άλλο ένα από τα πολλά φάουλ των διοικήσεων των ημικρατικών εταιρειών! Αληθεύει ότι η πρόσφατη επικύρωση της αντικατάστασης παραιτηθέντος μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΠ ΑΕ έγινε χωρίς την έγκριση του αρμόδιου υπουργού;

> Από πότε το να κάνει μια δημόσια υπηρεσία τη δουλειά της χρήζει ιδιαίτερης μνείας; Απ’ ό,τι φαίνεται, κάποιοι εκδότες στην πρεμούρα τους να διατηρήσουν ορισμένα στελέχη του ΥΠΕΚΑ στη θέση τους έβαλαν τα δημοσιογραφικά τους φερέφωνα να γράψουν διθυράμβους για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού έρευνας και παραγωγής πετρελαίου. Και κάτι ακόμη: Γιατί ενώ ο πρωθυπουργός προχώρησε στην κατάργηση όλων των επιτροπών, το εν λόγω υπουργείο αποφάσισε να συστήσει μια 17μελή (!) που θα κρίνει τη διαδικασία παραχώρησης του μαύρου χρυσού;


Σχολιάστε εδώ