Φαβορί ο Νικήτας για γραμματέας

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς προσανατολίζεται στο να προτείνει πολιτικό στέλεχος από τη νέα γενιά, θέλοντας να στείλει μήνυμα ανανέωσης και εκσυγχρονισμού, αλλά ταυτόχρονα να έχει και την εσωκομματική αποδοχή. Ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η ανάδειξη του νέου γραμματέα να γίνει τις αμέσως προσεχείς ημέρες, το ζήτημα φαίνεται να μετατίθεται γιʼ αργότερα.

Προς το παρόν ο μόνος που έχει δηλώσει ανοιχτά ότι θα διεκδικήσει τη θέση είναι ο Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος έστειλε προ ημερών και σχετική επιστολή προς τον κ. Σαμαρά. Ερμηνεύοντας την κίνησή του αυτή κομματικά στελέχη ανέφεραν ότι ουσιαστικά «προσπαθεί να φέρει τον πρόεδρο προ τετελεσμένων γεγονότων», ωστόσο ο ίδιος ο κ. Κακλαμάνης σημειώνει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα ανοιχτό κόμμα και κάθε στέλεχος μπορεί να διεκδικήσει κάθε αξίωμα. Άλλα στελέχη τόνιζαν ότι ο βουλευτής και πρώην δήμαρχος έχει και την εμπειρία και τις δυνατότητες να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης. Το ερώτημα είναι αν ο κ. Σαμαράς θα επιλέξει να προτείνει στα όργανα του κόμματος τον κ. Κακλαμάνη ή θα στηρίξει άλλο πρόσωπο, διακινδυνεύοντας μια εσωκομματική αναμέτρηση. Με δεδομένο μάλιστα ότι έχει μεγάλη επιρροή στους δήμαρχους, στους περιφερειάρχες και γενικά στα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολλά από τα οποία είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ. Και μια ήττα του υποψήφιου που ενδεχομένως να κατεβάσει η Συγγρού θα είναι πλήγμα για την ηγεσία.

Όλα πάντως δείχνουν ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι φαβορί για τη θέση του γραμματέα της ΝΔ. Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε συζητηθεί το όνομα του βουλευτή Β. Κικίλια ως ενός από τους διεκδικητές της θέσης, ωστόσο ο ίδιος δήλωσε ότι δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα, διαψεύδοντας έτσι τη σχετική φημολογία. Εντός κούρσας φαίνεται να παραμένει, προς το παρόν τουλάχιστον, ο ευρωβουλευτής και προερχόμενος από την ΟΝΝΕΔ Γ. Παπανικολάου, ο οποίος έχει ισχυρά κομματικά ερείσματα, αλλά από πολλές πλευρές εκφράζονται επιφυλάξεις για το αν διαθέτει το ειδικό βάρος προκειμένου να αναλάβει τη θέση. Σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία συζητήθηκαν το τελευταίο διάστημα τα ονόματα του Γ. Μιχελάκη αλλά και του Κ. Γκιουλέκα, αλλά από πουθενά δεν προκύπτει ότι… εκτός από καπνός υπάρχει και φωτιά.

Νωρίτερα, για την ακρίβεια τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να επιλέξει τον νέο γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (στη θέση του Κ. Τασούλα) αλλά και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος. Ο κ. Τασούλας διατηρεί στενή πολιτική φιλία με τον κ. Σαμαρά και ειδικά την τελευταία τριετία ήταν μεταξύ των στενών συνεργατών του κι ως εκ τούτου ορισμένοι θεωρούν ότι θα τοποθετηθεί σε άλλη θέση. Από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους που είχε η ΝΔ το προηγούμενο διάστημα ο μόνος που δεν μπήκε στην κυβέρνηση είναι ο Μ. Κεφαλογιάννης, το όνομα του οποίου είχε συζητηθεί για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ναυτιλίας. Μεταξύ των ονομάτων που έχουν συζητηθεί για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων είναι και αυτά των Μ. Βορίδη, Αθ. Νάκου, Κ. Γκιουλέκα και Κυρ. Μητσοτάκη, αν και ο τελευταίος είναι απίθανο να αποδεχτεί μια τέτοια πρόταση.


Σχολιάστε εδώ