Τουρκία σε ρόλο προβοκάτορα, βρετανοί ευρωβουλευτές σε ρόλο συνηγόρου τους…
Συνεχίζει τον προκλητικό της ρόλο και λόγο η Τουρκία απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω του γεγονότος ότι προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ρόλο συνηγόρου της, ποιοι άλλοι; Οι εγγλέζοι ιμπεριαλιστές (οι δολοφόνοι του Αυξεντίου, του Μάτση, του Παλληκαρίδη).
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την ομιλία του, χαρακτήρισε ευθέως την Τουρκία ως κατοχική δύναμη στην Κύπρο και τόνισε ότι θα έπρεπε να καταδικάζεται δημόσια κάθε προσπάθεια της Τουρκίας για υποβάθμιση του ρόλου της Κύπρου, που αποτελεί πλήρες μέλος της ΕΕ και όλων των διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ.
Ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών αποχρώσεων, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, υπογράμμισαν ότι με το να μην αναγνωρίζει η Τουρκία την Κυπριακή Προεδρία στην ΕΕ προσβάλλει ευθέως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δεδομένου ότι η εκ περιτροπής προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί καταξιωμένο ευρωπαϊκό θεσμό και η αναγνώριση του ρόλου της επιβάλλεται τόσο από τα κράτη-μέλη της ΕΕ όσο και από τα κράτη που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Κάποιοι εγγλέζοι (όπως αναφέραμε παραπάνω) ευρωβουλευτές επιχείρησαν να κατηγορήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διατήρηση της διαίρεσης της Κύπρου, πήραν απάντηση όμως από άλλους, που τους επισήμαναν ότι ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη συνεχιζόμενη διαίρεση της νήσου φέρει η αποικιοκρατική πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας.
Επισημαίνω ότι η ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου υποστήριξε ότι ίσως θα πρέπει (σωστά!) να τερματισθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, αφού η προς ένταξη αυτή χώρα δεν σέβεται ούτε τις υποχρεώσεις της, αλλά ούτε και τις δεσμεύσεις της.
Διεθνής καταμερισμός εργασίας: Κατά τους «New York Times», να εκμεταλλευτούμε τη φέτα και το ελαιόλαδο…
Μια «πρόταση» για έξοδο από την κρίση έκανε η εφημερίδα «New York Times», προτείνοντας στην Ελλάδα να επενδύσει στη φέτα και το ελαιόλαδο…
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως τα δύο αυτά προϊόντα είναι παραδοσιακά και τονίζεται ότι οι Έλληνες πρέπει να τα εκμεταλλευτούν προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση.
Στο ίδιο κείμενο υπογραμμίζεται επίσης πως, ενώ η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει την αποκλειστική χρήση της ονομασίας φέτα, κατέχει μόλις το 28% της παγκόσμιας αγοράς. Σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο, παρότι παράγει μια από τις καλύτερες ποιότητες, βρίσκεται πολύ πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία, καλύπτοντας μόλις το 4% της παγκόσμιας αγοράς.
Κάπως έτσι μας φαντάζονται στον διεθνή καταμερισμό εργασίας:
– Εμείς τη φέτα και το ελαιόλαδο… Όχι ότι μας χαλάει, κάθε άλλο: έχουμε γράψει επανειλημμένα υπέρ της ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ και της ανάγκης για ΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ της χώρας…
– Αυτοί τις τράπεζες, τα οπλικά συστήματα, τα ΙΧ αυτοκίνητα, τις ηλεκτρικές συσκευές, τα κινητά τηλέφωνα… Ακόμη και σκόρδα και λεμόνια εισαγωγής (τρομάρα μας).