Συνταγή παντρέματος από τον Πρόεδρο Χριστόφια

Οι προτεραιότητες αυτές καταγράφονται ως εξής:

1. Ευρώπη αποτελεσματική και βιώσιμη. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η επιτυχής κατάληξη των διαβουλεύσεων για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

2. Ευρώπη με αποδοτική οικονομία, που σημαίνει οικονομική ανάπτυξη, ευκαιρίες απασχόλησης και διαφάνεια της αγοράς, καθώς και εμβάθυνση της ευρωπαϊκής αγοράς και στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων

3. Στήριξη των κοινωνικών εταίρων και εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και κοινωνική συνοχή. Στόχος είναι η έξοδος από την κρίση με έμφαση στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες και στις αποκλεισμένες. Ακόμη ο Πρόεδρος τάχθηκε εναντίον της βίας σε βάρος των γυναικών, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και στη στήριξη όσων έχουν ανάγκη για πολιτική προστασία

4. Ευρώπη στον κόσμο και πιο κοντά στους γείτονες, που σημαίνει συνεργασία με την επικεφαλής της Κοινής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής βαρόνη Άστον και τις υπηρεσίες της. Όπως είπε ο Πρόεδρος, θα δοθεί έμφαση στην προώθηση των σχέσεων της ΕΕ με τις μεσογειακές χώρες. Οι ίδιοι οι λαοί, πρόσθεσε, θα πρέπει να επιβάλουν το δικό τους πολιτειακό σύστημα. Είναι στρατηγικό λάθος, παρατήρησε, για την ΕΕ να επιδιώξει να επιβάλει στους λαούς αυτούς το πολιτειακό σύστημα που θέλει.

Το πάντρεμα

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, η υφιστάμενη οικονομική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά και η συνταγή βρίσκεται στο πάντρεμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ανάπτυξης.

Ο καλός Αθηναίος

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στον Πλάτωνα και στον Σωκράτη, στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, όπως είπε. Όταν, επισήμανε, ρωτήθηκε ο Σωκράτης τι είναι καλός Αθηναίος, απάντησε ότι καλός Αθηναίος είναι εκείνος που αφήνει την Αθήνα καλύτερο μέρος απ’ ό,τι τη βρήκε. Και πρόσθεσε ότι η Αθήνα σήμερα είναι η ΕΕ, την οποία θα πρέπει να την παραδώσουμε καλύτερη απ’ ό,τι την παραλάβαμε.

Κόκκινη γραμμή του κόκκινου Δημήτρη

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έθεσε την κόκκινη γραμμή σχετικά με τον εταιρικό φόρο, τονίζοντας τα εξής:

«Έχουν βάλει στο μάτι τον χαμηλό εταιρικό φόρο, ο οποίο έχει καθοριστεί πριν από την ένταξη. Και για το θέμα αυτό έγινε διαπραγμάτευση. Η ΕΕ μάς είπε ότι το ζήτημα αυτό είναι ζήτημα των εθνικών οργάνων. Ξέρετε τι θα σημαίνει εάν καταργηθεί τώρα που ζήτησε τη βοήθεια του Μηχανισμού. Θα σημαίνει ότι θα μας εγκαταλείψουν οι υπεράκτιες εταιρείες. Είναι τεράστιο εισόδημα για την Κύπρο, που κρατεί την οικονομία μας σε υψηλά επίπεδα. Δεν μπορούμε έτσι εύκολα και απροβλημάτιστα να πούμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας (ενιαίος) φορολογικός δείκτης. Η Κύπρος θα δώσει μάχη, διότι εξαρτάται η επιβίωσή της. Δεν έχει βαριά βιομηχανία και δεν παράγει αεροπλάνα. Η Κύπρος έχει υπηρεσίες, θάλασσα και καθαρό ουρανό, αέρα και ήλιο. Είναι μια χώρα ημικατεχόμενη, που υποχρεώνεται να ξοδέψει πολλά εκατομμύρια για την άμυνα. Εμείς θέλουμε να αποστρατιωτικοποιηθεί η Κύπρος».

Είμαι περήφανος κομμουνιστής

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ασκήθηκε κριτική με το γάντι προς τον Πρόεδρο Χριστόφια για το ότι είναι κομμουνιστής. Ήταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση του ιταλού ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Μάριο Μάουρο. Όπως είπε: «Στο τέλος θα γίνουμε εμείς περισσότερο Κύπριοι και εσείς λιγότερο κομμουνιστής». Ο Πρόεδρος απάντησε: «Δεν εισηγούμαι κομμουνιστικές πολιτικές. Είμαι κομμουνιστής και είμαι περήφανος. Μην ανησυχείτε, ο κομμουνιστής δεν θα κάνει ζημιά».


Σχολιάστε εδώ