Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Την περασμένη εβδομάδα γράφαμε για την αγορά και το πόσο είχε συνδέσει την περαιτέρω πορεία της με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.

• Εκείνη τη στιγμή μάλλον λίγοι πίστευαν πως οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κατέληγαν σε μια τόσο «θετική» συμβιβαστική λύση για το φλέγον τραπεζικό πρόβλημα της Ευρωζώνης, όπως και για τη στήριξη και τη χρηματοδότηση των ασθενέστερων οικονομιών. Κι όμως, οι αποφάσεις «γράφτηκαν» και θεωρητικά αλλάζουν τα δεδομένα.

• Λογικό είναι στο ξεκίνημα της εβδομάδας οι αγορές, μηδέ της ελληνικής εξαιρουμένης, να κινήθηκαν με έκδηλο ενθουσιασμό για την εξέλιξη της Συνόδου, κάτι εξάλλου που είχε με πιο έντονο τρόπο αποτυπωθεί στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό ράλι της περασμένης Παρασκευής, ημέρα κατά την οποία ανακοινώθηκαν και οι αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών.

• Μόνο που στη συνέχεια αυτός ο ενθουσιασμός «ξεφούσκωσε», καθώς οι περισσότεροι αναλυτές και επενδυτές αναλώθηκαν στην επεξεργασία των αποφάσεων και κυρίως στις «προβλέψεις» για το πόσο υλοποιήσιμες μπορεί να αποδειχτούν.

• Ιδιαίτερα όσον αφορά τα της Ελλάδας, το θέμα είναι να επιτύχει η κυβέρνηση την υπαγωγή ΚΑΙ της χώρας μας στις αποφάσεις για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα κοινοτικά ταμεία στήριξης. Κάτι που προσώρας ΔΕΝ είναι δεδομένο, πλην όμως θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την επίλυση της δραματικής κρίσης χρέους, αφού θα εξοικονομηθούν περί τα 50 δισ. ευρώ, που και τις τράπεζες θα καλύψουν και δεν θα βαρύνουν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Με δυο λόγια, μπορεί η χώρα μας να βρεθεί εν μια νυκτί -και με πολλές προϋποθέσεις- ακόμα και με χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ και αίφνης να έρθουν τα πάνω κάτω για τη θέση της στην Ευρωζώνη και κυρίως για το πώς θα την αντιμετωπίζουν οι αγορές!

• Προτού όμως βιαστεί κανείς να προδικάσει… παρατεταμένο χρηματιστηριακό ράλι, καλό θα ήταν να απαντηθεί εάν όλα αυτά τα σενάρια θα είναι τελικά και υλοποιήσιμα!

• Συνεπώς στο «κάδρο» μπαίνει πλέον η κρίσιμη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την «τρόικα» και τους δανειστές μας. Με το νέο οικονομικό επιτελείο, υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, να θεωρεί, δικαίως, ως πλέον κομβικό σημείο της διαδικασίας τις διεργασίες που θα γίνουν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

• Αυτό για το ΧΑ σημαίνει πολύ απλά ακόμα δύο μήνες αναμονής, αβεβαιότητας και προφανώς ισχνών αγελάδων.

• Μπορεί λοιπόν το ποδαρικό του Ιουλίου να ήταν θετικό, ζήτημα και ερώτημα όμως είναι τι θα γίνει στη συνέχεια. Και με δεδομένο πως πλησιάζει και η συνήθης καλοκαιρινή ραστώνη, έτερο ερώτημα είναι τι θα συμβεί με τον τζίρο και εάν θα συρρικνωθεί περαιτέρω. Μπορεί να μοιάζει αυτό με ήσσονος σημασίας θέμα, αλλά για όποιον ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε πράξεις, αγορά ή πώληση, το πόσο «εγκλωβισμένος» νιώθει σε μια εξαιρετικά «ρηχή» αγορά έχει μέγιστη σημασία…

• Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλη η κουβέντα ξεκινά και καταλήγει στις τράπεζες. Πάλι! Και ομοίως δεν πρέπει να ξεχνάμε πόση μεταβλητότητα έδειξαν τις τελευταίες ημέρες οι τραπεζικές μετοχές. Και πόσες ειδήσεις θα μας δώσουν στο άμεσο μέλλον, με το σίριαλ Εθνική-Εμπορική-Credit Agricole να είναι στην αρχή του και κυρίως να μην είναι το μόνο που θα «παιχτεί» καλοκαιριάτικα, όπως λένε έμπειροι παράγοντες της αγοράς.

• Συνεπώς, διακοπές μπορεί να μην πάμε φέτος -λόγω κρίσης-, αλλά το καλοκαίρι μας θα έχει ενδιαφέρον…


Σχολιάστε εδώ