ΣΑΜΑΡΑΣ: ΜΠΟΡΟΥΜΕ!
Στόχος, η άμβλυνση του κλίματος έντονης δυσπιστίας που έχει διαμορφωθεί στο εξωτερικό έναντι της χώρας ως αποτέλεσμα της αναβλητικότητας και της αναποτελεσματικότητας που χαρακτήρισε τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. «Δεν επαιτούμε βοήθεια, δεν εκλιπαρούμε για ελαφρύνσεις, θα κάνουμε τομές γιατί πρέπει κι όχι γιατί μας το ζητούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σαμαράς εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση, να ανοίξει τον δρόμο της ανάπτυξης, ώστε να μη χρειάζεται πλέον Μνημόνια και το κυριότερο να διασφαλίσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, θέση που –όπως τόνισε– κάποιοι από το εξωτερικό υπονομεύουν και κάποιοι στο εσωτερικό ανεύθυνα αποδυναμώνουν. «Θα δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το σωστό, να κάνουμε τη διαφορά, θα αποστομώσουμε όλους εκείνους που ισχυρίζονται ότι τάχα οι Έλληνες κοροϊδεύουν» σημείωσε.
Η ομιλία του πρωθυπουργού προκάλεσε ιδιαίτερα θετικά σχόλια από όλες σχεδόν τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου, ενώ ικανοποίηση επικρατούσε στις τάξεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Σχολιάζαν συγκεκριμένα ότι ο κ. Σαμαράς δεν εμφανίσθηκε ως αρχηγός ενός κόμματος, αλλά ως πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, ενώ άλλοι μιλούσαν για ανάκτηση της εθνικής αξιοπρέπειας.
Στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός παρουσίασε έναν «οδικό χάρτη» για τη έξοδο της χώρας από την κρίση, βασικοί άξονες του οποίου είναι: Ο έλεγχος του χρέους μέσα από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η μείωση του ελλείμματος μέσα από αποφασιστική περιστολή της σπατάλης και οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Εξειδικεύοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης (σε βάθος τετραετίας) εξήγγειλε ένα τολμηρό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ορισμένες από τις οποίες μάλιστα δεν περιλαμβάνονται στις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας, αλλά πρέπει να γίνουν για να φέρουν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.
Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ (το λειτουργικό κομμάτι του), την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας όχι αποσπασματικά, αλλά οργανωμένα και με επιτελικό σχεδιασμό, επισημαίνοντας όμως ότι τα δίκτυα (ΔΕΗ) θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Παράλληλα και μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάργηση ή συγχώνευση δεκάδων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου. Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε για προσεκτικές κινήσεις στην προγραμματισμένη αποκρατικοποίηση των εταιρειών υδάτων και για ενίσχυση του ρυθμιστικού ελέγχου από το κράτος. Η παραχώρηση υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια κ.ά.), κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο, αποτελεί μία ακόμη προτεραιότητα του προγράμματος της κυβέρνησης, όσο και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ένας επενδυτικός φορέας που θα αναλάβει να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία που εκτείνεται από την περιοχή του Φαλήρου μέχρι το Σούνιο. Το ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών πόρων (ΕΣΠΑ) συμπεριλαμβάνεται στις αμέσως επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης με καταπολέμηση (περιορισμό) της γραφειοκρατίας. Κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα και να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη, όπως ακριβώς και ο συμψηφισμός των οφειλών κράτους και ιδιωτών, που θα ολοκληρωθεί σε διάστημα ενάμισου έτους.
Ανάσες
Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πολιτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται την τελευταία διετία. Μεταξύ αυτών, η τακτοποίηση των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων με επέκταση (περισσότερες δόσεις) της περιόδου εξόφλησης, η χορήγηση επιδόματος ανεργίας για έναν επιπλέον χρόνο και η επέκτασή του και στους αυτοαπασχολούμενους. Επανέλαβε την προεκλογική δέσμευσή του για αποκατάσταση των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων και υπογράμμισε ότι πρέπει να αντικατασταθεί κάθε μέτρο που οδηγεί σε απολύσεις, είτε στον ιδιωτικό είτε σε ιδιωτικό επίπεδο. Τόνισε μάλιστα ότι αν το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αποτύχει, σε καμιά περίπτωση αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει αφορμή για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Όσον αφορά τους δανειολήπτες, ανήγγειλε ότι οι δόσεις δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 30% του μηνιαίου εισοδήματος.
Έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στην ανάγκη αλλαγής του πολιτικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης και στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε μεταξύ άλλων: Πρωτοβουλία αμέσως για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τροποποίηση του καθεστώτος που διέπει τη βουλευτική ασυλία, περιορισμός της χρηματοδότησης των κομμάτων και των βουλευτικών προνομίων, έλεγχος από ειδικό σώμα του «πόθεν έσχες» αρχηγών κομμάτων και κυβερνητικών στελεχών από το 1974 μέχρι σήμερα, αναμόρφωση των κανόνων του «Τειρεσία», καταπολέμηση της ακρίβειας με «σπάσιμο» των καρτέλ, έλεγχο ενδοομιλικών συναλλαγών κ.ά.
Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συστηματική προετοιμασία για προσεκτική ανακήρυξη της ΑΟΖ στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, έτσι ώστε να επισπευσθεί η εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου, ενώ στο θέμα της λαθρομετανάστευσης είπε ότι θα ξεκινήσει αμέσως κοινοβουλευτικός διάλογος μεταξύ όλων των κομμάτων, προκειμένου να υπάρξει αλλαγή του νομικού πλαισίου.
«Δέσμιοι»
«Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή της στην απαρέγκλιτη και σκληρή εφαρμογή του Μνημονίου και των επιταγών των δανειστών. Πρόκειται για μια συνέχεια των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου» σχολιάζαν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεταν ότι δεν υπάρχει κανένα καινούργιο στοιχείο, αντίθετα υπάρχει η αναπαραγωγή των ίδιων αποτυχημένων και καταστροφικών μνημονιακών συνταγών. Ανέφεραν ακόμη ότι η αναφορά του πρωθυπουργού σε μεταρρυθμιστικές τομές, «που έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια», δείχνει την πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης και τη συμφωνία της με τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής.
Παράλληλα τόνιζαν ότι η ύφεση και η ανεργία, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, τα οποία ο κ. Σαμαράς νομίζει ότι θα καταπολεμηθούν με μαγικό τρόπο, δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια ούτε με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής λιτότητας. Τέλος σημείωναν ότι το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και οι ιδιωτικοποιήσεις, ακόμα και του νερού, και μάλιστα πρόσθετα από τις δεσμεύσεις των Μνημονίων, δείχνουν τον ακραία νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης και την πρόθεσή της για πλήρη παράδοση του εθνικού πλούτου στους ιδιώτες.