Πούλησε το Πατριαρχείο σε Εβραίους έκταση στα Ιεροσόλυμα!
Οπότε, προς ενημέρωση της Κυβέρνησης, οι κανόνες του παιχνιδιού με την Εκκλησία άλλαξαν ελαφρώς αυτήν την εβδομάδα: Για πρώτη φορά, το Πατριαρχείο πούλησε σε Εβραίους αγοραστές γη στα Ιεροσόλυμα, με την μεσολάβηση εταιρείας με έδρα το Λονδίνο. Η έκταση που πωλήθηκε ανέρχεται σε μόλις 1,5 στρέμμα, εντούτοις βρίσκεται σε μία από τις πιο ακριβές περιοχές της πόλης και προορίζεται για χώρο ανέγερσης πολυτελών κατοικιών με την επωνυμία «King David Residents» της εταιρείας Azorim και του παλαιού εργολάβου Benny Nehamiah.
Ελλάδα – Λονδίνο – Ιεροσόλυμα
Επί σειρά ετών, τόσο η κυβέρνηση, όσο και ιδιώτες επενδυτές καταβάλλουν ανεπιτυχείς προσπάθειες για αγορά γης από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο. Κυρίως, όλοι θυμούνται το γεγονός ότι αρκετές εκτάσεις του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, όπως η Κνέσετ και το Προεδρικό Μέγαρο, ανήκουν στο Πατριαρχείο. Για πολλά χρόνια αυτά τα εδάφη είναι μισθωμένα σε διάφορους παράγοντες κι όχι για πρόσχημα. Για παράδειγμα: Τελευταία προκλήθηκε η ανησυχία ότι σε διάστημα ολίγων ετών, η πλειοψηφία της συνοικίας Ρεχάβια, θα επέστρεφε σε ελληνικά χέρια, μετά την ολοκλήρωση του χρόνου μίσθωσης. Μόνο μετά από εκτενείς διαπραγματεύσεις ανανεώθηκε τελικά η μίσθωση.
Στην περίπτωση του προσφάτως πωληθέντος αγροτεμαχίου, η κατάσταση ήταν παρεμφερής καθώς και αυτό αποτελούσε αντικείμενο μίσθωσης από το Πατριαρχείο σε ιδιώτες. Με την πάροδο του χρόνου, η εταιρεία Azorim αγόρασε μέρος του αγροτεμαχίου, με τη συμμετοχή και του εβραίου μεγαλοεργολάβου Benny Nehemiah, αποσκοπώντας στην πραγματοποίηση του σχεδίου κατασκευής 88 πολυτελών κατοικιών. Η εταιρεία Azorim και ο Nehemiah, γνωρίζανε πολύ καλά ότι η αξία του έργου θα ήταν πιο υψηλή αν χτιζόταν πάνω σε ιδιόκτητη γη κι όχι πάνω σε γη που είναι μισθωμένη από το Ορθόδοξο Πατριαρχείο για άλλα 50 χρόνια περίπου.
Τα τελευταία χρόνια, οι δύο εταίροι προσπάθησαν να αγοράσουν τη γη, γνωρίζοντας ότι δεν ήταν για εύκολο εγχείρημα, αφού επρόκειτο για γη της Εκκλησίας. Εντούτοις, το πλεονέκτημα που διέθεταν ήταν ότι ο Nehemiah είχε επιτύχει την απομάκρυνση των ενοίκων του παλαιού οικήματος που βρισκόταν στη συγκεκριμένη χερσαία έκταση και την ταυτόχρονη μεταβίβαση των συμβάσεων μίσθωσης που είχαν υπογράψει οι εν λόγω ένοικοι με το Πατριαρχείο. Το πρώτο βήμα της εταιρείας Azorim και του Nehemiah ήταν η σύσταση μιας εταιρείας στο Λονδίνο, μέσω της οποίας διεξήγαγαν τις διαπραγματεύσεις για την αγορά του συγκροτήματος.
Η εξαγορά της γης
Πριν από ενάμιση σχεδόν χρόνο, η εταιρεία κατάφερε να κλείσει τη συμφωνία με το Πατριαρχείο, ύψους 40 εκατομμυρίων σέκελ. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η εταιρεία Azorim και ο Nehemiah, προσπάθησαν να επιτύχουν την καταχώρηση της εν λόγω έκτασης στο κτηματολόγιο, με τα ονόματά τους ως ιδιοκτήτες. Τελικά, προ ολίγων ημερών, το αγροτεμάχιο καταχωρήθηκε στο όνομα της εταιρείας «Jerusalem Views», ιδιοκτησίας της Azorim και του Nehemiah, που έχει αναλάβει την ανέγερση του πολυτελούς έργου «King David Residents». Μέχρι τώρα, οι εταιρείες προώθησαν το έργο ως μία περιοχή εκμισθωμένη από την Εκκλησία. Τώρα, λέγεται εκεί, ότι πρόκειται για… σημαντική αναβάθμιση λόγω της μεταβίβασης κυριότητας σε ιδιώτες.
Οι αγοράστριες εταιρείες δεν έκρυψαν αυτή την εβδομάδα, την Σιωνιστική πτυχή της αγοράς της γης. Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι η επίδραση της «εξαγοράς της γης» είναι σημαντική για τους πιθανούς αγοραστές των διαμερισμάτων, οι οποίοι είναι κυρίως εύποροι Εβραίοι από την Αμερική και την Ευρώπη. «Όταν οι Εβραίοι της Γαλλίας ακούνε την έκφραση εξαγορά της γης, αυτή κατευθύνεται προς την ψυχή τους», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ένας παράγοντας των κτηματομεσιτικών εταιρειών.
Ο δικηγόρος των αγοραστών Aryeh Abramson έκανε λόγο για «πολύ ασυνήθη συμφωνία», σημειώνοντας πως «συνήθως η [ελληνορθόδοξη] Εκκλησία επεκτείνει τη μίσθωση, αλλά στην προκειμένη περίπτωση έγινε μεταβίβαση της ιδιοκτησίας». Το Πατριαρχείο -πρόσθεσε- συναίνεσε τελικά στην υπογραφή της συμφωνίας λόγω οικονομικών αναγκών.
Το έργο του «King David Residents» αποτελείται από 88 οικιστικές μονάδες, από τις οποίες τα επτά είναι ρετιρέ και βρίσκονται επί της οδού Χα Μέλεχ Νταβίντ (ο βασιλιάς Δαβίδ στα εβραϊκά), με θέα προς τα τείχη της παλαιάς πόλης. Μέχρι στιγμής, έχουν πωληθεί τα μισά διαμερίσματα του πολυτελούς συγκροτήματος και κυρίως σε εύπορους Εβραίους από το εξωτερικό. Πριν από λίγους μήνες αγοράστηκε ένα ρετιρέ 230 τ.μ. έναντι επτά εκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία που προωθεί το έργο ισχυρίζεται ότι το 15% των διαμερισμάτων του έργου κατοικούνται μόνιμα από Εβραίους που επαναπατρίστηκαν στο Ισραήλ και διάλεξαν το πολυτελές συγκρότημα.
Οι αγοραστές είναι κυρίως εβραίοι επιχειρηματίες από διάφορες χώρες. Μεταξύ αυτών είναι και ο πλούσιος επιχειρηματίας Roman Abramovich, ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον στο παρελθόν να αγοράσει ένα διαμέρισμα του συγκροτήματος. Οι εκπρόσωποι του Abramovich είχαν έρθει να δουν ένα διαμέρισμα 630 τ.μ. στον τελευταίο όροφο, το οποίο αποτελούνταν από δύο ορόφους. Το κόστος του διαμερίσματος, που τελικά δεν αγοράστηκε, ήταν στα 19 εκατομμύρια δολάρια.
Η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της γης από την Εκκλησία σε Εβραίους, ρίχνει φως στην αντιπαράθεση που θα μπορούσε να ξεσπάσει σε λίγες δεκαετίες, όταν η Εκκλησία θα μπορούσε να ζητήσει την επιστροφή εκτάσεων που έχει μισθώσει. Πρόκειται για περισσότερα από 5.000 στρέμματα που ανήκουν σε διάφορες εκκλησίες, από τα οποία πάνω από 500 στρέμματα έχουν μισθωθεί σε δημόσιους οργανισμούς και στο Ισραηλινό κράτος. Μεταξύ αυτών: μέρος της οδού Κέρεν Χα Γεσόντ, το πάρκο της καμπάνας (Γκαν Χα Πααμόν), το πάρκο Μπλούμφιλντ και ορισμένα τμήματα της περιοχής Ρεχάβια και Ταλάμπια.
Από την πλευρά της, η Σιωνίτιδα Εκκλησία, μετά το ρεπορτάζ του Hezi Drexler, της «Yediot Yerushalayim», με ανακοίνωσή της, διέψευσε τη συμμετοχή της στη συγκεκριμένη αγοραπωλησία μεταξύ της εταιρείας Azorim και του εργολάβου Benny Nehemiah και προειδοποίησε με υποβολή μηνύσεως.
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος θα πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις αν πράγματι η έκταση όπου αναγέρθηκε το πολυτελές συγκρότημα κατοικιών έχει ή όχι σχέση με το «αμφισβητούμενο πατριαρχικό οικόπεδο» μεταξύ του τείχους της Μαμίλα και του ξενοδοχείου King David, για το οποίο πριν λίγα χρόνια, σύμφωνα με την εφημερίδα «Η Καθημερινή», είχε εισηγηθεί την παραχώρηση σε ισραηλινή εταιρεία (πιστωτή του Πατριαρχείου), ως τρόπο εξόφλησης δανείου ύψους περίπου 2,5 εκατ. δολαρίων, που έλαβε τη μεταβατική περίοδο πριν από την αναρίχηση του στον πατριαρχικό θρόνο.