Πολύ κοντά σε διπλό δάνειο η Κύπρος
Παρότι όσα δηλώθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου Χριστόφια και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, είχαν δημιουργήσει αμφιβολίες για το αν θα πετύχει η Κύπρος να γίνει η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που υποστηρίζεται χρηματοδοτικά και από δάνειο τρίτης χώρας, πλην των ευρωπαϊκών μηχανισμών, πληροφορίες από κυπριακές τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η Μόσχα βρίσκεται πολύ κοντά στην έγκριση του δανείου που ζήτησε η Λευκωσία.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πρόθεση της Μόσχας να στηρίξει την Κύπρο με νέο δάνειο, πλην των 2,5 δισ. ευρώ που ήδη έδωσε πέρσι, έγινε σαφής την Παρασκευή, όταν ο ρώσος υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχει υποβληθεί επίσημο κυπριακό αίτημα για δάνειο 5 δισ. ευρώ. «Αν η Μόσχα σκόπευε να απορρίψει το αίτημα για δάνειο, στοιχειώδεις κανόνες διπλωματίες θα επέβαλαν να μη δημοσιοποιήσει ότι υποβλήθηκε επίσημο αίτημα, ώστε να μη φανεί αργότερα ότι «αδειάζουν» την κυβέρνηση της Κύπρου», έλεγαν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης της Λευκωσίας υπολογίζονται σε 10 δισ. ευρώ, παρότι διάφορες «διαρροές» περίεργων πληροφοριών τις προηγούμενες ημέρες ανέβαζαν το κόστος για τη στήριξη μόνο των τραπεζών σε 10 δισ. ευρώ. Αν δοθεί το δάνειο από τη Μόσχα τελικά, θα αξιοποιηθεί από τη Λευκωσία για τη χρηματοδότηση των αναγκών της κυβέρνησης, ώστε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός να καλύψει μόνο τις ανάγκες των τραπεζών, κάτι που θα επιτρέψει στην Κύπρο να αποφύγει ένα «βαρύ» Μνημόνιο, το οποίο θα δημιουργούσε κινδύνους να θιγεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς της Μεγαλονήσου, για το οποίο άλλωστε ενδιαφέρονται ιδιαίτερα οι Ρώσοι.
Μένει να φανεί τις επόμενες ώρες, από όσα θα διαμειφθούν στο Eurogroup, κατά πόσο οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να δεχτούν την πρώτη διάσωση χώρας της Ευρωζώνης, η οποία δεν θα ελέγχεται απόλυτα από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, αλλά θα υπάρχει ισχυρή παρουσία τρίτου -και μάλλον μη επιθυμητού…- «παίκτη».
Ως τώρα, πάντως, η Ρωσία και η Κίνα ήταν απρόθυμες να βοηθήσουν ουσιαστικά την Κύπρο, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη: όπως συνέβη σε όλες τις περιπτώσεις χωρών που διασώθηκαν από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, αυτό επιβλήθηκε στις κυβερνήσεις τους όταν όλοι οι οίκοι υποβάθμισαν σε κατηγορία «σκουπιδιών» τα ομόλογά τους, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται αν θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία μπορεί να χαλαρώνει το καθεστώς αποδοχής ενεχύρων μόνο για χώρες που εφαρμόζουν Μνημόνια.
Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της Κύπρου, μετά την υποβάθμιση από τη Fitch, που κατέστησε αναγκαστική για την κυβέρνηση Χριστόφια την προσφυγή στην Ευρώπη, αφού πολύ δύσκολα οι Ρώσοι θα χρηματοδοτούσαν τη Λευκωσία, χωρίς να είναι σαφές αν οι τράπεζές της θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται από την ΕΚΤ. Αν το Eurogroup εγκρίνει ένα «light» Μνημόνιο για την Κύπρο, ουσιαστικά μόνο για τη διάσωση των τραπεζών και τη συνέχιση της χρηματοδότησής τους από την ΕΚΤ, θα είναι πλέον ανοικτός ο δρόμος για να δώσουν και οι Ρώσοι τη δική τους χρηματοδότηση.
Ν.Χ.