Οι έξι κινήσεις που θα αλλάξουν το κλίμα

Επιβεβαίωση, τόσο απ’ τις νέες ιταμές ανθελληνικές τοποθετήσεις της κ. Λαγκάρντ για τη χώρα μας μεσοβδόμαδα, όσο και απ’ το «μαστίγιο και καρότο» της «τρόικας» και των εκπροσώπων της, οι οποίοι, με το που ξεκίνησαν τις επαφές με τα υπουργεία, άρχισαν ξανά το γνωστό παιχνίδι των διαρροών περί καθυστερήσεων και ανακολουθιών στην τήρηση των όρων της δανειακής σύμβασης και των προειδοποιήσεων: «Τηρήστε τα συμφωνημένα, χωρίς παρεκκλίσεις και άλλα αιτήματα και τότε μόνο θα πάρετε την επόμενη δόση»!

Είναι σαφές ότι η «τρόικα» θέλει να κόψει πρόωρα τη φόρα της νέας ελληνικής κυβέρνησης για αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, κάτι που για τους δανειστές είναι… απαγορευμένη λέξη, αλλά και για ήσσονος σημασίας αιτήματα, απαιτώντας, μάλλον εκβιάζοντας, για απαρέγκλιτη εφαρμογή των απεχθών όρων της δανειακής σύμβασης.

Πέραν αυτού, στο παρασκήνιο συνεχίζονται έντονες οι πιέσεις απ’ τους Γερμανούς, οι οποίοι θέλουν έτσι κι αλλιώς να αφήσουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την Ελλάδα, φυσικά και την απομάκρυνσή της απ’ την Ευρωζώνη!

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά αβέβαιο, ασφυκτικό στην κυριολεξία κλίμα για τη χώρα μας, ο Αντ. Σαμαράς, διά των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης (σχετικό ρεπορτάζ σελ. 8), επιχείρησε να δώσει φως κι ελπίδα, αλλά και μια ρεαλιστική προοπτική εξόδου απ’ το τούνελ.

Είναι σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα κριθούν πάρα πολλά. Η Ελλάδα έχει ισχυρά όπλα στα χέρια της, ώστε να αποκρούσει τους εκβιασμούς και να προσφέρει μια κάποια ανάσα στον σκληρά ταλαιπωρημένο για δυόμισι χρόνια λαό της.

Αρκεί να αξιοποιήσει αυτά τα όπλα. Να θελήσει να επαναδιαπραγματευτεί, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί. Να μην είναι μονίμως πρόθυμη να λέει «ναι», όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα…

Μπορεί να αλλάξει το κλίμα, αν…

Το ερώτημα είναι διάχυτο. Μπορεί η κυβέρνηση να αλλάξει το κλίμα, να εκπέμψει ένα μήνυμα προς τα έξω και προς τα μέσα ότι αλλάζουμε ρότα; Και ότι και σε μεταρρύθμιση προχωράμε, αλλά και φως προβάλλει στον ορίζοντα… Και πλέον σταματάει η κατηφόρα και αρχίζει να ξημερώνει;

Η απάντηση που δίνουν πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες είναι κατηγορηματικά ναι! Υπάρχουν κινήσεις που μπορούν να γίνουν αμέσως. Αποφάσεις που περιέχουν τη δυνατότητα της υλοποίησης εδώ και τώρα. Και να έχουν τις αποδείξεις οι «έξω» που μας παρακολουθούν και μας περνάνε από μεγεθυντικό φακό ότι επιτέλους κάτι γίνεται στην Ελλάδα…

Υποστηρίζουν συγκεκριμένα ότι πρέπει:

1. Να δοθεί και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στην Cosco, που από την πρώτη στιγμή μαζί με τον Πειραιά το ζητούσε.

2. Να δοθεί σε κρατική ή ημικρατική εταιρεία ενέργειας, γαλλική, ιταλική ή ρωσική (την GazProm), το μάνατζμεντ της ΔΕΗ, με αμοιβή το 1% των μετοχών της ΔΕΗ.

Και αυτές οι δύο αποφάσεις να έχουν τη μορφή της διακρατικής συμφωνίας, που θα περάσει για έγκριση από τη Βουλή.

3. Να κλείσουν τα μη παραγωγικά κομμάτια του ΟΣΕ.

4. Να κλείσουν 50-60 οργανισμοί που δεν χρειάζονται.

5. Να ξεκινήσει η κατασκευή των μεγάλων οδικών αξόνων.

6. Να ανακάμψει η οικοδομική δραστηριότητα και ο κατασκευαστικός κλάδος, α) επαναφέροντας όλα τα χωροταξικά (ρυθμίσεις) του Σουφλιά, που μόλις ανέλαβε την εξουσία ο Γιώργος Παπανδρέου τα κατήργησε, και β) επιτρέποντας όποιος έχει τέσσερα στρέμματα, όπου κι αν βρίσκονται, να μπορεί αμέσως να οικοδομήσει. Και μάλιστα να δοθεί ως κίνητρο η κατά 50% παραπάνω οικοδόμηση από αυτό που ισχύει σήμερα (200 τ.μ.). Και η εξαίρεση αυτή να ισχύει για δύο χρόνια. Αυτό θα δώσει δουλειά σε πάρα πολλούς άνεργους οικοδόμους και σε δεκάδες επιχειρήσεις που έχουν άμεση σχέση με την οικοδομή.

Όλα αυτά δείχνουν ότι έχει στα χέρια του χαρτιά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να ρίξει στο τραπέζι και να κερδίσει πόντους απέναντι στη μεγάλη «τρόικα» (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ). Και να κλείσει το στόμα σ’ αυτούς που λένε ότι τίποτα δεν κάνουμε. Ότι είμαστε… ανεπίδεκτοι μαθήσεως…

Οι εκβιασμοί συνεχίζονται!

Στο τέλος Ιουλίου τοποθετείται η έκδοση της οριστικής απόφασης για το ποια είναι η επόμενη μέρα της Ελλάδας. Για άλλη μια φορά ενδέχεται ο Ιούλιος να είναι ο μοιραίος μήνας για τη χώρα μας (Ιουλιανά… αποστασία που οδήγησε στη δικτατορία, Ιούλιο ο Αττίλας εισέβαλε στην Κύπρο)…

Η ζυγαριά, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, παίζει στο 49% μεταξύ της απόφασης να μας δείξουν τώρα την πόρτα εξόδου και 51% παράταση της συνέχισης του μαρτυρίου για έναν με ενάμισι χρόνο και μετά ο αποχαιρετισμός… Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, κ. Λαγκάρντ, ήρθε την Τετάρτη να επιβεβαιώσει, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι, το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο της προηγούμενης Κυριακής για «Καλοκαίρι κόλαση, με εκβιασμό από το ΔΝΤ», με τη μη χορήγηση της δόσης που είναι προγραμματισμένη να δοθεί τώρα. Η κυρία Λαγκάρντ ήταν ξεκάθαρη. Και ωμή! Δεν υπάρχει καμιά διάθεση να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα, δήλωσε και πρόσθεσε: «Η μόνη διάθεση είναι να καταγραφούν τα στοιχεία, αν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις». Καμπανάκι-προειδοποίηση-προσγείωση προς τους Έλληνες: «Μην περιμένετε ότι θα σας δώσουμε τη δόση…»

Τον ρόλο του κακού, όπως γράψαμε την περασμένη Κυριακή, έχει αναλάβει η γαλλίδα κυρία με τις ακριβές τσάντες και τα πανάκριβα ρούχα και ρολόγια, η οποία δεν κρύβει τις προθέσεις της. Τύχη των γυναικών του Νίγηρα επιφυλάσσει για τις ελληνίδες μητέρες… Έτσι, για να μην έχει κανένας μας αυταπάτες για τον ρόλο που παίζει η γαλλίδα του ΔΝΤ. Οι πληροφορίες του «Π» από έγκυρες πηγές, που ποτέ δεν διαψεύσθηκαν, επιμένουν και σήμερα. Ότι έχουν προγράψει την Ελλάδα οι… φίλοι και… εταίροι μας, Γερμανοί. Αυτό δηλαδή που ευθέως δήλωσε την προηγούμενη Κυριακή στο Mega ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ και σήμερα αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Τάκης Ρουμελιώτης, που έχει θητεύσει ως υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας:

«Ορισμένοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα για… εσωτερικούς πολιτικούς τους λόγους ως το ”μαύρο πρόβατο”, για να παραδειγματιστούν και άλλες χώρες. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι υπάρχει μια στρατηγική απομόνωσης της Ελλάδας από ορισμένους, για πολιτικούς καθαρά λόγους, με στόχο την αποπομπή της από την Ευρωζώνη». Και, όπως τονίζουν πολύ καλές πληροφορίες, οι «ορισμένοι» είναι οι Γερμανοί, σύμφωνα με συνομιλητές του κ. Ρουμελιώτη.

Όπως επισημαίνουν έγκυροι αναλυτές των οικονομικών δεδομένων, το πρόβλημα δεν είναι ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο… Είναι λεπτομέρεια. Μια… τρίχα χαρακτηρίζουν τα 380 δισ. ευρώ μπροστά στα δύο τρισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την ανόρθωση των οικονομιών της Ιταλίας και της Ισπανίας. Και προσθέτουν: Η Ελλάδα χρησιμοποιείται για καθαρά πολιτικούς λόγους. Μέσο για να προωθήσει και να επιβάλει η κυρία Μέρκελ τη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη.

Ήδη, η Γερμανία με την απόφαση της έκτακτης συνόδου της 29ης Ιουνίου, εξασφάλισε τον αποκλειστικό έλεγχο όλου του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος με την υπαγωγή σ’ αυτήν του δανεισμού των τραπεζών των χωρών-μελών της ΕΕ. Κάτι δηλαδή που είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με τα περί άτακτης υποχώρησης της γερμανίδας καγκελαρίου προ της αντίστασης του ιταλού πρωθυπουργού κ. Μόντι. Και εξηγούν γνώστες του χρηματιστηριακού και τραπεζικού χώρου το τι σημαίνει:

Η Γερμανία με αυτήν την απόφαση θα ελέγχει διά της ΕΚΤ το πού δίνει τα δάνεια η τράπεζα κάθε χώρας-μέλους της ΕΕ και αν τηρεί τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ο κάθε δανειολήπτης (εταιρεία κ.ά.).

Οι γερμανικές τράπεζες τέτοιους… κινδύνους (ελέγχου) δεν έχουν, από τη στιγμή που δεν έχουν ανάγκη ρευστού, για να καταφύγουν στην ΕΚΤ. Αυτή είναι η πραγματικότητα που κάθε άλλο παρά επιτρέπει τους πανηγυρισμούς με τους οποίους υποδέχθηκαν και εδώ, αλλά και σ’ όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την απόφαση της 29ης Ιουνίου.


Σχολιάστε εδώ