Κάτω στον Πειραιά

Όπως είπε στον δημοτικό ραδιοσταθμό Κανάλι 1 – 90,4, συνάντησε τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, που είναι και Πειραιώτης, αλλά και τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, από τους οποίους ζήτησε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την καλύτερη λειτουργία του δήμου και κυρίως τη διασφάλιση των κονδυλίων που έπρεπε να δοθούν στον Πειραιά, αλλά παρακρατούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Επίσης ζήτησε να υπάρχει δυνατότητα να γίνονται μετατάξεις από τις δημοτικές επιχειρήσεις στον δήμο, ώστε να πάψουν να είναι προβληματικές, και τη συνδρομή των δύο υπουργών στα θέματα που απασχολούν τον δήμο και περιλαμβάνονται στις αρμοδιότητές τους.

// Πέφτει σήμερα το «τείχος του αίσχους» που εδώ και χρόνια βασανίζει την πόλη. Πρόκειται για τον μαντρότοιχο που περικλείει το οικόπεδο του ΙΚΑ που βρίσκεται στη γωνία Καριόλη-Δημητρίου και Φίλωνος, απέναντι από το νεοκλασικό κτίριο-κόσμημα του Παλαιού Ταχυδρομείου. Μετά το γκρέμισμα του μαντρότοιχου θα αρχίσει η ανάπλαση και η αξιοποίηση του οικοπέδου από συνεργεία του Δήμου Πειραιά. Ο υπόγειος χώρος του οικοπέδου θα γίνει πάρκινγκ, μια και στην περιοχή, αν και βρίσκεται δίπλα στην αγορά της πόλης, δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης των οχημάτων.

// Οι «κρεμαστοί κήποι» της πόλης, δηλαδή οι ζαρντινιέρες που έχουν μπει στους στύλους της ΔΕΗ ή των τρόλεϊ και περιέχουν ανθοφόρα φυτά, δεν στοίχισαν… μια περιουσία, όπως ανέφεραν κάποιοι σύμβουλοι της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο. Σύμφωνα με στοιχεία που προσκόμισε η δημοτική αρχή, 57 ευρώ η μία, ενώ άλλοι δήμοι, σύμφωνα με τιμολόγια που κατατέθηκαν, τα πλήρωσαν 450 ευρώ! Το θέμα είναι αν οι ζαρντινιέρες που έβαλαν οι άλλοι δήμοι είναι όμοιες με αυτές του Πειραιά. Ο δήμαρχος πάντως διαβεβαίωσε ότι είναι…

// Μηδενικό δανεισμό έχει ο ΠΕΣΥΔΑΠ, αλλά και μηδενικό χρέος, περά την αρνητική οικονομική συγκυρία. Αυτό ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδέσμου και τονίστηκε ότι έγινε χάρις στην αυξημένη παραγωγικότητα, αλλά και στην εξωστρέφεια που έχει αναπτυχθεί με την προσφορά υπηρεσιών σε τρίτους (δήμους, επιχειρήσεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και ιδιώτες). Ο αντιπρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Δημήτρης Τσατσαμπάς ανακοίνωσε ακόμα ότι εκτός από τον διπλό έλεγχο στα οικονομικά από την ταμειακή υπηρεσία και την πάρεδρο, ύστερα από εισήγηση του προέδρου Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, ο Σύνδεσμος ανέθεσε σε εταιρεία ορκωτών λογιστών τον προληπτικό έλεγχο όλων των εξόδων ανεξάρτητα από ποσόν. Με τον τρόπο αυτό, τόνισε, ενισχύεται ακόμα περισσότερο ο δημόσιος έλεγχος και η διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση.

// Για τρίτη χρονιά φέτος το υπουργείο Γεωργίας, με διάφορες δικαιολογίες, δεν απέδωσε την από τον νόμο προβλεπόμενη επιχορήγηση στους φορείς της αυτοδιοίκησης που ασχολούνται με την περίθαλψη των αδέσποτων. Για τον ΠΕΣΥΔΑΠ, που είναι ο μεγαλύτερος φορέας στη χώρα στον συγκεκριμένο τομέα, αυτό μεταφράζεται σε ζημία που προσεγγίζει τις 800.000 ευρώ. Αλήθεια, ποια είναι η αντίδραση της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔΑ; Ο νέος υπουργός Αθ. Τσαυτάρης πρέπει να ξεκαθαρίσει αμέσως το ζήτημα. Αν δηλαδή η κυβέρνηση σέβεται τους νόμους και εάν θέλει συνέχιση του προγράμματος, για να μη γεμίσουν πάλι οι δρόμοι αδέσποτα.

// Μείωση της φορολογίας του δήμου για τα καταστήματα της περιοχής της Καστέλας (Ακτής Δηλαβέρη και Μικρολίμανο) ζητά με έγγραφό του προς τη Διεύθυνση Προσόδων του Δήμου Πειραιά ο εξωραϊστικός σύλλογος της περιοχής. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η υφιστάμενη δημοτική φορολόγηση καθιστά τη λειτουργία των καταστημάτων προβληματική και τον κίνδυνο του λουκέτου πιο άμεσο.

// Ακόμα και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει δοθεί κρατική επιχορήγηση στους δήμους και στους συνδέσμους που έχουν την κύρια ευθύνη της πρόληψης των πυρκαγιών στα βουνά του Λεκανοπεδίου με την πρόσληψη πυροφυλάκων και εκτέλεση εργασιών καθαρισμού. Όλες τις προηγούμενες χρονιές τα χρήματα έφθαναν τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου. Τώρα βρισκόμαστε στον Ιούλιο και ούτε ένα ευρώ δεν έχει εκταμιευθεί. Οι περισσότεροι από τους φορείς της ΤΑ δεν κάνουν ενέργειες και δικαιολογημένα, αφού δεν έχουν χρήματα. Οι φωτιές ρημάζουν όμως τα δάση. Για να αποφευχθεί περιβαλλοντική καταστροφή, ο ΠΕΣΥΔΑΠ ήδη έχει προσλάβει πυροφύλακες και εκτελεί εργασίες από 1η Ιουνίου στο όρος Αιγάλεω με ίδιους πόρους, χωρίς να περιμένει την επιχορήγηση. Το επόμενο μάλιστα Σάββατο, 14 Ιουλίου, ο σύνδεσμος και 6 από τα μέλη του, οι Δήμοι Πειραιά, Νίκαια-Ρέντη, Κερατσινιού-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Χαϊδαρίου και Αγίας Βαρβάρας οργανώνουν μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού και αποκατάστασης δασικών δρόμων στο Αιγάλεω και τη λεωφόρο Σχιστού.

// Δύο παιδικούς σταθμούς ετοιμάζεται να κλείσει ο Δήμος Κορυδαλλού. Αυτόν που βρίσκεται στην οδό Γαζίας και τον άλλο που είναι στη Ρόδου. Όπως καταγγέλλει ο ιδρυτής του Συλλόγου «Όλοι Μαζί για τον Δήμο» και υποψήφιος βουλευτής της Κοινωνικής Συμφωνίας στη Β’ Πειραιά Μιχάλης Νικητάκης, σε περιόδους κρίσης, που οι χαμηλόμισθοι και οι βιοπαλαιστές πλήττονται πρώτοι, το κλείσιμο των παιδικών σταθμών αποτελεί θηλιά στο λαιμό τους. Τόνισε μάλιστα ότι ο δήμαρχος Κορυδαλλού δεν μπορεί να λέει από τη μια ότι δεν έχει χρήματα και γι’ αυτό κλείνει τους σταθμούς και από την άλλη να βρίσκει χρήματα για να κάνει εκδηλώσεις για τα κούλουμα και τα βιβλία. Κύκλοι του δήμου, πάντως, τόνιζαν ότι οι δύο παιδικοί σταθμοί κλείνουν επειδή ανοίγει ένας νέος σε πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις.

// Ο Όμιλος UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων διοργανώνει την Παρασκευή 13 Ιουλίου, για μία ακόμη χρονιά, καμπάνια με τίτλο «Βιβλίο Αναζητεί Αναγνώστη», με στόχο την προώθηση του βιβλίου και την προσέλκυση νέων αναγνωστών. Εθελοντές του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων θα αφήσουν περίπου 1.000 βιβλία σε παγκάκια, σε πάρκα, σε στάσεις λεωφορείων, τρένων και πεζόδρομους. Αυτός που θα βρει κάποιο από αυτά, θα ανοίξει την πρώτη σελίδα, θα διαβάσει τις οδηγίες και αυτόματα, αν επιθυμεί, γίνεται μέλος του προγράμματος «Ένα βιβλίο Αναζητά Αναγνώστη». Όσοι λοιπόν βρουν σκορπισμένα, «αδέσποτα» βιβλία, σε κάποιο δημόσιο χώρο, ας μην ξαφνιαστούν, αλλά αντίθετα να τα πάρουν και να τα διαβάσουν στις διακοπές τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επιστρέφονται τα βιβλία στη θέση που βρεθήκανε, ώστε να δοθεί η ευκαιρία και σε άλλους συμπολίτες μας να μοιραστούν την ίδια χαρά και τις ίδιες εμπειρίες.

// Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Ηθική στον Αθλητισμό» διοργανώνουν αύριο στις 6.30 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών και το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας Αθλητικού Δικαίου. Το συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας.


Σχολιάστε εδώ