Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Η κρίση χρέους στις χώρες του Νότου της Ευρωζώνης έχει προκαλέσει γενική ανησυχία και ειδικά στις κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών. Για παράδειγμα αναφέρουμε ότι η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα, για να αποφύγει την υπερτίμηση του ελβετικού φράγκου από την αθρόα εισαγωγή κεφαλαίων στις τράπεζές της, σκέπτεται σοβαρά να υιοθετήσει μέτρα για να αντιστραφεί αυτή η τάση που πάντοτε υπήρχε. Και τα μέτρα αυτά πιθανόν να είναι αύξηση στα φύλακτρα και έλεγχος του «πόθεν έσχες» των καταθέσεων. Η τράπεζα της Ιαπωνίας βλέπει και αυτή ότι άρχισαν να εκδηλώνονται προτιμήσεις για επένδυση στο γιεν και έχει θέσει ως πρώτη μέριμνά της τη λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθεί η αύξηση της ισοτιμίας του γιεν έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Και αυτό για να αποφύγει κερδοσκοπικά παιχνίδια από την ισοτιμία και πλήγμα στις εξαγωγές της. Στην Κίνα διάφορες οικονομικές κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της Κεντρικής Τράπεζας, έλαβαν εντολή από την κυβέρνηση της χώρας αυτής να μελετήσουν μια σειρά μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν στην περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης και κατάργησης του ευρώ. Και φυσικά τα μέτρα αυτά θα πρέπει να προστατεύουν και τη σημερινή ισοτιμία του γουάν, για να μην περιοριστεί η εξαγωγική δραστηριότητα της Κίνας. Περίπου τα ίδια μέτρα μελετά να λάβει και η κυβέρνηση της Ινδίας, η οποία έχει καταρτίσει σχετικές ομάδες εργασίας που ασχολούνται με το θέμα αυτό. Το μέλλον του ευρώ, που φαίνεται αβέβαιο, έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό όχι μόνο μεταξύ των Κεντρικών Τραπεζών, αλλά και των παραγόντων της χρηματοπιστωτικής αγοράς, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν τρόπους για να κερδοσκοπήσουν από ενδεχόμενη κατάρρευση του ευρώ.

2

Η αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον της Ευρωζώνης και του ευρώ έχει επίσης προκαλέσει μαζική στροφή των επενδυτικών κεφαλαίων σε επενδύσεις σε δολάρια (μετρητά) και σε δολαριακούς τίτλους (ομόλογα αμερικανικού Δημοσίου και τραπεζών, αμοιβαία κεφάλαια αμερικανικών μετοχών κ.λπ.). Και οι αναλυτές της χρηματοπιστωτικής αγοράς προβλέπουν σημαντική αύξηση της ζήτησης του δολαρίου, καθώς και οι κεντρικές τράπεζες μετατρέπουν τα αποθεματικά τους από ευρώ σε δολάρια. Αν η ΕΚΤ δεν λάβει δραστικά μέτρα, θα υπάρξει σημαντική έλλειψη δολαρίων στην αγορά συναλλάγματος και ανάλογη αύξηση της ισοτιμίας του αμερικάνικου νομίσματος. Και οι ασχολούμενοι με την αγορά συναλλάγματος υπολογίζουν ότι μέσα στο τρίμηνο που διανύουμε (Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου) για να καλυφθεί η εντεινόμενη ζήτηση δολαρίων θα πρέπει να αυξηθεί η ποσότητα του κυκλοφορούντος αμερικανού νομίσματος περίπου κατά 2 τρισ.. Η FED θα θέσει και πάλι σε εντατική λειτουργία τις εκτυπωτικές μηχανές της. Όχι μόνον για να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση δολαρίων, αλλά και για να αποτρέψει μια υπέρμετρη ενίσχυση της ισοτιμίας, που θα πλήξει την εξαγωγική δραστηριότητα των ΗΠΑ. Ασφαλώς θα δημιουργήσει και ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις σε παγκόσμια κλίμακα, από την αύξηση των τιμών πολλών εμπορευμάτων.

3

Ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια βρήκαν τρόπο να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της πτωχευμένης Ελλάδας, σε περίοδο μάλιστα βαθιάς οικονομικής κρίσης. Τα κεφάλαια αυτά (διεθνώς αποκαλούμενα distressed delt funds) αγοράζουν σε τιμή ευκαιρίας τραπεζικά κυρίως ομόλογα, τα οποία αφορούν χορηγηθέντα στεγαστικά δάνεια που έχουν ως εγγύηση προσημειωμένα ή αποθηκευμένα ακίνητα. Οι αγοραστές-κερδοσκόποι εκτιμούν ότι σήμερα οι τιμές των ομολόγων αυτών βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, σχεδόν εξευτελιστικό, λόγω της μη εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων, αλλά και της ραγδαίας πτώσης των ακινήτων. Οι αγοραστές κερδοσκόποι προβλέπουν ότι πολύ σύντομα η νέα κυβέρνηση του κ. Σαμαρά θα λάβει μέτρα που θα οδηγήσουν στην εξυπηρέτηση των δανείων αυτών, που βρίσκονται ήδη στο κόκκινο, και αυτό θα έχει συνέπεια τη σημαντική αύξηση της τιμής των ομολόγων, οπότε θα έχουν σίγουρα σημαντικά κέρδη. Επίσης πιστεύουν ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα σύντομα θα διορθωθούν προς τα πάνω και θα επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα που θα αφήνουν αρκετά υψηλά κέρδη στους κατόχους των ομολόγων. Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες μας από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα ομόλογα αυτά των στεγαστικών δανείων κυμαίνονται στο 30% έως 35% της ονομαστικής τους αξίας, παρά το γεγονός ότι έχουν ως εγγύηση προσημειωμένα ή υποθηκευμένα ακίνητα. Αυτό το θέτουμε υπόψη της κυβέρνησης, ώστε να πάρει γρήγορες αποφάσεις πριν οι χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, που βρίσκονται στο κόκκινο, χάσουν τα ακίνητά τους από την αδηφάγο κερδοσκοπία.


Σχολιάστε εδώ