Διά χειρός…
…του Κώστα Γεωργουσόπουλου, από το άρθρο του «Η εικόνα και το είδωλο» στο «Συν» των «Νέων».
«Αν ζούσε σήμερα ο Ανδρέας Λασκαράτος θα ήταν αναμφισβήτητα παράκλητος πολλών “προοδευτικών” μορφωμάτων για να καταλάβει πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ως υβριστής της ξενοκρατίας, χλευαστής κάθε εξουσίας και αφορισμένος από την Εκκλησία (αμφιβάλλω βέβαια αν θα δεχόταν). Ο Λασκαράτος, λοιπόν, ένα άκρως ριζοσπαστικό και φιλελεύθερο άτομο, όριζε ως εξής τον λαό: “Διά λαό δεν εννοώ αυτόν που φορεί σκούφο ή ψηλό καπέλο, αλλά αυτόν που κάτω από τον σκούφο και το καπέλο έχει λίγο μυαλό και πολλές πρόληψες”.
Θα πουν οι καλοθελητές: Μα έχουν περάσει τόσα χρόνια από τις διαπιστώσεις του δαιμόνιου Κεφαλονίτη. Προοδεύσαμε, μορφωθήκαμε…
Και τα στίφη των γηπέδων; Και οι καταναλωτές εγχώριων και ξένων σίριαλ; Και το μεγάλο ποσοστό λειτουργικών αναλφάβητων;
Σίγουρα όλα αυτά είναι λαός, αλλά ποιο μερίδιο απʼ αυτόν διεκδικούν ως μερίδιο του ποσοστού τους όσοι επικαλούνται τον λαό;
Έστω, να δεχτούμε ότι μεγάλο μέρος του λαού, όπως ορισμένοι ισχυρίζονται, παραπλανήθηκε. Άρα πόσο ποσοστό πλάνης περιέχουν οι αποφάσεις του, ώστε κάποιοι να τις χρησιμοποιούν ως βουλήσεις και απαιτήσεις του;
Όταν γίνεται συχνά δίκαιη κριτική στην πολιτική και στην κοινωνία ας μην αλλάζουμε οπτική όταν μιλάμε για τον καθρέφτη και ξεχνάμε το είδωλο.
“Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω”, θα μπορούσε να πει με το ύφος του Καζαντζάκη ο λαός».
****
… του πολιτικού αναλυτή της «Καθημερινής» Σταύρου Λυγερού:
Φοβήθηκαν Κούγκι…
«Για μία ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι η ΕΕ χρειάζεται να φτάσει στην άκρη του γκρεμού για να παραμερίσει εθνικές ιδιοτέλειες και να βρει τους αναγκαίους για την επιβίωσή της κοινούς τόπους. Ούτε και αυτό θα αρκούσε, όμως, εάν οι Μόντι και Ραχόι δεν είχαν απειλήσει με «Κούγκι». Εάν δεν είχαν απειλήσει ότι θα τα τινάξουν όλα στον αέρα, η Γερμανία θα συνέχιζε να απορρίπτει τα δύο βασικά μέτρα που έδωσαν μια βαθιά ανάσα στην ασφυκτιώσα Ευρωζώνη.
Έτσι όπως εξελισσόταν η κατάσταση, η κατάρρευση του ευρώ ήταν ζήτημα χρόνου. Η εκτίμηση δεν είναι υπερβολική. Μπορεί ο Μόντι να είχε τη σκοπιμότητά του όταν προέβη στη σχετική δήλωση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά ουσιαστικά είπε όσα λένε εδώ και καιρό όχι μόνο διαπρεπείς οικονομολόγοι, αλλά και κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς, όπως ο Σόρος».