Γιατί η κυβέρνηση μπορεί να μακροημερεύσει
ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΙ χαρακτηρίζονται οι φόβοι που διατυπώνονται από ορισμένες πλευρές σε σχέση με την ανθεκτικότητα και τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις εκφράζονται εκτιμήσεις ακόμη και για πολιτικές ανακατατάξεις το προσεχές φθινόπωρο. Οι φόβοι συνδέονται με την οξύτητα των προβλημάτων της οικονομίας και τη σκληρή στάση των πιστωτών, αλλά και τους τριγμούς που σημειώνονται στο εσωτερικό των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Αριστερά) που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι για μια σειρά λόγους η σημερινή κυβέρνηση θα… μακροημερεύσει! Ακόμη κι αν υπάρχουν μεταξύ τους διαφωνίες, εντάσεις ή προστριβές, τα τρία κόμματα θα βρουν τον τρόπο να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Αφενός διότι κανείς, ούτε καν ο αντιπολιτευόμενος ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιθυμεί εκλογές στον ορατό χρονικό ορίζοντα, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι σε τίποτα δεν πρόκειται να ωφεληθούν από την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες. Σε μια τέτοια περίπτωση γνωρίζουν ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την οργή του ελληνικού λαού, που αισθάνεται ανακουφισμένος μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, κυρίως όμως μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης. Η ένταση έχει υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, ενώ η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες δείχνει ότι αποκαθίσταται σταδιακά κλίμα ασφάλειας και βεβαιότητας. Από την άλλη και οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση δεν θα θελήσουν να ρισκάρουν τη διενέργεια εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς το ενδεχόμενο να έχουν απώλειες είναι κάτι περισσότερο από πιθανό. Οι ίδιοι πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ακόμη ότι ακόμη κι αν οι αρχηγοί εκδήλωναν μια τέτοια πρόθεση, θα συναντούσαν την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των βουλευτών τους. Οι τελευταίοι, έπειτα από δυο εκλογικές αναμετρήσεις, έχουν εξοντωθεί οικονομικά και δεν αντέχουν μια τρίτη, ενώ αρκετοί εξ αυτών γνωρίζουν ότι ενδεχομένως να μην επανεκλεγούν. Παράλληλα, θεωρούν ότι οποιοσδήποτε σχετικός σχεδιασμός των κομμάτων θα προσκρούσει στην κατηγορηματική άρνηση των δανειστών, καθώς νέες εκλογές θα επέφεραν επιπλέον καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Όσοι εκφράζουν φόβους για τη σταθερότητα της κυβέρνησης δίνουν έμφαση στην αδιάλλακτη στάση των δανειστών στα αιτήματα της χώρας μας για χαλάρωση όρων του Μνημονίου. Αναφέρουν μάλιστα ότι αν δεν υλοποιηθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις για αλλαγές, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την οργή του ελληνικού λαού, που δικαιολογημένα θα αισθανθεί προδομένος. Επιπλέον θα βρουν απέναντί τους το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που καραδοκούν να επωφεληθούν από τη φθορά της κυβέρνησης. Δεν υποβαθμίζουν και τις αναταράξεις που σημειώνονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Βαγγ. Βενιζέλος έχει κινήσει τις διαδικασίες επανασύστασης του Κινήματος. Κορυφαία στελέχη δεν δείχνουν ενθουσιασμένα στην προοπτική αυτή, άλλα απέχουν, ενώ στις παρυφές του ΠΑΣΟΚ υπάρχει κινητικότητα προς την κατεύθυνση δημιουργίας νέου κόμματος. Μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και το ΠΑΣΟΚ, θέτοντας εν αμφιβόλω τη συνοχή του, καθώς στελέχη του, ίσως και εν ενεργεία βουλευτές, είναι πιθανόν να αναζητήσουν την τύχη τους στον νέο πολιτικό σχηματισμό. Στη Δημοκρατική Αριστερά τα προβλήματα είναι περιορισμένα, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την κατάσταση που θα δημιουργηθεί αν οι διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Στην περίπτωση αυτή το κόμμα θα βρεθεί εκτεθειμένο έναντι των πολιτών και θα υπάρξουν στελέχη που θα ζητήσουν εξηγήσεις από την ηγεσία.