Αποφασιστική, μαχητική και πειστική αντιπολίτευση η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ
Μετά τον ορισμό των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων (Λαφαζάνης, Παπαδημούλης, Κουρουμπλής), η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση, προχώρησε –με σεβασμό στους συνεργαζόμενους– στον ορισμό των βουλευτών που θα είναι επικεφαλής των τομέων ευθύνης ανά υπουργείο και θα αποτελούν την «καυτή ανάσα» του κάθε υπουργού.
Μετά την επιλογή του Γ. Δραγασάκη να πάει στην αντιπροεδρία της Βουλής, τον σημαντικό τομέα της Οικονομίας ανέλαβε ο Ε. Τσακαλώτος, οικονομολόγος που άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις κατά τις προεκλογικές του εμφανίσεις.
Ο πολύπειρος –αφού ήταν χρόνια κορυφαίο συνδικαλιστικό στέλεχος– Δ. Στρατούλης ανέλαβε τον γνωστό σε αυτόν τομέα των εργασιακών, ενώ ο μετριοπαθής οικονομολόγος Γ. Σταθάκης πήρε τον τομέα των υπουργείων Ανάπτυξης και Υποδομών. Η συνεργαζόμενη Σ. Σακοράφα ανέλαβε τα θέματα του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ στον τομέα Υγείας ορίστηκε ο Α. Ξανθός.
Όπως αναμένονταν, η Ρ. Δούρου πήρε τον τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, τον οποίο είχε μέχρι τώρα ο Θ. Δρίτσας, ο οποίος αναλαμβάνει τα θέματα της Άμυνας και της Εμπορικής Ναυτιλίας.
Ο επίσης συνεργαζόμενος εργατολόγος Α. Μητρόπουλος πήγε στα θέματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η κόρη του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου, Ζωή, ανέλαβε την παρακολούθηση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρος της Βουλής Τ. Κουράκης ορίστηκε, μαζί με τη Θ. Φωτίου, υπεύθυνος για τα θέματα της Παιδείας, ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, τα θέματα του υπουργείου Γεωργίας ανέλαβε ο γεωπόνος Β. Αποστόλου, ο οποίος επανέκαμψε έπειτα από χρόνια στη Βουλή.
Η πολλά υποσχόμενη νεαρή Ηρώ Διώτη ορίστηκε για τα θέματα του Περιβάλλοντος και ο Θ. Πετράκος για την Ενέργεια, ενώ ο μέχρι τώρα υπεύθυνος Υγείας Μ. Κριτσιωτάκης ανέλαβε τα θέματα του Τουρισμού.
Ο συνεργαζόμενος ΠΑΣΟΚογενής και πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Τσουκαλάς έκανε την έκπληξη, αναλαμβάνοντας τα θέματα της Δημόσιας Τάξης, ενώ η Λ. Αμανατίδου-Πασχαλίδου θα παρακολουθεί το νεοσυσταθέν υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Ιδιαίτερη σημασία και ενδεικτικό του βάρους που δίνεται στο συγκεκριμένο θέμα είναι η συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης του Μνημονίου και των διάφορων νομοσχεδίων, την οποία απαρτίζουν οι Α. Μητρόπουλος, Δ. Στρατούλης, Ζ. Κωνσταντοπούλου και Γ. Δραγασάκης.
Κοινή πεποίθηση των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα διαθέτει και εμπειρία αλλά και ποιότητα και τονίζουν ότι με την πάροδο του χρόνου αυτή θα βάλει το στίγμα της στην κοινοβουλευτική ζωή. Πολύ περισσότερο που απέναντί της θα έχει μια τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση, που θα δυσκολεύεται να περνάει τις αποφάσεις της λόγω και των εσωτερικών της αντιφάσεων.
Εκτιμούν ότι θα κάνουν τη διαφορά όσον αφορά την αντιπολίτευση στη Βουλή, αφού το μεν ΚΚΕ είναι πλέον φοβερά αποδυναμωμένο (έχει 12 βουλευτές και δεν έχει δικαιώματα να προκαλέσει ούτε ονομαστική ψηφοφορία), ενώ για το κόμμα του Π. Καμμένου θεωρούν ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική λύση.
Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ τους και δεν έχουν κανέναν λόγο να εκβιάζουν τις εξελίξεις ή να προχωρούν σε άστοχες ενέργειες. Λίγες μόνο μέρες, λένε τα στελέχη του, μετά τις εκλογές η τρικομματική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την κριτική μας, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αντ. Σαμαράς στην πρώτη κίνηση που προχώρησε μετά τη μερική ανάρρωσή του ήταν να συναντηθεί με την «τρόικα» μία μέρα πριν από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, προκειμένου να δώσει τα απαραίτητα διαπιστευτήρια συμμόρφωσης στο Μνημόνιο. Άλλωστε, τονίζουν, φρόντισε να δώσει το στίγμα των προθέσεών του με την επιστολή που έστειλε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την οποία δεσμευόταν ότι θα ακολουθήσει απαρέγκλιτα τις επιταγές του Μνημονίου, «καταπίνοντας» –προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη των Ευάγγ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη– τα όσα έλεγε προεκλογικά για την ανάγκη αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου.
Με τον χρόνο –όπως εκτιμούν– να κυλάει υπέρ τους, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν λόγο να βιάζονται ούτε για την οργανωτική ενοποίηση του σχήματος και γιʼ αυτό κατʼ αρχάς ορίστηκε ότι οι σχετικές διαδικασίες, που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο, θα λάβουν οριστική μορφή την άνοιξη.
Έχοντας πικρή εμπειρία από τις πρόσφατες και απώτερες τραυματικές εσωκομματικές ομφαλοσκοπήσεις, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον πιο ώριμοι, αφού κοινή είναι η πεποίθηση ότι πλέον το σχήμα δεν δίνει αναφορά απλώς σε κάποιες «συνιστώσες» που συγκέντρωναν την εμπιστοσύνη του 4,5%, αλλά στο 27% των πρόσφατων εκλογών. Οι ψηφοφόροι αυτοί, που έστειλαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ελπίζοντας ότι αργά ή γρήγορα θα αναλάβει το τιμόνι της χώρας, σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι να παρακολουθήσουν εσωκομματικές αντιπαραθέσεις που θα έχουν να κάνουν με τη διατήρηση ή την αύξηση της κομματικής καρέκλας με γραφικότητες όπως η αλήστου μνήμης πρόταση να εκπροσωπηθεί στο ντιμπέιτ των εκλογών του 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ όχι από τον Α. Τσίπρα, αλλά από εκπροσώπους και των 13 συνιστωσών, που θα απαντούσαν εκ περιτροπής στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων!
Αυτά, λένε έμπειρα στελέχη του χώρου, τα έχει τελειώσει η ίδια η ζωή και στην απίθανη περίπτωση που γίνει προσπάθεια να επαναληφθούν, το μόνο που θα κάνουν είναι να ψυχράνουν αρχικά τον κόσμο που μας εμπιστεύθηκε με ένα πρωτοφανές για την Αριστερά ποσοστό, ο οποίος προφανώς θα μας εγκαταλείψει εάν δει τέτοια νοσηρά φαινόμενα.
Της νέας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν επίγνωση τα στελέχη όλων των συνιστωσών και έτσι, πέρα από κάποιες επιφυλάξεις για το πώς θα προχωρήσει η οργανωτική ενοποίηση της συμμαχίας, σταθερή είναι η θέση όλων ότι το εγχείρημα πρέπει να προχωρήσει και να μην απογοητεύσει τους ψηφοφόρους, γιατί το οποιοδήποτε σήμα εσωκομματικής «καμαρίλας» μπορεί να αποβεί μοιραίο και να οδηγήσει απότομα –όσο απότομη ήταν η άνοδος– στα γνώριμα και όχι μακρινά μονοπάτια της πολιτικής περιθωριοποίησης.