Αποκάλεσε κλέφτες τους κύπριους δικηγόρους και κτηματομεσίτες!

Μετά την προσφώνηση του Προέδρου Χριστόφια, ο κ. Γουάτσον είπε τα εξής:

«Η χώρα σας δεν μπορεί να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση το μέγεθος ή την ισχύ της. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ηγηθεί με βάση το παράδειγμα. Να ηγηθεί με βάση το παράδειγμα ως προς την οικονομική ανάπτυξη και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της ΕΕ για να βοηθήσει στην επανένωση του λαού της Κύπρου. Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι (αυτό) θα πρόσθετε 12.000 ευρώ στην ευημερία κάθε οικογένειας στο νησί σας. Να ηγηθεί (η χώρα σας) με βάση το παράδειγμα ως προς τον αγώνα της Ευρώπης ενάντια στο έγκλημα. Να επέμβει ενάντια στη δολοπλοκία των διεφθαρμένων κύπριων δικηγόρων και κτηματομεσιτών, που ληστεύουν τις αποταμιεύσεις των συνταξιούχων αγοραστών εξοχικών κατοικιών. Να ηγηθεί με βάση το παράδειγμα και σε άλλους τομείς επίσης και όχι να αφήσει τα ορυκτά καύσιμα να την παρασύρουν και να ξεχάσει τον φυσικό πλούτο του νησιού σας, τον ήλιο και τον αέρα, να μην υποθηκευτεί στη Μόσχα ούτε να αποφύγει τη δέσμευση με την Άγκυρα».

Οι ξεχασμένοι…

Επί τούτων πρόσθεσε:

«Πρέπει να μιλήσετε στην Τουρκία, να μην αγνοήσετε την άσχημη κατάσταση των συμπολιτών μας πίσω από τα συρματοπλέγματα, όπου μαζί με τους δημότες μου στο Γιβραλτάρ αντιμετωπίζουν τη μοίρα των ξεχασμένων ανθρώπων, τους οποίους οι θεματοφύλακες των συνθηκών της ΕΕ απέτυχαν να προστατεύσουν, γιατί ντρέπονται πολύ να μιλήσουν στους σκληρούς διαπραγματευτές».

«Διαίρει και βασίλευε»

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του Γ. Κασουλίδη, ο οποίος υπενθύμισε στον κ. Γουάτσον ότι η χώρα του ήταν μια αποικιοκρατική δύναμη και ότι για τη διχοτόμηση της Κύπρου έχει ευθύνη και η Βρετανία, η οποία ενεργεί στη λογική του «διαίρει και βασίλευε». Και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό ο κ. Γουάτσον να υποδέχεται την Κυπριακή Προεδρία με προκατάληψη. Στην ίδια γραμμή ήταν και η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους, η οποία τόνισε ότι το συρματόπλεγμα της κατοχής είναι αποτέλεσμα της βρετανικής αποικιοκρατικής πολιτικής και ότι για τα δεινά των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ευθύνεται η κατοχική Τουρκία.

Παρατηρήσεις στην Άγκυρα

Στον κ. Γουάτσον απάντησε στη συνέχεια και ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος είπε στον βρετανό ευρωβουλευτή ότι δεν θα έπρεπε να απευθυνθεί στον ίδιο, αλλά στην Τουρκία. Έχω παρακαλέσει, είπε ο Πρόεδρος, τον κ. Ερντογάν να με συναντήσει για να του εξηγήσω το όραμά μου, που είναι προς όφελος των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων αλλά και της ίδιας της Τουρκίας. Όμως, πρόσθεσε, ο κ. Ερντογάν αρνήθηκε. Και ταυτοχρόνως επισήμανε τα εξής: «Αγωνίζομαι σκληρά και ακούραστα για την ειρηνική και την αδελφική συμβίωση. Η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους, είτε είναι Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι είτε Αρμένιοι είτε Λατίνοι είτε Μαρωνίτες. Ούτε οι Βρετανοί έχουν θέση στην Κύπρο ούτε οι Τούρκοι ούτε οι αδελφοί Έλληνες – με την κακή έννοια του όρου. Αυτή είναι η δέσμευσή μου. Μπορούμε να έχουμε προνομιακή σχέση μαζί τους».

Η Τουρκία, είπε ο κ. Χριστόφιας, έχει επεκτατικές πολιτικές και βλέψεις. Και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσω ως το τέλος της θητείας και θα αγωνίζομαι για την επανένωση της πατρίδας μου και για μια Ένωση για τους πολίτες της».


Σχολιάστε εδώ