Ένα αισιόδοξο μήνυμα από τον νέο ΥΕΘΑ…

Επισκέφθηκε επίσης τις 110 και 111 Πτέρυγες Μάχης, καθώς και τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Από τις επισκέψεις συγκρατούμε τις δηλώσεις του υπουργού τόσο για να μην περάσει η μείωση του 12% στο μισθολόγιο των στελεχών όσο και για την πρόθεσή του να ασχοληθεί με τα θέματα στέγασης και σίτισης των στρατιωτικών. Ιδού ένα απόσπασμα των δηλώσεών του:

«Έχω δώσει από την πρώτη στιγμή εντολή να ρίξουμε πολύ μεγάλο βάρος στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Δηλαδή στην ενίσχυση της κοινωνικής υποδομής, της υποδομής κοινωνικής προστασίας σε όλο το σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων. Να μπορέσουμε να στεγάσουμε ακόμη περισσότερες οικογένειες, για να μην επιβαρύνονται οι (στρατιωτικές) οικογένειες με τα έξοδα στέγασης. Να μπορέσουμε να σιτίζουμε περισσότερο κόσμο…». Πάντως, για το θέμα των μισθολογικών περικοπών η διατύπωσή του ήταν πολύ προσεκτική: «Πρώτον, να μην υπάρξουν άλλες περικοπές. Να αγωνιστούμε γιʼ αυτό και να το πετύχουμε. Να το κλειδώσουμε πρώτα αυτό, γιατί είναι το πρώτο μεγάλο ζητούμενο. Και από εκεί και πέρα, σιγά σιγά, να προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε βήμα βήμα πράγματα που έχουν χαθεί μέχρι σήμερα, από τη στιγμή που η οικονομία θʼ αρχίσει νʼ ανακάμπτει…».

Έστω κι έτσι ο υπουργός μετέφερε ένα αισιόδοξο μήνυμα στα στελέχη, το οποίο έτυχε θερμής υποδοχής.

Αλλαγές στο πολιτικό
δυναμικό του ΥΠΕΘΑ;

Απαραίτητη θεωρείται η αλλαγή στο επίπεδο των γενικών διευθυντών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι οποίοι είναι του «κλίματος και της εμπιστοσύνης» του πρ. ΥΕΘΑ Πάνου Μπεγλίτη, ο οποίος –ειρήσθω εν παρόδω– μαθαίνω ότι επιστρέφει στη διπλωματία. Ειδικότερα, αλλαγές αναμένονται τόσο στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης (ΓΔΟΣΥ) όσο και στη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), αλλά κυρίως στην «ευαίσθητη» Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), η οποία εκ των πραγμάτων θα πρέπει να στελεχωθεί από άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του νέου υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου. Διακομματικοί συμβιβασμοί σε τέτοια θέματα είναι θνησιγενείς και αυτό το γνωρίζουν καλά οι αρμόδιοι… Μάλιστα, στην ημερήσια διαταγή του επί τη αναλήψει των καθηκόντων του, που δόθηκε στα ΜΜΕ με μεγάλη καθυστέρηση, ο νέος ΥΕΘΑ αναφέρει ότι στον χώρο των εξοπλισμών «θα συνεχιστεί με εντατικότερους ρυθμούς ο εξορθολογισμός και ο επαναπροσδιορισμός των απαιτήσεων και των αναγκών, σε άμεση συνάρτηση με τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις των καιρών», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα θέσει το όλο θέμα των εξοπλισμών σε άλλη βάση. Οψόμεθα…


Σχολιάστε εδώ