Άναψαν κόκκινο…

Κι αυτό διότι από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, που θα ξεκινήσουν ουσιαστικά το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου, θα εξαρτηθούν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, και κατ’ επέκταση της χώρας, τους προσεχείς μήνες, αν όχι τα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει μια κατά μέτωπο σύγκρουση που θα οδηγούσε πιθανότατα σε ρήξη με απρόβλεπτες συνέπειες, εξ ου και σκοπεύει να θέσει τα προς διαπραγμάτευση ζητήματα σταδιακά και έχοντας προηγουμένως υλοποιήσει ορισμένες από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το Μνημόνιο. Στην κορυφή των διεκδικήσεων της κυβέρνησης η επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής, κάτι που θα καταστήσει λιγότερο επώδυνη την εφαρμογή του προγράμματος. «Κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση οι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και οι απολύσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο. Οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση συμφώνησαν στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και στην κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών, ενώ για το πλεονάζον προσωπικό προκρίνονται η λύση των μετατάξεων, ο περιορισμός των προσλήψεων και η δραστική μείωση του αριθμού των συμβασιούχων.

Αρνητικοί

Η στάση, πάντως, που τηρούν ως τώρα οι δανειστές κάθε άλλο παρά αισιοδοξία εμπνέει. Σε πρόσφατες δηλώσεις της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι δεν προτίθεται να συζητήσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, αντίθετα περιμένει τα αποτελέσματα των προσπαθειών που έχει κάνει η χώρα μας. Το Βερολίνο, από την άλλη πλευρά, έχει διαμηνύσει ότι ουσιαστική συζήτηση για το ελληνικό πρόβλημα θα γίνει αφού η «τρόικα» ολοκληρώσει τον έλεγχο και καταθέσει το πόρισμά της. Ωστόσο, γερμανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται αρνητικοί στο ενδεχόμενο αλλαγής των όρων του Μνημονίου. Την Πέμπτη ο Αντ. Σαμαράς είχε την πρώτη συνάντηση ως πρωθυπουργός με τους επικεφαλής της «τρόικας». Συνάντηση που ήταν περισσότερο διερευνητικού χαρακτήρα, όπου οι δυο πλευρές περιορίστηκαν σε γενικού χαρακτήρα αναφορές και διαπιστώσεις. Στη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών οι επιτελείς της «τρόικας» επισήμαναν τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, σημαντική υστέρηση στα έσοδα και εν κατακλείδι ότι η αξιοπιστία της χώρας μας στην Ευρώπη και το ΔΝΤ είναι μηδενική. Όλα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές και επώδυνες και τα αποτελέσματα απρόβλεπτα. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την «τρόικα» ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα έχει βγει εκτός τροχιάς. Ένα 24ωρο αργότερα αξιωματούχος των Βρυξελλών άφηνε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα αν προηγουμένως δεν ξεκινήσει να υλοποιείται το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί.

Ανακατατάξεις

ΑΠΟ τα αποτελέσματα της επαναδιαπραγμάτευσης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η ομαλή πορεία της κυβέρνησης. Ήδη ο Β. Βενιζέλος έχει δηλώσει ότι το φθινόπωρο, και μετά το πέρας των συζητήσεων με την «τρόικα», θα επανεξετάσει τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στον κυβερνητικό συνασπισμό. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υπογράμμισε την ανάγκη ενός επικαιροποιημένου, ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου προγράμματος με ταυτόχρονη παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2017, λόγω της αλλαγής των μακροοικονομικών δεδομένων της χώρας. Ρόλο στις εξελίξεις ενδεχομένως να διαδραματίσει και η κινητικότητα που αναπτύσσεται στις παρυφές του ΠΑΣΟΚ, όπου πρώην στελέχη του κινούνται προς την κατεύθυνση δημιουργίας νέου κόμματος. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν αναπόφευκτα αναταράξεις και ανακατατάξεις. Αν οι διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, θέμα θα υπάρξει και για τη Δημοκρατική Αριστερά, καθώς θα πυκνώσουν οι φωνές διαμαρτυρίας όσων στελεχών διαφωνούσαν εξαρχής ή είχαν επιφυλάξεις με τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση υπό τον Αντ. Σαμαρά.

«Ξεπούλημα»

ΓΙΑ… παθητική στάση έναντι της «τρόικας» κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποιεί ότι παράταση της μνημονιακής πολιτικής θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ και στον όλεθρο. Αίσθηση προκάλεσε η θέση του Αλ. Τσίπρα να ζητήσει η κυβέρνηση να ισχύσει και για τη χώρα μας η πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής για Ιταλία-Ισπανία. Απόφαση η οποία θα συμβάλει στη διάσωση του τραπεζικού συστήματος. Ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται κατά των αποκρατικοποιήσεων, κάνοντας λόγο για «ξεπούλημα» και ότι διαχρονικά οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν εστίες σκανδάλων. Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, συνεχίζει από εκεί που είχε σταματήσει την παραμονή των εκλογών. Με διμέτωπο αγώνα κατά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηρίζει κοροϊδία τα περί επαναδιαπραγμάτευσης και «ψευδεπίγραφες» τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αποσκοπούν μόνο σε εσωτερική κατανάλωση. Ακόμη κατηγορεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για εμπαιγμό του ελληνικού λαού με αφορμή τις θέσεις του κ. Τσίπρα για τις αποφάσεις της Συνόδου.

Εκκρεμότητες

ΤΗΝ Πέμπτη ο Αντ. Σαμαράς «επέστρεψε» στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει τερματιστεί η περίοδος αποθεραπείας. Στα πρωθυπουργικά του καθήκοντα αναμένεται να επανέλθει πλήρως σε μερικές εβδομάδες. Με την επιστροφή του ρυθμίστηκαν και ορισμένες κυβερνητικές εκκρεμότητες. Ορκίστηκε υπουργός Οικονομίας ο Γ. Στουρνάρας, υφυπουργός Επικρατείας ο Σ. Κεδίκογλου και (απρόσμενα) υφυπουργός Εξωτερικών ο Κ. Τσιάρας. Ακόμη, ξεκίνησε (την Παρασκευή) η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή και σήμερα το βράδυ η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

ΤΗΝ έναρξη των διαδικασιών επανασύστασης του ΠΑΣΟΚ κήρυξε ο Β. Βενιζέλος μιλώντας την Παρασκευή στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος. Ανέφερε ότι η προσπάθεια θα είναι χωρίς αποκλεισμούς, μικροΐντριγκες και μιζέριες, ενώ απηύθυνε πρόσκληση προς τους πολίτες για τη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας. Είπε ακόμη ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του ονόματος ή του εμβλήματος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ότι πρέπει τα σύμβολα του κόμματος ν’ αποκτήσουν καινούργιο περιεχόμενο. Ερώτημα παραμένει η στάση που θα τηρήσουν στην πορεία μια σειρά στελεχών που κρατούν αποστάσεις από το εγχείρημα του κ. Βενιζέλου.


Σχολιάστε εδώ