XΡΗΜΑτιστήριο

> Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο! Αύξηση μετοχικού – έκδοση ομολογιακού ή προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας; Ποιον να πιστέψουμε για το τι ακριβώς συμφέρει τα πιστωτικά μας ιδρύματα; Τον επικεφαλής του ομίλου της Attica Bank κ. Ιωάννη Γαβρίλη ή τους λοιπούς μεγαλοτραπεζίτες;

**

> Φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά, λέει ο λαός! Η αναπάντεχη εκτόξευση στις τιμές ορισμένων μετοχών της μικρής κεφαλαιοποίησης δεν φαίνεται να συνοδεύεται από ανάλογες εταιρικές ειδήσεις, γεγονός που θα πρέπει να καθιστά τους επενδυτές προσεκτικούς. Εκτός κι αν προεξοφλούν, πράγμα απίθανο, την επιτυχή επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, που θα οδηγήσει σε τεχνητή ενίσχυση των αξιών.

> Στο έλεος των αλλοδαπών επενδυτικών σχημάτων και το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα! Είτε η Ελλάδα μείνει στον ευρώ είτε επιστρέψει στη δραχμή, το ενδεχόμενο της εξαγοράς των εγχώριων τραπεζών από ξένα πιστωτικά ιδρύματα παραμένει υπαρκτό, αφού στην πρώτη περίπτωση θα διεκδικήσουν στρατηγικά ποσοστά από το ΤΧΣ, που οι τιμές είναι απαξιωμένες, ενώ στη δεύτερη το νόμισμά τους θα είναι υπερτιμημένο έναντι του δικού μας.

> Μια χώρα, ένας κλάδος, έρμαια στα κυκλώματα των απανταχού μεσαζόντων που λυμαίνονται τα κονδύλια για ίδιον όφελος! Για να δούμε αν οι εγχώριοι διαπραγματευτές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην ΕΕ θα κινηθούν επιτέλους προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των στόχων μιας εθνικής στρατηγικής στον τομέα της γεωργίας… Ή τώρα ή ποτέ…

> Σαν να μη μας τα λέει και πολύ καλά η Ελληνική Στατιστική Αρχή! Γιατί η συμμετοχή του κράτους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών συμπεριελήφθη μόνο κατά περίπτωση στο έλλειμμα και το χρέος; Δεν αγοράστηκαν μετοχές τους; Δεν καλύφθηκαν διαχρονικά τους προβλήματα;

> Κάποιοι θέλουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο! Αρκετοί από τους insides των εισηγμένων εταιρειών αποφεύγουν σαν τον διάβολο το λιβάνι να αναλάβουν ως εκτελεστικά μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων, φοβούμενοι τις ευθύνες που απορρέουν από αυτήν την ιδιότητα.

> Είχατε δάνεια στην Εμπορική; Αν ναι, τώρα πολύ πιθανόν να βρεθείτε να χρωστάτε στην Credit Agricole! Τουλάχιστον αυτό ισχύει για όσους δανειολήπτες έχουν λάβει ήδη επιστολή από τη θυγατρική της Credicom Consumer Finance.

> Από το κακό στο χειρότερο! Αν μέχρι και η Hellenic SeaWays, στην οποία συμμετέχει ο πολύς κ. Ρέστης, μεταβιβάζει δρομολόγιά της σε άλλες ακτοπλοϊκές, τότε τι θα πρέπει να περιμένουμε από τις υπόλοιπες του κλάδου;

> Αν και συμφωνούμε με την ουσία της θέσης του, δεν μπορούμε να μην καυτηριάσουμε τη χρονική στιγμή που επέλεξε να ξεσπαθώσει! Ένας από τους κρατικούς αξιωματούχους του βαθέος ΠΑΣΟΚ, τους κομματικούς που εξέθρεψε το πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και συνταξιούχος της ΑΤΕ Γιώργος Ανωμερίτης, σήκωσε ψηλά το λάβαρο της επανάστασης κατά της πέραν του 51% αποκρατικοποίησης του Οργανισμού.

> Μιλάμε για τη βασική μέτοχο: Γιατί η εξουσιοδότηση της εταιρείας ΦΙΕΡΑ ΑΒΕΕ προς την κ. Ανεζουλάκη, προκειμένου η δεύτερη να εκπροσωπήσει την πρώτη στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΦΙΕΡΑΤΕΞ, παύει να ισχύει αμέσως μετά τη διεξαγωγή της;

> Τυχαίο; Δεν νομίζουμε! Μαζί με τον πρόεδρο, μετοχές του ΟΤΕ αγόρασε και ο βοηθός γενικός διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού του Οργανισμού κ. Αρβανιτίδης. Πρόκειται για σύμπτωση ή έπεσε γραμμή στα υψηλόβαθμα στελέχη;

> Ελπίζουμε η πλειονότητα αυτών να μη γραφτεί στο χιόνι! Ποιο να είναι άραγε το ύψος των κεφαλαίων που θα ανακτήσει το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων από τη ρευστότητα που παρείχε, προκειμένου να διασωθούν η Νέα Proton bank και η TBank;

> Με τους βασικούς μετόχους της ΤΕΡΝΑ σημαίνοντα πρόσωπα του εγχώριου επιχειρείν και όχι μόνο. Αν μπορούσε η ΡΑΕ, ας έκανε κι αλλιώς! Με άλλοθι την οικονομική φερεγγυότητα και την τεχνική επάρκεια, ενεκρίθη με συνοπτικές διαδικασίες η εγγραφή τής πρώτης στο μητρώο χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

> Με τη διοίκησή της να έχει επαναπαυτεί στην κότα με τα χρυσά αυγά! Παρά τη ραγδαία πτώση του μισθολογικού κόστους, η μειωμένη ζήτηση, τα αυξημένα κόστη καυσίμων και οι ακριβές εισαγωγές ενέργειας επηρέασαν αρνητικά τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ, γεγονός που έχει προβληματίσει τον εκπρόσωπο του Δημοσίου, ως βασικού μετόχου, ο οποίος και ζήτησε αναβολή της γενικής της συνέλευσης για τις 12/7, προκειμένου να αποφασίσει αν θα ψηφίσει την απαλλαγή του ΔΣ από τα πεπραγμένα της προηγούμενης χρήσης.

> Επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε! Μήπως οι πρόσφατες μεταβιβάσεις μετοχών της S&B από τους κ.κ. Φλώρα Κυριακοπούλου και Οδυσσέα Κυριακόπουλο σε εταιρείες που διατηρούν στο εξωτερικό έχουν να κάνουν και με την προτεινόμενη επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,25 ευρώ ανά χαρτί;

> Στρατηγική συνεργασία εν όψει των εξελίξεων στην ενέργεια ή πώληση ποσοστού για εξοικονόμηση ρευστότητας; Τι φέρεται να διαπραγματεύεται ο όμιλος Μυτιληναίου στη Ρωσία αυτήν την περίοδο; Αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις.

> Σε αυτήν την περίπτωση, πάντως, δεν ισχύει το ότι… είναι πολύ μεγάλη εταιρεία για να αφεθεί στην τύχη της! Ο λόγος για τον όμιλο Altec, που θέλει να διαπραγματευτεί με τις πιστώτριες τράπεζες την επόμενη ημέρα… αν υπάρχει.

> Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει; Μια χαρά τα κατάφερε ο βασικός μέτοχος των Μινωικών Γραμμών κ. Grimaldi, αφού η γενική συνέλευση της εταιρείας, δηλαδή ο ίδιος, αποφάσισε την παράταση της ναύλωσης τριών πλοίων συμφερόντων του.

> Είναι να απορεί κανείς! Με δεδομένο ότι αρκετοί από τους παραγωγούς μετάλλων διεθνώς ισοσκελίζουν τις ζημίες από τις διακυμάνσεις των τιμών των πρώτων υλών με αντιστάθμιση κινδύνου που πετυχαίνουν μέσω της χρήσης παραγώγων επί εμπορευμάτων, αναρωτιόμαστε πώς οι τελευταίες διοικήσεις της ΛΑΡΚΟ κατάφεραν να συσσωρεύσουν τόσες χασούρες.

> Όπου λαλούν πολλά κοκόρια, αργεί να ξημερώσει! Ποιος θα έχει τον τελικό λόγο στην πώληση της Αστήρ Παλάς; Η Διεύθυνση Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας ή το Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου;

> Μεθοδικά και στοχευμένα! Η μακροχρόνια παρουσία της HSBC στη χώρα την έχει κάνει να γνωρίζει καλύτερα από πολλές ημικρατικές τράπεζες τα χούγια του έλληνα μεγαλοκαταθέτη, γεγονός που τη βοηθά στην ενίσχυση της πελατειακής βάσης που ενδιαφέρεται να εξαγάγει τα χρήματά της στην αλλοδαπή.

> Τι σας λέγαμε; Παραιτήθηκε, προτού τον παραιτήσουν, ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Ι. Κουκιάδης, καθώς, όπως είχαμε γράψει την προηγούμενη εβδομάδα, η θέση του επικεφαλής είναι καπαρωμένη από γαλάζιο στέλεχος.

> Τυχαίο; Δεν νομίζουμε, καθώς λειτουργεί υπέρ των μεγάλων! Σε μια από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας του ασφαλιστικού κλάδου, η αρμόδια εποπτική αρχή της Τράπεζας της Ελλάδος αποφάσισε να συμπεριλάβει στην υφιστάμενη νομοθεσία τις σκληρότερες παραδοχές της Solvency II.

> Όταν μέχρι τραπεζικοί κολοσσοί όπως η J.P. Morgan Chase δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τα παιχνίδια που κάνουν οι traders τους στα παράγωγα, φανταστείτε τι ζημιά μπορεί να πάθουν οι δικές μας! Με αυτά και με αυτά, το κόκκινό της ξεπέρασε τα 2 δισ. που αναμένονταν αρχικά, αγγίζοντας τα 9.

> Κρατήστε μικρό καλάθι και προσέχετε τι σας πλασάρουν! Επειδή οι φήμες περί επικείμενων εξαγορών, συγχωνεύσεων και λοιπών στρατηγικών συμφωνιών μεταξύ εγχώριων τραπεζών δίνουν και παίρνουν, εμείς απλώς θα σας υπενθυμίσουμε πως οποιαδήποτε εξέλιξη θα πρέπει να περιμένει τις αλλαγές των διοικήσεών τους και να εγκριθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

> Γιατί να τρέχουν στα δικαστήρια σπαταλώντας χρόνο και χρήμα; Αληθεύει ότι οι περισσότερες από τις νέες εμπορικές συμφωνίες που συνάπτουν οι εγχώριες επιχειρήσεις εμπεριέχουν και ρήτρες διαμεσολάβησης;

>Δεν το κάνουν υπέρ πίστεως και πατρίδος ούτε για την ψυχή της μάνας τους! Από τη μια η είσπραξη τόκων και από την άλλη η προμήθεια του Δημοσίου, οδηγούν ολοένα και περισσότερες τράπεζες να διευκολύνουν τους πολίτες στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους προς την εφορία.

> Μπράβο στη Wind Ελλάς! Όχι φυσικά για την απόφασή της να απομακρύνει ορισμένους εργαζομένους, αλλά για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, που προβλέπει, εκτός από τη νόμιμη αποζημίωση, εφάπαξ καταβολή επιπλέον μισθών και κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για περίοδο ενός έτους.

> Φωνή βοώντος εν τη ερήμω για την κυβέρνηση οι θέσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου! Κάθε λουκέτο σε επιχείρηση επιβαρύνει ετησίως το Δημόσιο με δεκάδες χιλιάδες ευρώ, εξαιτίας της απώλειας φόρων, δημοτικών τελών, ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος από ενοίκια, της καταβολής επιδομάτων ανεργίας κ.λπ.


Σχολιάστε εδώ