Ψάχνουν για πρόεδρο της ΕΡΤ

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας έχει προταθεί ο Ν. Σίμος, δημοσιογράφος με μακρά θητεία στα Μέσα Ενημέρωσης, διευθυντικό στέλεχος στην “Καθημερινή» και τον «Ελεύθερο Τύπο». Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει τον Γ. Βλαστάρη, επί χρόνια διευθυντή της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», και η Δημοκρατική Αριστερά τον Γ. Κολιοπάνο, ο οποίος διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος σε αρκετά Μέσα Ενημέρωσης, ενώ ήταν και σύμβουλος του Θ. Πάγκαλου την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Δεν έχουν βάση οι πληροφορίες (φήμες) ότι μεταξύ των υποψηφίων είναι ο Γ. Μιχελάκης αλλά κι ο Μ. Σφακιανάκης. Πάντως σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ο Ν. Σίμος εμφανίστηκε αρνητικός στην προοπτική να ανέβει στην ΕΡΤ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι διεκδικεί θέση σε άλλον κρατικό φορέα. Πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και για τον κ. Κολιοπάνο καθότι στις πρόσφατες εκλογές ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη Δημοκρατική Αριστερά και ενδεχόμενη επιλογή του πιθανώς να προκαλούσε αντιδράσεις. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν στην κρατική ραδιοτηλεόραση το μοντέλο διοίκησης θα παραμείνει ως έχει, δηλαδή με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, ή θα επιλεγεί ένα πρόσωπο και για τις δύο θέσεις, στο πλαίσιο περιστολής των δαπανών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αλλαγές προσώπων δεν θα περιοριστούν σε επίπεδο μόνο διοίκησης, αλλά θα… επεκταθούν και στο δημοσιογραφικό κομμάτι. Νέα πρόσωπα αναμένεται να τοποθετηθούν στις θέσεις του γενικού διευθυντή Ενημέρωσης, του διευθυντή Ειδήσεων της τηλεόρασης κ.α.

Τις επόμενες μέρες θα φανεί ποιο θα είναι το διοικητικό σχήμα της ΕΡΤ. Μια σειρά από νομικά ζητήματα εμποδίζουν την αλλαγή του συμβουλίου, ταυτόχρονα με άλλα θέματα πολιτικής κατεύθυνσης και αρμοδιοτήτων!

Αναλυτικά, η θητεία του ΔΣ έληξε χθες, 30 Ιουνίου 2012. Στο ΔΣ είχαν παραμείνει πέντε μέλη μετά την παραίτηση του Θανάση Παπαγεωργίου από τη θέση του προέδρου και την προ είκοσι ημερών παραίτηση του Γεωργανδρέα Ζάννου από μέλος. Δηλαδή είχαν μείνει οι Στέλιος Στεφάνου, ως προεδρεύων, Λάμπης Ταγματάρχης, διευθύνων σύμβουλος, Θεοφανώ Παπαζήση, Πάνος Σαμούρης, Αρίστων Κοντιζάς. Το νέο ΔΣ θα πρέπει, σύμφωνα με τον νόμο Παπακωνσταντίνου για τις ΔΕΚΟ, να είναι 7μελές, ενώ διαφορετική είναι η περίπτωση της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου. Ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΡΤ μπορεί να ανακαλέσει αυτόματα τον διευθύνοντα σύμβουλο, αλλά για την επιλογή νέου χρειάζεται η προκήρυξη της θέσης, κοινώς ένα διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών.


Σχολιάστε εδώ