Υπόθεση… ρουτίνας

Συνοδευόμενοι από συζύγους, παιδιά, γονείς και φίλους κατέφθασαν για να ορκιστούν οι βουλευτές, γεμίζοντας τα θεωρεία και πάλι ασφυκτικά. Καταγράφηκαν όμως αρκετές απουσίες: του πρωθυπουργού, εξαιτίας του γνωστού προβλήματος με την υγεία του, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλου και του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, που βρίσκονταν στις Βρυξέλλες για τη συνέδριο των ευρωπαίων σοσιαλιστών, και των υπουργών Δ. Αβραμόπουλου, Κ. Χατζηδάκη και Χρ. Σταϊκούρα, οι οποίοι συνόδευσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Σύνοδο Κορυφής και θα ορκιστούν ξεχωριστά.

Μια μέρα πριν από την εκλογή του προέδρου και του προεδρείου της Βουλής, χρέη προσωρινού προέδρου άσκησε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Τραγάκης. Κάλεσε τους νεότερους βουλευτές να πάρουν θέση δίπλα του και εξ αυτών ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Κεφαλογιάννης οδήγησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ο οποίος χοροστάτησε στην τελετή του αγιασμού, και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου στην αίθουσα της Ολομέλειας. Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στη συμπεριφορά της Αριστεράς, πέρα όμως από τα συνήθη: το πόσοι και ποιοι βουλευτές θα σηκώσουν το χέρι για να δώσουν τον όρκο πέρασε σε δεύτερη μοίρα, καθώς στην επικαιρότητα βρέθηκε ο πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ για τη διεκδίκηση των αριστερών μπροστινών εδράνων. Ιδιαίτερα δυσαρεστημένος μάλιστα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη ΔΗΜΑΡ για την πρώτη σειρά των εδράνων, που τη διεκδικεί ως μεγαλύτερο αριθμητικά κόμμα, φερόταν ο Σπύρος Χαλβατζής, καθώς ο Φώτης Κουβέλης τον παρέπεμψε να το συζητήσει με τον βουλευτή του κόμματός του Βασίλη Οικονόμου! Επειδή δεν φαινόταν ότι θα επέλθει συμφωνία για το χωροταξικό, τα κόμματα κατέλαβαν προσωρινά τις θέσεις που είχαν κατά την ορκωμοσία της προηγούμενης Βουλής και η λύση του θέματος παραπέμφθηκε μετά την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής. Έτσι, η Αλέκα Παπαρήγα και οι βουλευτές του ΚΚΕ κάθισαν μπροστά αριστερά, στην παραδοσιακή θέση που έχουν από το 1974. Την ίδια πτέρυγα κατέλαβαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στα μεσαία της έδρανα κάθισαν ο Φώτης Κουβέλης με τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη διπλανή πτέρυγα, στη μεσαία πτέρυγα κάθισε το ΠΑΣΟΚ και στα ορεινά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Η Νέα Δημοκρατία κατέλαβε τις δύο πτέρυγες στα δεξιά και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής τα ορεινά της δεξιάς πτέρυγας στην άκρη.

Ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατέβηκαν από τα ορεινά έδρανα για να τους ράνει με αγιασμό ο Αρχιεπίσκοπος, αφού προηγήθηκαν ο πρόεδρος του Σώματος και τα μέλη της κυβέρνησης. Ακολούθησαν οι καθήμενοι στις πρώτες θέσεις των βουλευτικών εδράνων Κ. Τασούλας, Α. Λυκουρέντζος, Μ. Σαλμάς, Μ. Χρυσοχοΐδης Λ. Γρηγοράκος, Α. Κακλαμάνης. Ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε τον αγιασμό χαμογελώντας, η Αλέκα Παπαρήγα χαιρέτισε τον Αρχιεπίσκοπο διά χειραψίας, ενώ ο Φ. Κουβέλης έμεινε αμετακίνητος στη θέση του. Την ώρα του θρησκευτικού όρκου η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ ύψωσε το χέρι της, όπως επίσης ορισμένοι βουλευτές από τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσά τους οι Μ. Γλέζος, Α. Μητρόπουλος, Σ. Σακοράφα, Π. Κουρουμπλής, Γ. Πάντζας (ΣΥΡΙΖΑ) και Α. Ξηροτύρη, Γ. Μιχελογιαννάκης, Γ. Κυρίτσης, Ο. Βουδούρης, Κ. Μάρκου (ΔΗΜΑΡ). Κατά την ορκωμοσία των μουσουλμάνων βουλευτών στο Κοράνι, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής παρέμειναν καθήμενοι, όπως και την προηγούμενη φορά.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο πρώην Πρόεδρος Χρ. Σαρτζετάκης και ο τέως πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος. Επίσης, ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος, που παρακολούθησε την ορκωμοσία της κόρης του Ζωής Κωνσταντοπούλου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Από τους πρώτους που προσήλθαν στην αίθουσα της Ολομέλειας ήταν η Αλέκα Παπαρήγα με τους βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Παφίλη, Σπ. Χαλβατζή και Λιάνα Κανέλλη και ήταν η πρώτη ομάδα που αποχώρησε στη λήξη της τελετής. Αργοπορημένοι κατέφθασαν ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Τατσόπουλος, της ΔΗΜΑΡ Γρ. Ψαριανός, του ΠΑΣΟΚ Χρ. Σ. Αηδόνης, αλλά και ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος κατευθυνόμενος στα ορεινά χαιρέτισε τον προτεινόμενο για τη θέση του προέδρου της Βουλής Β. Μεϊμαράκη και τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, που συζητούσε με τον Θ. Νάκο κρατώντας πάντα στο χέρι ένα βαρύ κομπολόι. Πιο κοινωνική από όλους εμφανίστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία χαιρέτισε και συνομίλησε με όλους τους καθήμενους στις πρώτες σειρές των εδράνων, και ιδιαίτερα με την Αλέκα Παπαρήγα και τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο συνέχαιραν όλοι για τη γέννηση του δεύτερου παιδιού του.

Κινητά τηλέφωνα και i-pad απαθανάτισαν άπειρα στιγμιότυπα με τους νεοεκλεγέντες στους διαδρόμους και στο προαύλιο της Βουλής. Μεταξύ αυτών, το ατύχημα της βουλευτού της Χρυσής Αυγής Ελ. Ζαρούλια, συζύγου του Ν. Μιχαλολιάκου, που έσπασε το τακούνι της κατά την είσοδό της πατώντας στο κόκκινο χαλί…


Σχολιάστε εδώ