Το Euro των μαέστρων και το Βατερλώ της Μέρκελ

Η απόλυτη επικράτηση των φτωχών από τον Νότο επί των πλουσίων του Βορρά! Η Ισπανία έφτασε στον τελικό μέσω του 3ου ομίλου και εν συνεχεία απέκλεισε στα προημιτελικά τη Γαλλία και στον ημιτελικό τους γείτονές της Πορτογάλους του Κριστιάνο Ρονάλντο. Από τον 3ο όμιλο προέρχεται και η Ιταλία.

Οι δύο φιναλίστ, μάλιστα, αναδείχτηκαν ισόπαλες 1-1 χάρη σε γκολ που πέτυχαν στην 1η αγωνιστική ο Αντόνιο ντι Νατάλε για την Ιταλία και ο Σεσκ Φάμπρεγας για τους Ίβηρες.

Στα προημιτελικά η «Σκουάντρα Ατζούρα» απέκλεισε την Αγγλία στα πέναλτι και στον ημιτελικό τους μόνιμους πελάτες της, τους Γερμανούς. Η επικράτηση της Ιταλίας με 2-1 γέννησε χαμόγελα σε όλη την Ευρώπη. Εφημερίδες από κάθε γωνιά της ηπείρου συνδύασαν στα πρωτοσέλιδά τους τον Μάριο Μπαλοτέλι με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Είναι οι στιγμές που η πολιτική συναντά το ποδόσφαιρο και το αξιοποιεί επικοινωνιακά για να διασφαλίσει το δίπτυχο του άρτου και των θεαμάτων. Κι επειδή στη Νότια Ευρώπη, δηλαδή στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, ο άρτος εξελίσσεται σε είδος πολυτελείας με την πολιτική της Μέρκελ, τα θεάματα βοηθούν τους λαούς να ξεχνούν τα προβλήματα της καθημερινότητας και της ανέχειας.

Προφανώς για να επιβεβαιωθεί ο μεγάλος Μπιλ Σάνκλι, που είχε δηλώσει ότι «το ποδόσφαιρο δεν είναι απλώς ζήτημα ζωής ή θανάτου. Είναι πολλά περισσότερα».

Η μπαγκέτα του Πίρλο!

Σε σύγκριση με άλλες διοργανώσεις, η φετινή πρόσφερε ελάχιστα από πλευράς θεάματος και έφερε στο προσκήνιο ακόμα λιγότερα νέα πρόσωπα. Ο απόλυτος πρωταγωνιστής της διοργάνωσης ακούει στο όνομα Αντρέα Πίρλο.

Ο 34χρονος μέσος της Γιουβέντους αναδεικνύεται σε κάθε ματς ο πολυτιμότερος παίκτης. Μοιράζει την μπάλα με ακρίβεια διαβήτη. «Καταπίνει» όμως και απίστευτα χιλιόμετρα, παρότι δημιουργεί την εντύπωση ότι κινείται γύρω από τον άξονά του. Οι πάσες του μοιάζουν με νότες και καθεμία μάς θυμίζει άλλες εποχές, όταν τα 10άρια αποτελούσαν τα ινδάλματα όλων μας. Τον Πίρλο συναγωνίζονται σε προσφορά ο Τζίτζι Μπουφόν, φύλακας-άγγελος της ιταλικής εστίας, και ο Μοντολίβο, ο νέος Πίρλο, όπως τον αποκαλούν στο Μιλάνο. Στις ευχάριστες εκπλήξεις της Ιταλίας και οι δύο τρελοί της, ο Αντόνιο Κασάνο και ο Μάριο Μπαλοτέλι.

Από την Ισπανία η νέα είσοδος στην Εθνική είναι ο Ζόρντι Άλμπα, ο αριστερός μπακ της Βαλένθια που μεταγράφηκε ήδη στην Μπαρτσελόνα.

Οι υπόλοιποι, αν και κουρασμένοι, παραμένουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές που σήκωσαν το 2010 στη Νότια Αφρική το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μεγάλες εμφανίσεις πραγματοποίησαν και ο Κριστιάνο Ρονάλντο με την Πορτογαλία και ο Μεσούτ Οζίλ με τη Γερμανία. Ο πρώτος όμως πλήρωσε την περιορισμένη βοήθεια από τους συμπαίκτες του, αν και ο Βελόσο με τον Κοεντράο έκαναν καλό τουρνουά. Ο Οζίλ έπεσε πάνω στην τριάδα των Πίρλο, Μοντολίβο και Ντε Ρόσι. Έτσι έμεινε εκτός τελικού, επειδή ο προπονητής του Γιόακιμ Λεβ προτίμησε τους αργούς Γκόμεζ και Ποντόλσκι στην επίθεση αντί των Κλόζε, Σίρλε και Ρόις.

Η Γερμανία εμφάνισε στη διεθνή σκηνή και τον Χούμελς, έναν από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς, εκεί που παίζει και ο δικός μας, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο οποίος επίσης ξεχώρισε και μπήκε στο στόχαστρο μεγάλων ομάδων. Τι κρατάμε από το Euro; Πρώτα απ’ όλα τη φρεσκάδα και κυρίως την ευφυΐα του μαέστρου Πίρλο. Έπειτα το πάσινγκ γκέιμ των Ισπανών, που στέκονται όρθιοι παρά την άρνηση του Ντελ Μπόσκε να παίξει με σέντερ φορ.

Όσο για την Εθνική μας, οι στιγμές που μας χάρισε με την πρόκριση στους 8 ήταν μια όαση στη μίζερη ελληνική πραγματικότητα.

Και με Παπασταθόπουλο, Φορτούνη, Κυριάκο Παπαδόπουλο, Νίνη, Τζαβέλα, Σηφάκη, Μανιάτη, Τοροσίδη, Σαμαρά, Μήτρογλου, Φετφατζίδη μπορούμε να ζήσουμε ανάλογες χαρές και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, που θα διεξαχθεί στη Βραζιλία.


Σχολιάστε εδώ