Το Βατερλώ της ευρωπαϊκής δημοσιογραφίας

Η διάβρωση και η αυτοϋπονόμευση του δικού μας χώρου, της δημοσιογραφίας, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε σήμερα το διεθνές πολιτικό και οικονομικό έγκλημα να επιβάλει μια νέα μορφή κατοχής στη χώρα μας, όπως ζούμε τώρα.

Αν η δημοσιογραφία και οι δημοσιογράφοι ήμασταν υγιείς, δεν θα μπορούσαν να συμβούν αυτά που συμβαίνουν σήμερα. Ακόμη κι αν είχαμε γεμίσει με διεφθαρμένους πολιτικούς, επιχειρηματίες, δικαστικούς, εκκλησιαστικούς κ.λπ., η διαφθορά δεν θα μπορούσε να επιβιώσει αν οι δημοσιογράφοι διατηρούσαν την ακεραιότητα, τη δεοντολογία και την ανεξαρτησία τους. Από εμάς, όμως, μπορεί να δοθεί και το καταλυτικό και θανάσιμο χτύπημα στο οργανωμένο έγκλημα που κυριάρχησε σχεδόν στον χώρο μας και διοχετεύει το δηλητήριό του μέσα από διαπλεκόμενα ΜΜΕ ανεύθυνων επιχειρηματιών και ασπόνδυλων «δημοσιογράφων».

Κακώς εστιάζουμε μόνο εντός Ελλάδος την κριτική μας. Το πρόβλημα είναι η Ευρώπη, και ειδικότερα η δημοσιογραφία στην Ευρώπη. Τα γερμανικά δημοσιογραφικά αίσχη (και γενικότερα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης) ξεπέρασαν οποιοδήποτε «κατόρθωμα» από τα εγχώρια καθεστωτικά παπαγαλάκια. Το χειρότερο είναι ότι οι τοπικές δημοσιογραφικές ενώσεις δεν κινήθηκαν πειθαρχικά κατά των ευρωπαϊκών Μέσων Ενημέρωσης και των «δημοσιογράφων» που τα τελευταία χρόνια άνοιξαν τους υπονόμους της προπαγάνδας κατά της Ελλάδας. Μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό εντός τόσο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων όσο και της Ευρωπαϊκής. Να διεθνοποιήσουμε τη σαπίλα.

Ένα καθοριστικό βήμα για να καθαρίσει και να εξυγιανθεί τόσο η δημοσιογραφία όσο και η κοινωνία είναι η ανάδειξη ανεξάρτητων υποψηφίων στα όργανα των δημοσιογραφικών ενώσεων. Μόνο ένας ανεξάρτητος (χωρίς παραταξιακούς επηρεασμούς) σε διοικητικό συμβούλιο είναι εγγυημένα εκτός επηρεασμών, παρά μόνο αυτών που τον εξέλεξαν. Και μόνο ένας ανεξάρτητος μπορεί να εγγυηθεί τη διεθνοποίηση της αισχρής συμπεριφοράς ευρωπαϊκών Μέσων Ενημέρωσης, με τρόπο που θα έχει άμεση και μόνιμη επίπτωση στους αρχιτέκτονες και τα δημοσιογραφικά εργαλεία της. Ζητώ από τα μέλη της ΕΣΠΗΤ να ξεκινήσουμε και αυτήν την προσπάθεια από τις ερχόμενες εκλογές του Ιουλίου. Από εμάς αρχίζει το ξεκαθάρισμα.


Σχολιάστε εδώ