Τηλεοπτική «απόβαση» του Euronews στην Ελλάδα

Είναι μια σημαντική εξέλιξη για την τηλεοπτική αγορά της χώρας, καθώς δημιουργείται ένας εικοσιτετράωρος ειδησεογραφικός ευρωπαϊκός σταθμός, που θα μιλάει στα ελληνικά και θα εκπέμπει με επίγειο ψηφιακό σήμα σε όλη τη χώρα.

Και όχι μόνο αυτό. Τα 6,5 εκατ. ευρώ θα δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μέχρι και πριν από δύο χρόνια το εγχείρημα «κολλούσε» στην απαίτηση να πληρωθούν από την ΕΡΤ και το ΡΙΚ. Το Euronews Greece, όπως θα είναι το όνομα του νέου καναλιού, θα προσλάβει συνολικά 42 εργαζομένους σε Ελλάδα και Κύπρο και θα αναζητήσει ένα ανεξάρτητο κτίριο στην Αθήνα. Σημαντική γι’ αυτήν την εξέλιξη ήταν η παρέμβαση του πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Μαυρομμάτη.

Είναι μια κίνηση με πολλαπλές αναγνώσεις. Σε μια εποχή που η Ελλάδα είναι στριμωγμένη στη γωνία, έρχεται μια ευρωπαϊκή πιστοποίηση σε έναν κρίσιμο τομέα, όπως αυτόν της επικοινωνίας.

– Το κεντρικό ερώτημα είναι τι θέλουν οι Γάλλοι, που με άλλες χώρες έχουν τον πλειοψηφικό έλεγχο του Euronews, έναντι των Γερμανών. Τι «βλέπουν», δηλαδή, στην Ελλάδα που όλοι οι υπόλοιποι αδυνατούν να το δουν.

– Το δεύτερο θέμα αφορά τους έλληνες επιχειρηματίες της τηλεόρασης. Σε μια εποχή που συρρικνώνεται η δύναμή τους από την πτώση της διαφήμισης, έρχεται ένα ευρωπαϊκό δίκτυο και στήνει σε ελάχιστο χρόνο, με λιγότερα χρήματα, έναν τηλεοπτικό σταθμό που θα εκπέμπει σε όλη την Ελλάδα.

Euronews Greece με 24ωρο πρόγραμμα

Στόχος του Euronews είναι να βγει στον αέρα έως το τέλος του έτους, με την επωνυμία Euronews Greece, ώστε να συμπέσει και με την κυπριακή Προεδρία στην ΕΕ. Το 24ωρο ενημερωτικό του πρόγραμμα θα παράγεται από τα τηλεοπτικά δίκτυα-μετόχους και θα μεταδίδεται πλέον σε δώδεκα γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής. Στην Ελλάδα θα δημιουργηθεί μια ομάδα δημοσιογράφων και τεχνικών οι οποίοι θα επεξεργάζονται τα ρεπορτάζ που θα έρχονται, π.χ., από την ΕΡΤ ή το RTR και θα ξαναγράφουν νέα με βάση τις κυρίαρχες αντιλήψεις και με άξονα την ευρωπαϊκή πολιτική του Euronews. Ο CEO του Euronews Michael Peters προσδιόρισε τη στρατηγική του καναλιού στην Ελλάδα στην αναζήτηση του τοπικού περιεχομένου και την έμφαση σε ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, με διεθνή ειδησεογραφία αλλά και talk show, χωρίς όμως να μπει σε ανταγωνισμό με τα τοπικά κανάλια. Στην Ελλάδα θα συσταθεί η Euronews ΜΕΠΕ, η οποία θα ελέγχεται κατά 100% από το Euronews. Η χρηματοδότηση θα έρθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα είναι 6,5 εκατ. ευρώ για το 2012. Το ευρωπαϊκό τηλεοπτικό δίκτυο είναι μια κοινοπραξία με 22 μετόχους, εκ των οποίων η ΕΡΤ και το ΡΙΚ είναι ιδρυτικά μέλη. Είναι ένας διεθνής οργανισμός με 800 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 400 δημοσιογράφοι στη Λιόν, με 25 διαφορετικές εθνικότητες, με 11 διαφορετικές εκδόσεις στην Ευρώπη, 11 διαφορετικά newsroom και 20 δημοσιογράφους ανά έκδοση.

Οι μέτοχοι

Ποιοι είναι οι μέτοχοι του Euronews; Πρόκειται για τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα CT (Τσεχία), ΡΙΚ (Κύπρος), ENTV (Αλγερία), ΕΡΤ (Ελλάδα, 5%), ERTT (Τυνησία), ERTU (Αίγυπτος), Francetelevisions (Γαλλία), NTU (Ουκρανία), PBS (Μάλτα), RAI (Ιταλία), RTBF (Βέλγιο), RTE (Ιρλανδία), RTP (Πορτογαλία), RTR (Ρωσία), RTVSLO (Σλοβενία), SNRT (Μαρόκο), SSR (Ελβετία), TRT (Τουρκία, 15%), TVR (Ρουμανία), TV4 ( Σουηδία), YLE (Φινλανδία).

42 θέσεις εργασίας με προϋποθέσεις

Το Euronews θα προσλάβει για τη λειτουργία του στην Ελλάδα συνολικά 42 εργαζομένους σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η ανακοίνωση για τις θέσεις των δημοσιογράφων έγινε την Τετάρτη, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας. Το ευρωπαϊκό τηλεοπτικό δίκτυο ζητάει δίγλωσσους δημοσιογράφους, ελληνικής γλώσσας, με σύμβαση αορίστου χρόνου και έδρα την Αθήνα.

Το βιογραφικό πρέπει να σταλεί στα ελληνικά και στα αγγλικά/γαλλικά, αναφέροντας τα στοιχεία της αγγελίας, στο JB/MP/KA201206 στο Euronews – Human Resources Dept. 60, chemin des Mouilles, BP 161-69131 Lyon- Eqully Cedex- France (email: [email protected]).


Σχολιάστε εδώ