Τζουμάκας κατά Βενιζέλου

Οξύτατη κριτική στα πεπραγμένα τόσο του Γ. Παπανδρέου όσο και του Β. Βενιζέλου ασκεί με δήλωση-παρέμβασή του το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός Στ. Τζουμάκας.

Σε αυτά ακριβώς τα πεπραγμένα αποδίδει και τις δύο πρόσφατες εκλογικές συντριβές. Και προτείνει την αναγέννηση του σοσιαλιστικού χώρου με την απόρριψη τόσο των πολιτικών της ήττας όσο και των προσώπων που τις εξέφρασαν.

Υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων:

«Στις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ υπέστη εκλογική συντριβή, με απώλεια 30 και πλέον μονάδων του ποσοστού που συγκέντρωσε στις εκλογές του 2009 (43,92%). Η ήττα έχει ονοματεπώνυμο. Επικεφαλής των πολιτικών της ήττας είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος και, πρώτον, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν υπάρχει στην πολιτική και στην κοινωνία ούτε ολίγον υπεύθυνος ούτε μετάθεση ευθυνών με την πρόφαση ότι άλλοι ευθύνονται. Δεύτερον, η ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ ως σοσιαλιστικού κινήματος είναι προφανές ότι προϋποθέτει την απαλλαγή από τις πολιτικές της ήττας…

Ως εκ τούτου, υπεκφυγές και μετάθεση ευθυνών δεν σχετίζονται με την πολιτική και, κυρίως, δεν σχετίζονται με την προοδευτική πολιτική. Είναι στάσεις δεξιάς πολιτικής. Το “αντι-ΠΑΣΟΚ” ήταν εγκατεστημένο στο ΠΑΣΟΚ και παραμένει σε μεγάλο βαθμό.

Σοσιαλιστικό κόμμα και νεοφιλελευθερισμός ήταν πάντα δυο αντίπαλες δυνάμεις και ήταν πολιτικά αδιανόητο το γεγονός ότι μια ομάδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ άσκησε αντίστοιχες πολιτικές, που όχι μόνο απέτυχαν ως προς τους στόχους, αλλά δημιούργησαν ως αναμενόμενο αποτέλεσμα μείωση του πλούτου της χώρας, πρωτοφανή ανεργία, ύφεση, κλείσιμο επιχειρήσεων και νέα φτώχεια.

Ο επικεφαλής της πολιτικής της ήττας δεν ανέλαβε τις ευθύνες του για την εκλογική συντριβή της 6ης Μαΐου.

Αντί να προσδιορίσει τα αίτια της ήττας, μίλησε για ανατροπή σκηνικού. Το ίδιο δεν ανέλαβε τις ευθύνες του για την καθήλωση στο ίδιο αποτέλεσμα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου και την περαιτέρω μείωσή του, αποδίδοντας την πίεση προς το ΠΑΣΟΚ στο κλίμα της τεχνητής πόλωσης.

Πρόκειται για επαναβεβαίωση της απόρριψης από το εκλογικό σώμα και όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Καταδικάστηκαν από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος οι πολιτικές των κυβερνήσεων 2009-2012, των Γ. Παπανδρέου-Β. Βενιζέλου και Λ. Παπαδήμου-Β. Βενιζέλου…»


Σχολιάστε εδώ