Τζαβάρας: Δεν έχω την ίδια σχέση που έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο…

Άμεσος και χωρίς περιστροφές, δεν μοιράζει ελπίδες και υποσχέσεις, τονίζοντας ότι θα «σκοπεύσει σε τέσσερις – πέντε προτεραιότητες» και ξεκαθαρίζοντας ότι «αν κάποιος προσπαθήσει να τα πετύχει όλα, θα αποτύχει σε όλα».

Ξεκινάει με καλές προθέσεις έναντι των προκατόχων του και της διαχείρισης που έχει γίνει. «Δεν σκοπεύω να γίνω αστυνομικός», δηλώνει, αλλά αν υπάρξουν στοιχεία περί κακοδιαχείρισης ή διασπάθισης δημόσιου χρήματος «δεν θα χαριστώ σε κανέναν».

Γνωρίζει ότι σε κάποιους δεν άρεσε η τοποθέτησή του στον ευαίσθητο χώρο του πολιτισμού και ήδη δέχεται τα πρώτα πυρά: «Τι σχέση έχει ο Τζαβάρας με τον πολιτισμό;». Η απάντηση άμεση και σαρκαστική: «Δεν έχω την ίδια σχέση που έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο».

Για τις προτεραιότητές του στον τομέα του πολιτισμού τόνισε πως στόχος του είναι να προαγάγει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, που δεν χρειάζεται πόρους και χρήματα και θα στηριχθεί σε ένα δίκτυο εθελοντών από τον πνευματικό χώρο της Ελλάδας. «Στόχος μας να ενισχύσουμε την ελληνική μας ταυτότητα, να δείξουμε ότι η Ελλάδα στην κρίση αντιστέκεται στις αγορές και στις χυδαιότητες που ακούγονται εις βάρος των Ελλήνων κάθε μέρα».

Η πολιτιστική κληρονομιά δεν περιορίζεται σε εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν ύλη, όπως είναι τα μνημεία και τα αντικείμενα που έχουν διατηρηθεί στην πορεία του χρόνου. Η έννοια αυτή περιλαμβάνει ζωντανές εκφράσεις και παραδόσεις αμέτρητων ομάδων και κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο, τις οποίες έχουν κληρονομήσει από τους προγόνους τους και τις μεταδίδουν στους απογόνους τους, στις περισσότερες περιπτώσεις από στόμα σε στόμα.

Η Ελλάδα έχει αστείρευτη και αναξιοποίητη άυλη πολιτισμική κληρονομιά και σε συνεργασία με την UNESCO θα προσπαθήσουμε να την αναδείξουμε και να την αξιοποιήσουμε, τονίζει ο κ. Τζαβάρας.

Κινητήρια δύναμη της πολιτιστικής πολυμορφίας και της άυλης κληρονομιάς μας θα είναι η κατάρτιση Εθνικού Καταλόγου. Επίσης, η ελληνική γλώσσα θα γίνει το κύριο εργαλείο στην εκπαίδευση αλλά και το πρωτεύον όργανο έκφρασης των ελλήνων δημιουργών. Αυτός ο πλούτος θα είναι το όχημα της άυλης πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Λεφτά δεν υπάρχουν και γι’ αυτόν τον λόγο στις κύριες προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού είναι η αλλαγή του χορηγικού νόμου. Η πολιτιστική χορηγία πρέπει να αλλάξει, για να υποστηρίξει δραστηριότητες με χρήματα που σήμερα δεν υπάρχουν αλλά και να διευκολύνει όσους θέλουν να γίνουν χορηγοί και όχι να τους εμποδίζει, λέει ο κ. Τζαβάρας.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός συνεχίζει τη φιλοσοφία του πρωθυπουργού όταν βρισκόταν στο υπουργείο Πολιτισμού και στοχεύει στη «σταδιακή απεξάρτηση του πολιτισμού από τα λίγα κρατικά κονδύλια», ενώ θα κάνει άνοιγμα στους χορηγούς (εντός και εκτός Ελλάδας) με αλλαγή του νομικού πλαισίου, ώστε να «χτυπήσει το ΥΠΠΟ την πόρτα σε όσους θα ήθελαν να την ανοίξουν», προτείνοντας «την ενεργητική ενθάρρυνση και όχι την παθητική αποδοχή». Η πρόθεση είναι η Πολιτεία να στηρίξει πραγματικά τον θεσμό της χορηγίας. Θα υπάρξουν σοβαρά και πραγματικά κίνητρα σε όσους θέλουν να προσφέρουν και να επενδύσουν στους έλληνες δημιουργούς.

Αποφασισμένος και για τη μετεγκατάσταση του υπουργείου Πολιτισμού σε κτίριο του Δημοσίου εμφανίζεται ο κ. Τζαβάρας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπει τέλος στη στεγαστική πολυδιάσπαση των υπηρεσιών του υπουργείου, που και προβλήματα λειτουργίας δημιουργεί και το οικονομικό κόστος επιβαρύνει. Στη συνέχεια θα προχωρήσει στην υλοποίηση της δέσμευσης του Αντώνη Σαμαρά για δημιουργία πολιτιστικού πάρκου στην περιοχή του Πολυτεχνείου, της οδού Τοσίτσα, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του πρώην ξενοδοχείου «Ακροπόλ», με στόχο την αναβάθμιση της περιοχής, την πολιτιστική της αξιοποίηση και τη σωτηρία των ιστορικών αυτών κτιρίων. Αυτό θα γίνει με κονδύλια από χορηγίες και από το ΕΣΠΑ.

Οι υπόλοιπες δεσμεύσεις στην πολιτική του πολιτισμού είναι:

« Ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφορικού συστήματος όλων των περιφερειακών υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να καταστεί ευκολότερος ο προγραμματισμός και ο συντονισμός.

« Το υπουργείο Πολιτισμού θα μετατραπεί σε κιβωτό των καλλιτεχνών, για να αποκατασταθεί η επικοινωνία της πολιτικής και των δημιουργών.

« Θα αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι. Η απορρόφηση θα γίνεται στο εξής με κεντρικό έλεγχο.

« Τα μουσεία θα γίνουν εφαλτήρια πολιτιστικής ανάπτυξης και συσπείρωσης τοπικού ανθρώπινου δυναμικού. Μείζονος σημασίας μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα μετατραπούν σε αυτοδιοικούμενους οργανισμούς, με δικό τους προϋπολογισμό. Και θα ενισχυθεί η εξωστρέφειά τους μέσω της συνεργασίας τους με μουσεία του εξωτερικού. Επίσης, οι αίθουσες αλλά και ο περιβάλλων χώρος των μουσείων και κυρίως το σύγχρονο αστικό τοπίο θα στολίζονται συχνά με εικαστικές παρεμβάσεις. Οι μουσειακές εγκαταστάσεις πρέπει να γίνουν και κύριοι τουριστικοί προορισμοί.

« Εθνικό Θέατρο και Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα λειτουργήσουν τόσο προς τα έξω, ως προωθητές της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, όσο και προς τα μέσα, με τη στήριξή τους στα δημοτικά περιφερειακά θέατρα.

« Στον χώρο της μουσικής θα προστατευτούν τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Με αυστηρή νομοθεσία θα πολεμηθεί η μάστιγα της πειρατείας στον χώρο της πνευματικής δημιουργίας.

« Θα υποστηριχθεί η Εθνική Λυρική Σκηνή για τον μηδενισμό του χρέους της και την παράλληλη μεταφορά της στο νέο κτίριο, που χτίζεται με χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου στο Φαληρικό Δέλτα.

« Ο ρόλος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου θα επαναπροσδιοριστεί. Η χρηματοδότηση για το βιβλίο θα σταθεροποιηθεί ακόμα και από διαφορετικά υπουργεία, όπως το Εξωτερικών. Λιγότερες ΜΚΟ και περισσότερα χρήματα για το βιβλίο και τις μεταφράσεις ελλήνων συγγραφέων θα είχαν πολλαπλά καλύτερα αποτελέσματα.

« Στον χώρο του κινηματογράφου το βάρος θα δοθεί στην εξοικείωση των δημιουργών, και μάλιστα των νέων, με την ψηφιακή τεχνολογία, που θα ανακουφίσει κυρίως οικονομικά την ακριβή αυτή τέχνη.

« Επίσης, θα στηριχθεί ο ανεξάρτητος ελληνικός κινηματογράφος, που αποτελεί το μέλλον. Θα στηριχθεί αποφασιστικά η διανομή της ελληνικής ταινίας, καθώς και η κινηματογραφική αίθουσα, που αποτελεί παραδοσιακό πολιτιστικό αγαθό.

« Ακόμη, μεγάλο βάρος θα δοθεί στη φύλαξη αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, με σύσταση ειδικής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ


Σχολιάστε εδώ