Στο φουλ η κυβερνητική μηχανή…

Αποκρατικοποιήσεις, κλείσιμο φορέων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι άμεσες προτεραιότητες, με παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου να προαναγγέλλουν συγκεκριμένες κινήσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες. Στόχος, πέραν των άλλων, να σταλεί προς το εξωτερικό ένα σαφέστατο μήνυμα ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που θα συμβάλουν στη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων.

Στην κορυφή της λίστας των προς αποκρατικοποίηση οργανισμών βρίσκεται ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ), για τον οποίο –ως γνωστόν– έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον τόσο από την πλευρά της Ρωσίας όσο και από την Κίνα. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις ούτως ώστε οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν με επιτυχία, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στη λίστα βρίσκεται φυσικά και ο ΟΠΑΠ και για την περαιτέρω αποκρατικοποίησή του φαίνεται να υπάρχει σύμπτωση απόψεων μεταξύ των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία σύσκεψη που είχαν οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης στην κατοικία του πρωθυπουργού στη Κηφισιά, όπου καταγράφηκε η σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα γίνει με την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχ. Ταμιευτήριο, καθώς υπάρχουν ισχυρές πιέσεις και από το εξωτερικό είτε να ιδιωτικοποιηθούν είτε να συγχωνευθούν με άλλες τράπεζες, όμως υπάρχουν πολλές αντιδράσεις. Τις προηγούμενες ημέρες σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία διακινήθηκαν σενάρια περί ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής αμέσως, εξέλιξη που θα δημιουργήσει πρόβλημα στους αγρότες ιδιοκτήτες χωραφιών που έχουν πάρει δάνεια…

Ως προς το θέμα των οργανισμών που πρέπει να κλείσουν, η κυβέρνηση θα βαδίσει… στʼ αχνάρια του ΠΑΣΟΚ! Πιο συγκεκριμένα, οι αποφάσεις σε μεγάλο βαθμό θα ληφθούν με βάση τον κατάλογο που είχε συντάξει ο Θ. Πάγκαλος με την ιδιότητα του αντιπροέδρου, τη διετία 2009-11. Ο κατάλογος περιλαμβάνει περισσότερους από εκατό φορείς που είτε έχουν καταστεί παρωχημένοι από τις εξελίξεις και την τεχνολογία είτε το έργο τους μπορούν να το αναλάβουν άλλοι οργανισμοί. «Αγκάθι» ενδεχομένως να αποτελέσει το θέμα με το πλεονάζον προσωπικό που αναπόφευκτα θα προκύψει, καθώς δεν είναι απολύτως σαφής η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φαίνεται να συμπίπτουν στη λύση της εφεδρείας. Στις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται εκτός απροόπτου και η μείωση του ΦΠΑ στα είδη της εστίασης, που συμφωνούν και τα τρία κόμματα, καθώς η αύξηση των συντελεστών είχε πολλαπλές συνέπειες. Και την κρίση στον κλάδο ενέτεινε και δεν απέφερε στο κράτος τα προσδοκώμενα έσοδα. Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται και το θέμα της ανάπτυξης και το περίγραμμα των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί από τον αρμόδιο υπουργό Κ. Χατζηδάκη στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή των προγραμματικών θέσεων. Στην κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για τη λήψη μέτρων στον τομέα αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η αντικατάσταση του προέδρου Βασ. Ράπανου από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Ζανιά και του διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική Τράπεζα Απόστολου Ταμβακάκη από τον ως τώρα αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Αλέκο Τουρκολιά ήταν η αρχή ενός προγράμματος ευρέων αλλαγών σε τράπεζες, διοικήσεις οργανισμών και φορείς του Δημοσίου, όπως επίσης και στις θέσεις γενικών γραμματέων υπουργείων. Το θέμα αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση και συζητήθηκε εκτενώς στην πρόσφατη «σύσκεψη κορυφής» στην κατοικία του πρωθυπουργού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης εξέφρασαν προτιμήσεις για συγκεκριμένες θέσεις που θα καλυφθούν από πρόσωπα που θα επιλέξουν οι ίδιοι. Το θέμα στο Μέγαρο Μαξίμου χειρίζονται, κατά βάση, οι κ. Δ. Σταμάτης (υπουργός Επικρατείας), Κ. Μπούρας (διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου) και Χρ. Λαζαρίδης (βουλευτής Επικρατείας και σύμβουλος του κ. Σαμαρά), οι οποίοι και επεξεργάζονται τα εκατοντάδες βιογραφικά των ενδιαφερομένων. Σημειώνεται πάντως ότι προ των εκλογών στη Λ. Συγγρού είχαν καταρτίσει κατάλογο με στελέχη, τεχνοκράτες, καθηγητές κ.ά. που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε κρατικά αξιώματα. Σʼ αυτούς προστέθηκαν αρκετοί ακόμη που δεν κατάφεραν να εκλεγούν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Παράγοντες του πρωθυπουργικού γραφείου επισημαίνουν ότι στην επιλογή των προσώπων δεν θα μετρήσει μόνο η κομματική ταυτότητα, ρόλο θα παίξουν ακόμη οι ικανότητες και η εμπειρία.

Το… κίνημα των γραμματέων!

Πιέσεις από βουλευτές, αλλά και κομματικά στελέχη, δέχεται ο Βαγγ. Βενιζέλος. Άλλοι του ζητούν να διεκδικήσει θέσεις στον κρατικό μηχανισμό κι άλλοι να… διατηρήσουν αυτές που έχουν σήμερα. Χαρακτηριστική ήταν η μακροσκελής επιστολή του γενικού γραμματέα Παιδείας-Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζή, ο οποίος καλούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μεριμνήσει ώστε να παραμείνουν στα πόστα τους όσοι γενικοί γραμματείς, σύμβουλοι κ.ά. διορίσθηκαν επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου. Επικαλείται μάλιστα την εμπειρία που έχουν αποκτήσει τα στελέχη αυτά και ότι αυτό θα βοηθήσει στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των υπουργείων. Στο ίδιο πλαίσιο, υπάρχει συζήτηση εντός του Κινήματος για το ενδεχόμενο παραμονής του γενικού γραμματέα Δικαιοσύνης Νικ. Κανελλόπουλου, αν κι εφόσον συμφωνήσει ο νέος υπουργός Αντ. Ρουπακιώτης. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους σημειώνουν ότι από τη στιγμή που ο κ. Βενιζέλος επέλεξε να μη συμμετάσχουν πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση, πρέπει να τοποθετήσει γενικούς γραμματείς, προκειμένου να έχει πρόσβαση στα πεπραγμένα κάθε υπουργείου.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ