Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
• Εβδομάδα προσδοκιών μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί αυτή που ολοκληρώθηκε, καθώς τα πάντα στην αγορά μας κινήθηκαν με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ασχέτως εάν ο πήχυς των προσδοκιών ήταν εκ των προτέρων πολύ χαμηλός.
• Το ότι στο εσωτερικό και σε πολιτικό επίπεδο σταδιακά επιλύονται… εκκρεμότητες και παρατηρείται κινητικότητα στους τομείς της στελέχωσης των κρατικών εταιρειών και γενικότερα του δημόσιου μηχανισμού προστίθεται στις καταιγιστικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, εξελίξεις αρνητικές μεν για την Ισπανία και την Κύπρο, που με τη σειρά τους μπήκαν στον μηχανισμό στήριξης, αλλά… εξ αντανακλάσεως θετικές για την Ελλάδα, που βλέπει την πίεση για εξεύρεση λύσης στο γενικότερο πρόβλημα χρέους της ΕΕ να αυξάνεται, και δη από «χέρια» πολύ πιο δυνατά από τα δικά μας!
• Με αυτό το «καύσιμο», των προσδοκιών, βρέθηκε η αγορά να καταγράφει ένα… μίνι ανοδικό σερί μεσοβδόμαδα, στο οποίο όμως πρέπει να παρατηρήσουμε πως ως χαρακτηριστικά είχε τον ισχνό τζίρο και τη σχετικά μεγάλη επιφυλακτικότητα των επενδυτών, κάτι που αποτυπώθηκε και στις αρκετά συχνές εναλλαγές προσήμου. Πέραν αυτών, για πολλοστή φορά αποδείχθηκε πως η αγορά μας είναι πλέον εξαιρετικά «ρηχή», καθώς ούτε τώρα «ξύπνησαν» η μικρή και η μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τα περισσότερα χαρτιά τους σε απόλυτη απαξίωση.
• Προφανώς και δεν έχει νόημα να προσπαθήσει να σκιαγραφήσει κανείς μια πορεία για τις επόμενες μέρες, ούτε καν να παραθέσει κάποια τεχνική ανάλυση, αφού είναι προφανές πως το ΧΑ κινείται μέρα με την ημέρα και με βάση τις εξελίξεις στο γενικότερο πολιτικό και οικονομικό πεδίο, τόσο εντός των τειχών όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
• Αυτά είναι που θα δώσουν τον τόνο στην αγορά το αμέσως επόμενο διάστημα. Πάντως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αρκετοί αναλυτές επιμένουν ότι δεν έχει εκλείψει η βασικότερη αιτία προβληματισμού και ανησυχίας για μεγάλους παίκτες. Ο λόγος για εκθέσεις και συστάσεις οίκων του εξωτερικού, όπως η τελευταία έκθεση της UBS, που ουσιαστικά τονίζει ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας μας από το ευρώ δεν έχει παρέλθει, και μάλιστα θεωρεί πως θα επανέλθει σε υψηλότερο επίπεδο αργότερα μέσα στη χρονιά ή την επόμενη, ενώ παράλληλα προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί στο προσεχές μέλλον νέο «κούρεμα χρέους», ίσως και κατά 70%. Τέτοιες προβλέψεις είναι λογικό να αποθαρρύνουν μεσομακροπρόθεσμα επενδυτικά σχέδια για τη χώρα, άρα και μεγαλύτερες κινήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια στο ΧΑ. Αν υποθέσουμε πως έχουν μείνει στην αγορά μας τέτοιου προφίλ επενδυτές!
ΥΓ.: Επανέρχεται από σήμερα στην Αθήνα η «τρόικα». Και αναμένεται να συναντηθεί με όλα τα νέα πρόσωπα του οικονομικού επιτελείου και όσους προλάβουν να καθίσουν στις νέες τους καρέκλες από εκείνους που θα στελεχώσουν τις διοικήσεις των μεγάλων κρατικών εταιρειών. Ενδιαφέρον έχει όχι τι θα τους πουν, αλλά τι θα ακούσουν από τους «νέους» οι τρεις ελεγκτές…