Πού (θα) το πάει ο Λοβέρδος;

Ενδεικτικό των μεγάλων ανακατατάξεων είναι και το οριστικό «πολιτικό διαζύγιο» που παίρνει ο Βενιζέλος από τον Α. Λοβέρδο, ο οποίος την Κυριακή των εκλογών, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε την πρόταση του Ευ. Βενιζέλου να αναλάβει αντιπρόεδρος του κόμματος, ενώ στην αρχή της εβδομάδας αρνήθηκε την επίμονη πρότασή του να αναλάβει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ενώ λέγεται ότι ο Βενιζέλος τού πρότεινε να γίνει αντιπρόεδρος, αλλά και σ’ αυτό είπε όχι. Και τα στελέχη-βουλευτές, όμως, που πρόσκεινται στον Α. Λοβέρδο παίρνουν αποστάσεις από τον Βενιζέλο. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της βουλευτού Θεοδώρας Τζάκρη, που διατηρεί άριστες πολιτικές σχέσεις με τον Λοβέρδο και η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει β’ κοινοβουλευτική εκπρόσωπος. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Τζάκρη αλλά και στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Βενιζέλο εκτίμησαν ότι με την πρότασή του αυτή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να «πλαγιοκοπήσει» το «στρατόπεδο των φίλων του Λοβέρδου».
Επίσης, ενδεικτική της αποστασιοποίησης που υπάρχει είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η άρνηση του βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη σε πρόταση του Βενιζέλου να αναλάβει εκείνος τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.
Πάντως, η εσωκομματική κινητικότητα είναι έντονη, με χαρακτηριστική και την περίπτωση Χρυσοχοΐδη, που -όπως λένε έμπειρα στελέχη- πάλι άλλαξε πολιτική, δεχόμενος την πρόταση του Βενιζέλου να αναλάβει πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, σπάζοντας μια άτυπη συμμαχία που είχε με τον Α. Λοβέρδο για κοινή στάση έναντι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Κάποια άλλα στελέχη, πάντως, εκτιμούν πως πρόκειται για μια αναδίπλωση, ώστε στην πορεία οι κ. Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης να βρουν μια πιο κατάλληλη ευκαιρία για «εφ’ όλης της ύλης» αναμέτρηση με τον Βενιζέλο.
Δύο πρόσωπα-κλειδιά, που αναδείχτηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι ο Γιάννης Μανιάτης (βουλευτής Αργολίδας), που προορίζεται για γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, που ορίστηκε β’ κοινοβουλευτική εκπρόσωπος. Η τελευταία ενίσχυσε τη θέση της με την εκλογή της στην Περιφέρεια Αττικής, όπου υπερφαλάγγισε τον Γ. Παπακωνσταντίνου, χωρίς την «κηδεμονία» του Θόδωρου Πάγκαλου, που αποσύρθηκε ύστερα από πολλά χρόνια συνεχών εκλογών στο Υπόλοιπο Αττικής. Ουσιαστικά, με την κίνησή του αυτή ο Βενιζέλος απομάκρυνε, έστω και πρόσκαιρα, από την επιρροή της Ά. Διαμαντοπούλου την κ. Χριστοφιλοπούλου, αφού οι δυο τους είχαν πολιτική σχέση από τη συνύπαρξή τους στο υπουργείο Παιδείας.


Σχολιάστε εδώ