Παράνομα τα δήθεν όρια ηλικίας για την εισαγωγή στα αει και τει των παιδιών των πολυτέκνων με την ειδική κατηγορία

Η προηγουμένη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στην προσπάθειά της να πλήξει τους πολύτεκνους, κατήργησε τον θεσμό των μετεγγραφών, που ίσχυε για τους ίδιους και τα τέκνα τους επί 32 ολόκληρα χρόνια, χωρίς να δημιουργηθεί ζήτημα. Εισήγαγε δε τις ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνων, τρίτεκνων και κοινωνικών κριτηρίων) και με Υπουργική Απόφαση καθορίζεται ο επιπλέον αριθμός θέσεων των εισαγομένων για τις κατηγορίες αυτές. Εφηύρε δε κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος την αυθαίρετη ερμηνεία ότι, για να δικαιούνται τα τέκνα των πολύτεκνων να εισαχθούν με την ειδική κατηγορία, έπρεπε όλα να είναι κάτω των 23 ετών!

Ήδη το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, με την υπʼ αριθμ. 245/25-4-2012 απόφασή του (και δεύτερη όμοια), απεφάνθη ότι η παραπάνω ερμηνεία περί των δήθεν ορίων ηλικίας είναι παράνομη και δικαίωσε με δύο αποφάσεις του τέκνα πολύτεκνων που είχαν εισαχθεί με την ειδική κατηγορία των πολύτεκνων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ακύρωσε δε τις αποφάσεις του Πρυτανικού Συμβουλίου ως μη νόμιμες, το οποίο είχε διατάξει τη διαγραφή τους και δεν ενέκρινε την εγγραφή τους.

Στο σκεπτικό της η παραπάνω απόφαση δέχθηκε, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα: «…με την παρ. 3 του άρθρου 6 του ανωτέρω ν. 3454/2006 ορίσθηκε ότι οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του ν. 860/1979, όπως και εκείνοι που την αποκτούν βάσει των διατάξεων του ανωτέρω νόμου, τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων των πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα… Οι διατάξεις του ν. 2527/1997 που προβλέπουν για τη δυνατότητα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πολυτέκνων και των τέκνων αυτών, πέραν του καθοριζομένου αριθμού, δεν καθορίζουν την έννοια του πολύτεκνου και παραπέμπουν στις διατάξεις του ν. 1910/1944 όπως ισχύει… χωρίς να δικαιούται ο κανονιστικός νομοθέτης να θέσει περαιτέρω προϋποθέσεις που σχετίζονται με τον προσδιορισμό της έννοιας του πολύτεκνου… Το διοικητικό συμβούλιο και η γενική συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής… έκριναν ότι τα δικαιολογητικά της δεν είναι σύμφωνα με την… εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, διότι δεν ήταν όλα τα τέκνα (αδέλφια της αιτούσας) κάτω των 23 ετών… Το Πρυτανικό Συμβούλιο… αποφάσισε να μην εγκρίνει την εγγραφή της αιτούσας για τον ίδιο λόγο… Με την κρινόμενη αίτηση ισχυρίζεται η αιτούσα ότι κατʼ εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου έκρινε το καθʼ ου ότι αυτή δεν εμπίπτει στην έννοια του πολύτεκνου με την αιτιολογία ότι όλα τα αδέλφια της δεν είναι κάτω των 23 ετών. Ο ισχυρισμός αυτός είναι βάσιμος… ο πατέρας της αιτούσας προσέλαβε την ιδιότητα του πολύτεκνου σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 860/1979, ιδιότητα που πλέον τη διατηρεί ισοβίως… και, επομένως, η αιτούσα προστατεύεται και απολαμβάνει τα δικαιώματα των τέκνων πολυτέκνων, δικαιουμένη εν προκειμένω να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση… Κατά συνέπεια, είναι μη νόμιμη η αιτιολογία της αποφάσεως του Πρυτανικού Συμβουλίου… κατά το μέρος που δεν ενέκρινε την εγγραφή της αιτούσας στο Τμήμα Ιατρικής… Δέχεται την αίτηση… Ακυρώνει την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου…».

Βέβαια, το υπουργείο Παιδείας, μετά την αλλαγή της ηγεσίας του, κατήργησε για το νέο ακαδημαϊκό έτος όλες αυτές τις γελοιότητες, που ταλαιπώρησαν τους πολύτεκνους και τα τέκνα τους εξαιτίας των ιδεοληψιών κάποιων μανδαρίνων, πλην όμως εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται, αφού δεν ρυθμίσθηκε και το θέμα γιʼ αυτούς που εισήχθησαν το προηγούμενο έτος. Τα παραπάνω αποτελούν ένα δείγμα για το πώς εννοούν ορισμένοι να κυβερνούν, με μόνο γνώμονα τις ιδεοληψίες τους και όχι την αλήθεια και το δίκαιο.


Σχολιάστε εδώ