Πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπλοκάρουν τις πληρωμές των προμηθειών των νοσοκομείων

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ευθύνες για το χάος που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στα νοσοκομεία, λόγω ελλείψεων σε είδη πρώτης ανάγκης, αποδίδονται από πολλές πλευρές στους πάρεδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και καταγγελίες, οι τελευταίοι από υπερβολική τυπολατρία καθυστερούν τις διαδικασίες έγκρισης των ενταλμάτων των προμηθειών νοσοκομείων. Επικαλούμενοι μη τήρηση των όρων των διαγωνισμών, μπλοκάρουν τα εντάλματα πληρωμής, φέρνοντας έτσι σε αδιέξοδο τα νοσοκομεία και κατ’ επέκταση τους χιλιάδες ασθενείς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αντιρρήσεις (ενστάσεις) που προβάλλουν οι πάρεδροι αφορούν τους τύπους και όχι την ουσία ενός διαγωνισμού, ισχυριζόμενοι ότι με την αυστηρότητά τους και τους εξαντλητικούς ελέγχους προασπίζονται τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των διαδικασιών.

Δείχνουν μάλιστα να αδιαφορούν (ή σκοπίμως το υποβαθμίζουν) το γεγονός ότι με την τακτική τους έχουν προκαλέσει χάος στα νοσοκομεία και ότι στα φαρμακεία τους δεν υπάρχουν φάρμακα για τους καρκινοπαθείς. Οι σκηνές που εκτυλίσσονται καθημερινά στα νοσοκομεία είναι πρωτόγνωρες, με το ιατρικό προσωπικό να κάνει αγώνα δρόμου για να βρει υλικά πρώτης ανάγκης (γάζες, γάντια, σύριγγες κ.ά.), ενώ έχει αναβληθεί μεγάλος αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων. Υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης Πικραμμένου, που έζησαν από κοντά όλα αυτά τα γεγονότα, περιγράφουν την κατάσταση με τη λέξη «τραγωδία». Στους παρέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποδίδονται οι ευθύνες και για το γεγονός ότι ξέμεινε από καύσιμα η Πολεμική Αεροπορία, λόγω του ότι έχουν μπλοκάρει τον διαγωνισμό προμήθειας με την αιτιολογία ότι δεν έχουν τηρηθεί πλήρως οι όροι που είχαν τεθεί με τη σχετική προκήρυξη.

Η απάντηση σ’ αυτή την τακτική των παρέδρων του ΕΣ είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να εγκρίνουν την πληρωμή των ενταλμάτων και στους υπεύθυνους των νοσοκομείων, οι οποίοι δεν τήρησαν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού να γίνει καταλογισμός της σχετικής δαπάνης.


Σχολιάστε εδώ