Ο Μεϊμαράκης στο τιμόνι της Βουλής
Ο ίδιος, μάλιστα, μιλώντας με τους δημοσιογράφους θεώρησε ευνόητο ότι δεν προκύπτει τέτοιο ζήτημα, εφόσον ο θεσμικός ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.
Προανήγγειλε επίσης περιορισμό των προνομίων των βουλευτών, λέγοντας ότι δεν είναι καιρός για σπατάλες και περιττές πολυτέλειες.
Η κάλπη δεν έκρυβε εκπλήξεις για τον νέο πρόεδρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που εκλέχτηκε από 223 βουλευτές, καταγράφοντας νέο ρεκόρ ψήφων από τη μεταπολίτευση και μετά. Και όπως διέρρευσε, η θετική προσέγγιση του νέου προέδρου στα ζητήματα που απασχολούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ (αφορμή του προβληματισμού στάθηκε η ανακοίνωση της επιτροπής των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ότι τα νέα δεδομένα καθιστούν πρώτο μέλημα την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής) εξασφάλισε και τη θετική στάση του κόμματος κατά τη μυστική ψηφοφορία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογη στάση τήρησε, εκτός της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, που στηρίζουν την κυβέρνηση, και το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αίροντας τις όποιες επιφυλάξεις περιείχε η προτροπή του Πάνου Καμμένου για ψήφο κατά συνείδηση. Συνεπώς οι διαρροές (66 λευκά και ένα άκυρο) μεταξύ των 290 παρόντων βουλευτών, αν εξαιρεθούν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, κατά πάσα πιθανότητα ήταν διάσπαρτες και θα πρέπει να αναζητηθούν και μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης… Ο ίδιος πάντως ο απερχόμενος πρόεδρος Βύρων Πολύδωρας, την ώρα της μυστικής ψηφοφορίας, απάντησε στους αστεϊσμούς των συναδέλφων του επιδεικνύοντας το ψηφοδέλτιο που κρατούσε στο χέρι! Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, τα μέλη της κυβέρνησης Δ. Αβραμόπουλος, Κ. Χατζηδάκης, Χρ. Σταϊκούρας, Σ. Κεδίκογλου, όλοι δικαιολογημένα. Επίσης δεν παρέστησαν οι Αλέκα Παπαρήγα και Ελένη Γερασιμίδου από το ΚΚΕ, ο Δ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Θ. Παραστατίδης από το ΠΑΣΟΚ.
Μεταξύ των πρώτων αλλαγών που θα επιχειρήσει στη λειτουργία της Βουλής ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι αυτές που αφορούν τον Κανονισμό της. Θεωρεί ότι είναι μεγάλη ευκαιρία για συναινετική αλλαγή, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του Κοινοβουλίου και την αποκατάσταση του κύρους του πολιτικού κόσμου.
Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με όσα είπε στην πρώτη του ομιλία, είναι αναγκαίο να αρθούν φαινόμενα πολυνομίας, θα πρέπει τα νομοθετήματα που κατατίθενται να μην περιέχουν ασάφειες ή έννοιες δυσνόητες, θα αναβαθμιστεί ο ρόλος των επιτροπών, ενώ θα εξαλειφθεί πλήρως και η πρακτική της κατάθεσης τροπολογιών σε νομοσχέδια άσχετα με το περιεχόμενό τους.
Ο νέος πρόεδρος καταδίκασε επίσης το φαινόμενο των άδειων εδράνων, πρόσθεσε ότι πρέπει να επανεξεταστούν ορισμένα προνόμια των βουλευτών, να περιοριστούν σπατάλες και περιττές πολυτέλειες, ενώ περιέγραψε ως θέμα μείζονος σημασίας τη βουλευτική ασυλία. Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του γραφείου του προέδρου της Βουλής, ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε ότι πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες περικοπές που απαιτούνται λόγω της σημερινής οικονομικής κατάστασης «προκειμένου να αποδείξουμε στον ελληνικό λαό ότι πράγματι τον υπηρετούμε και βιώνουμε τα δικά του προβλήματα».
Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να αποφευχθούν οι ακραίες εκφράσεις και συμπεριφορές στο Κοινοβούλιο, κάτι που ερμηνεύτηκε ως αιχμή και σύσταση προς τη Χρυσή Αυγή.
23 παραπάνω ψήφους
πήρε ο υποψήφιος της
Χρυσής Αυγής!
Κατά την ψηφοφορία για την ανάδειξη των αντιπροέδρων της Βουλής βρέθηκαν στις κάλπες 41 ψηφοδέλτια που υποστήριζαν την υποψηφιότητα του προτεινόμενου βουλευτή από τη Χρυσή Αυγή για τη θέση του Ζ’ αντιπροέδρου της Βουλής, 23 δηλαδή ψήφοι παραπάνω από τη δύναμη του κόμματος, που εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο με 18 βουλευτές! Η θέση έμεινε κενή, καθώς δεν συγκέντρωσε το κατώτατο όριο των 75 ψήφων για την εκλογή αντιπροέδρου που προβλέπεται από τον Κανονισμό, δεν έπαψε όμως να γεννά απορίες σχετικά με την ταυτότητα των πρόθυμων να πριμοδοτήσουν τη Χρυσή Αυγή βουλευτών.
Οι προτεινόμενοι από τη ΝΔ για τις θέσεις του Α’, Β’ και Γ’ αντιπροέδρου της Βουλής, Γιάννης Τραγάκης, Θανάσης Νάκος και Χρήστος Μαρκογιαννάκης αντίστοιχα, εξελέγησαν με 235 θετικές ψήφους, 48 λευκά και 2 άκυρα. Στη θέση του Δ’ αντιπροέδρου εξελέγη ο Γ. Δραγασάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ με 227 ψήφους, 57 λευκά και 1 άκυρο, Ε’ αντιπρόεδρος αναδείχτηκε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος από το ΠΑΣΟΚ με 228 ψήφους, 54 λευκά και 3 άκυρα και ΣΤ’ αντιπρόεδρος η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά από τους Ανεξάρτητους Έλληνες με 225 ψήφους, 56 λευκά και 3 άκυρα. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Πολύβιος Ζησιμόπουλος, που δεν κατάφερε να εκλεγεί στη θέση του Ζ’ αντιπροέδρου, ψηφίστηκε από 41 βουλευτές, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν 39 λευκά και 204 άκυρα.
«Αυτή είναι η δημοκρατία τους», δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία ο Ν. Μιχαλολιάκος. «Δείξανε πραγματικά τι φοβούνται, ποιον φοβούνται. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έδειξαν πόσο καλά συνεργάζονται».
Κοσμήτορες της Βουλής εκλέχτηκαν οι βουλευτές Κώστας Κουκοδήμος, Νίκος Παναγιωτόπουλος (ΝΔ) και Νάσος Αθανασίου (ΣΥΡΙΖΑ). Γραμματείς εκλέχτηκαν οι νεότεροι σε ηλικία βουλευτές Χρήστος Δήμας, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μάξιμος Σενετάκης (ΝΔ) και Μαρία Μπόλαρη (ΣΥΡΙΖΑ).