Ξένοι στην ίδια πόλη ο νυν και ο τέως

Οι κακές σχέσεις ανάμεσα στον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπανδρέου υπάρχουν και δεν είναι φήμες. Μιλάνε μόνο για τα εντελώς απαραίτητα και τυπικά… Σʼ αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι δύο στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Βρέθηκαν στο ίδιο αεροπλάνο. Ταξίδεψαν από την Αθήνα στην πρωτεύουσα του Βελγίου με την ίδια πτήση. Δεν αντάλλαξαν ούτε κουβέντα μεταξύ τους και, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καθόταν στις μπροστινές θέσεις, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός λίγο πιο πίσω, στις οικονομικές, μετά τα πρωθυπουργικά τζετ… Στην πρώτη θέση καθόταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με συνεργάτες του, ενώ τέσσερις άλλοι, οι υπουργοί Ζανιάς, Χατζηδάκης, Σταϊκούρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου με τους άλλους ταξιδιώτες στις πίσω θέσεις. Κανείς δεν έδωσε σημασία στον Γ. Παπανδρέου, ούτε βέβαια ο Βενιζέλος, που ήταν συνεχώς με τους Ζανιά και Χατζηδάκη.

Ο Παπανδρέου φόρεσε ένα ζευγάρι μεγάλα ακουστικά και βυθίστηκε στη μουσική της αρεσκείας του. Όταν το αεροσκάφος πάτησε στο έδαφος των Βρυξελλών, τον Εύαγγελο Βενιζέλο τον περίμενε ένα βανάκι νοικιασμένο για να μεταφέρει τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Απηύθυνε μια τυπική πρόσκληση στον Γιώργο Παπανδρέου, για να τον πάρει μαζί του μέχρι την πόλη, στο ξενοδοχείο στο οποίο θα έμενε, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός προτίμησε να περιμένει στην ουρά με τον υπόλοιπο κόσμο, μέχρι να πάρει από τον ιμάντα του τέρμιναλ τη βαλίτσα του. Με ένα σακίδιο στον ώμο ο Παπανδρέου περίμενε μαζί με τον αστυνομικό που είχε μαζί του μέχρι να βρούνε τα πράγματά τους και έφυγαν με ταξί ή νοικιασμένο αυτοκίνητο…

Τις δύο ημέρες της παραμονής τους στις Βρυξέλλες, Βαγγέλης Βενιζέλος και Γιώργος Παπανδρέου ήταν δυο ξένοι στην ίδια πόλη. Δεν μίλησαν ενώ βρέθηκαν μαζί στον χώρο όπου έγινε η συνεδρίαση των Σοσιαλιστών, σε ένα θέατρο πίσω από την πλατεία Σούμα, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο Βενιζέλος έφτασε πολύ αργότερα από τον Παπανδρέου, που μόλις έγινε αντιληπτός έπεσαν πάνω του όλοι οι ξένοι δημοσιογράφοι και τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα για να του πάρουν δηλώσεις, ενώ όταν έφτασε στον χώρο ο Βενιζέλος, μολονότι πήγε προς τους ξένους δημοσιογράφους, εκείνοι δεν έδειξαν και πολύ ενδιαφέρον.

Αυτόπτες μάρτυρες έλεγαν ότι κατά τη συνεδρίαση των Σοσιαλιστών Βενιζέλος και Παπανδρέου δεν έδειχναν στους ομοϊδεάτες τους ότι προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο, από το ίδιο κόμμα, αφού δεν αντάλλαξαν σχεδόν ούτε ματιά! Άλλες επαφές είχε ο ένας και άλλες ο άλλος. Μάλιστα κάποια στιγμή ο Βενιζέλος είχε συζήτηση με τον Πέρες, ο οποίος τον ρώτησε για τον νέο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του εξήγησε ότι είναι πολύ καλός και ότι πολιτικά προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ!

Κι ενώ όλα αυτά συνέβαιναν στους Σοσιαλιστές, στο κτίριο της ΕΕ συνεδρίαζαν οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες, όπου ο Κάρολος Παπούλιας ξάφνιασε πολλά κυβερνητικά στελέχη με τις αντοχές του, παρά την ηλικία του, καθώς παρέμεινε στη Σύνοδο Κορυφής μέχρι τα ξημερώματα. Και καθώς γνωρίζει άριστα τη διπλωματία και πώς συμπεριφέρονται οι πρωθυπουργοί από τη μακρά θητεία του ως υπουργός Εξωτερικών του Ανδρέα Παπανδρέου, δεν υπήρχε η παραμικρή αγωνία για το αν θα αντεπεξέλθει στις «επιθέσεις» των ευρωπαίων ηγετών.

Ωστόσο ο κ. Παπούλιας δεν έκρυψε την ενόχλησή του όταν ορισμένα στελέχη της ΝΔ, αλλά και ΜΜΕ, τον εμφάνισαν ως γραμματοκομιστή της επιστολής Σαμαρά. Κάπου μάλιστα ειπώθηκε ότι ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε κυβερνητικά στελέχη. Η επιστολή Σαμαρά επιδόθηκε στους 17 ηγέτες της Ευρωζώνης και όχι στους 27 ευρωπαίους ηγέτες και φυσικά δεν την παρέδωσε ο κ. Παπούλιας, αλλά τους επιδόθηκε, όπως και στους Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι, από τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία που βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα.


Σχολιάστε εδώ