Να μπει στο… πετσί του νέου ρόλου του επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ότι το καλοκαίρι δίνει μια ευκαιρία στον σχηματισμό να «χωνέψει» ότι πλέον είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που συνεπάγεται ευθύνες και δράση που σε τίποτα δεν πρέπει να θυμίζουν τις πρακτικές ενός κόμματος του 4,5% που ήταν πριν από μόλις δύο χρόνια. Τα θέματα της οργανωτικής ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου αυτός να εκφράζει όσο γίνεται το 27% που έχει σήμερα, θέλουν χρόνο για να ωριμάσουν, αλλά ήδη γίνονται οι πρώτες διερευνητικές κρούσεις και ζυμώσεις τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΝ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, όπου λειτουργούν διάφορες συνιστώσες, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να είναι αντάξιο της λαϊκής εμπιστοσύνης και να μην εμπλακεί και περιοριστεί σε μια συζήτηση επαγγελματικών στελεχών στους τέσσερις τοίχους των κομματικών γραφείων.

Αυτό που επείγει είναι εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων να έχει –η αποτελούμενη από 71 πλέον βουλευτές– Κοινοβουλευτική Ομάδα συμπαγή και μαχητική παρουσία, που θα είναι αντάξια της ελπίδας που έχουν εναποθέσει πάνω της οι ψηφοφόροι. Έτσι, την Πέμπτη αποφασίστηκε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα έχει ενιαία λειτουργία, και στην κατεύθυνση αυτή ορίστηκαν ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Π. Κουρουμπλής, Π. Λαφαζάνης και Δ. Παπαδημούλης, ενώ γραμματέας που θα τρέχει την καθημερινή και απαιτητική λειτουργία της θα είναι ο έμπειρος επί τα οργανωτικά Ν. Βούτσης.

Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το κόμμα θα ακολουθεί υπεύθυνη αλλά μαχητική αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή και δείγμα γραφής ήταν ότι με «το καλημέρα» της νέας κυβέρνησης, έπειτα από καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο υφυπουργός Ναυτιλίας παρά το όσα ορίζει ο σχετικός νόμος είχε off shore εταιρεία, ο ορισθείς στη θέση αυτή από τον Ε. Βενιζέλο Γ. Βερνίκος παραιτήθηκε αμέσως.

Όσο περνούν οι μέρες από τον πρωτοφανή εκλογικό θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, τα στελέχη του χώρου επιχειρούν μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος, για να δουν όχι μόνο τι τους οδήγησε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ποια θα είναι τα καθήκοντα από εδώ και πέρα.

Κεντρική συνισταμένη των εκτιμήσεων είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το ποιοτικό και ποσοτικό άλμα γιατί είχε εδώ και καιρό –και όχι μόνο προεκλογικά– καταγραφεί ως η αξιόπιστη δύναμη της αντιπολίτευσης.

Εξηγούν ότι η αξιοπιστία αυτή κατακτήθηκε γιατί η αγωνιστική παρουσία του χώρου ήταν «παντού και πάντα», όπως και γιατί έπεισε τον κόσμο το πολιτικό άνοιγμα σε δυνάμεις που απελευθερώνονταν από τα κόμματα του Μνημονίου, καθώς και η ειλικρινής προσπάθεια για συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς.

Όπως έγραψε στην «Αυγή» ο εξ απορρήτων του Α. Τσίπρα, Ν. Παππάς, «ήμασταν η αξιόπιστη αντιπολίτευση γιατί δεν απουσιάζαμε από κανένα κοινωνικό μέτωπο, τόσο με την παρουσία των δυνάμεών μας όσο και με τις εναλλακτικές προτάσεις από τα χαράτσια μέχρι τα διόδια και από τις πορείες των συνδικάτων μέχρι τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων».

Με δεδομένο, λένε, το αποτέλεσμα των εκλογών μπορούμε να πούμε καθαρά ότι αυτή η στρατηγική μας δικαιώθηκε και αγκαλιάστηκε από τους ψηφοφόρους και ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να βαδίσουμε τον ίδιο δρόμο ακόμα πιο αποφασιστικά και πιο αποτελεσματικά.

Βέβαια, τώρα που «κάθεται ο κουρνιαχτός» των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να δουν και τις αδυναμίες που αυτός παρουσίασε προεκλογικά και, αφού τις αναλύσουν, θα προσπαθήσουν προφανώς να τις αποφύγουν στις επόμενες εκλογές, οι οποίες –όπως εκτιμούν– δεν θα αργήσουν.

Ποιες είναι αυτές;

Δεν καταφέραμε, λένε, όσο αυτό βέβαια ήταν δυνατό μέσα στο δεδομένο περιβάλλον, να αποκρούσουμε τις επιθέσεις –συχνά βρώμικες– που ειδικά στις δεύτερες εκλογές εξαπέλυσαν η ΝΔ και τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Ωστόσο, τονίζουν ότι ήταν πάνω από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ να αποκρούσει αποφασιστικά αυτήν την επίθεση από τη στιγμή που ακόμα και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Γαλλίας Φ. Ολάντ έδωσε την πρώτη (!) μετά την εκλογή του συνέντευξη στο Mega λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, για να προειδοποιήσει τους Έλληνες ότι εάν δεν ψηφίσουν σωστά, τότε κάποιοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους περιμένουν στη γωνία για να τους διώξουν από την Ευρωζώνη. Μπορεί, υπογραμμίζουν, δημοσιεύματα μεγάλων εφημερίδων πανευρωπαϊκής εμβέλειας –κυρίως στη Γερμανία– με την προτροπή τους «μην ψηφίζετε τον Τσίπρα γιατί έρχεται η καταστροφή» να τσάτισαν κάποιο κόσμο, ωστόσο επέδρασαν σε μια σημαντική μερίδα ψηφοφόρων, κυρίως μεγάλης ηλικίας αλλά και σε μεσοαστικά στρώματα, οι οποίοι τελικά κάτω από αυτήν την τρομοκρατία στην κάλπη επέλεξαν το «αστικό ανάχωμα» της ΝΔ απέναντι στον «κόκκινο κίνδυνο» του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια άλλη παράμετρο που σημειώνουν ιδιαίτερα και θα κάνουν ό,τι γίνεται να μην επαναληφθεί είναι ότι οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ κατάφεραν να αξιοποιήσουν «την πολυφωνία» που παρουσίαζαν τα διάφορα στελέχη του στις δημόσιες εμφανίσεις τους ειδικά για τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ.

Στα νέα καθήκοντα που τίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ βάζουν το στοίχημα να ενοποιήσουν αυτόν τον πολιτικό οργανισμό, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αποτραπεί η διαφαινόμενη προσπάθεια ανασυγκρότησης «του πολιτικού κέντρου» σε μνημονιακή κατεύθυνση με όχημα τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Αναταράξεις στη ΔΗΜΑΡ

Στο κόμμα του Φ. Κουβέλη, τη ΔΗΜΑΡ, φαίνεται ότι η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ άρχισε από νωρίς να προκαλεί αναταράξεις και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση ή θα περάσει σοβαρές εσωκομματικές αναταράξεις.

Ήδη ο Δ. Χατζησωκράτης (στενός συνεργάτης του Φ. Κουβέλη και εκπρόσωπος του κόμματος στις συζητήσεις με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το κυβερνητικό πλαίσιο) υπέβαλε την παραίτησή του από υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ μετά την απόφαση του Φ. Κουβέλη να τον αφήσει εκτός Βουλής, επιλέγοντας ως αρχηγός κόμματος την έδρα της Β΄ Αθήνας, στην οποία επιλαχών ήταν ο Δ. Χατζησωκράτης. Υπάρχουν όμως και άλλα στελέχη που εκφράζουν τη διαφωνία τους για τον τρόπο και το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο συγκροτήθηκε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και δεν αποκλείεται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή, με το οποίο θα υλοποιούνται –με τον έναν ή τον άλλον τρόπο– αποφάσεις του Μνημονίου, να υπάρξουν ρήγματα ακόμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ.


Σχολιάστε εδώ