Κάθε αρχή και δύσκολη…

ΑΝ, όπως λένε, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε η πορεία της κυβέρνησης τους προσεχείς μήνες θα είναι και δύσκολη και επώδυνη. Δύο ασθένειες, δύο παραιτήσεις υπουργών και μια «γκάφα κορυφής» σε σχέση με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Και σίγουρα κάθε άλλο παρά καλός οιωνός. Η ασθένεια –κυρίως του πρωθυπουργού και δευτερευόντως του υπουργού Οικονομικών, που στη συνέχεια υπέβαλε την παραίτησή του– είχε πολλαπλές παρενέργειες. Όχι μόνο «πάγωσε» όλες τις διαδικασίες, αλλά επιπλέον προκάλεσε αναστάτωση σε διάφορα επίπεδα και ενίσχυσε το κλίμα αβεβαιότητας εντός κι εκτός Ελλάδας. Με τον Αντ. Σαμαρά να μην μπορεί να ταξιδέψει, ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας που εκπροσώπησε τη χώρα μας στη Σύνοδο των Βρυξελλών, ενώ λόγω άγνοιας και κακού συντονισμού η αρχική απόφαση ήταν να πάει ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος. Ταυτόχρονα έχουν πάει πίσω η επίσκεψη της «τρόικας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ροή της χρηματοδότησης, ενώ εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, αλλά και οι προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, προκειμένου ν’ αρχίσει να λειτουργεί η κυβέρνηση και να παίρνει αποφάσεις. Στις άμεσες προτεραιότητες του πρωθυπουργού είναι η ενίσχυση της ρευστότητας, οι αποκρατικοποιήσεις και η αντιμετώπιση της ύφεσης.

«Πρέσινγκ»

ΤΑ μηνύματα από την Ευρώπη κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι, ιδίως δε από την πλευρά του Βερολίνου. Μέρκελ, Σόιμπλε και λοιποί επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου δεν υπάρχουν και ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αν θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Αντίθετα, από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τηρείται πιο ήπια στάση και η επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής θεωρείται αναγκαία και επιβεβλημένη. Την ανάγκη τροποποίησης όρων του Μνημονίου υπογραμμίζει ο Αντ. Σαμαράς στην επιστολή του προς τους 26 ηγέτες της ΕΕ, την οποία μετέφερε στις Βρυξέλλες ο Κ. Παπούλιας, επισημαίνοντας παράλληλα για μια ακόμη φορά την ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, που θα βάλει φρένο στην αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα. Πολλά πράγματα, ωστόσο, θα ξεκαθαρίσουν μετά τον έλεγχο που θα διενεργήσουν οι επικεφαλής της «τρόικας» (φτάνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες στην Αθήνα). Από το πόρισμά τους θα εξαρτηθεί το πότε θα δοθεί η επόμενη δόση του δανείου, τη στιγμή που τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ στις 20 Αυγούστου λήγει και πρέπει να αποπληρωθεί ομόλογο αξίας 3,1 δισ. Ο έλεγχος της «τρόικας» θα γίνει σε δύο φάσεις και θα διαρκέσει εβδομάδες. Η επίσκεψη των επικεφαλής τις προσεχείς ημέρες θα είναι καθαρά αναγνωριστική και στη συνέχεια θα πιάσουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια.

Υποχώρηση

ΘΕΤΙΚΗ εξέλιξη, που μακροπρόθεσμα αναμένεται να βοηθήσει και τη χώρα μας, θεωρείται η συμφωνία που επετεύχθη έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στη δημιουργία μέχρι τέλους του χρόνου ενός μηχανισμού εποπτείας όλων των τραπεζών της Ευρωζώνης. Ακόμη, συμφώνησαν ότι μελλοντικά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα δανείζει απευθείας τις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους, χωρίς να αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα κάθε χώρας. Οι αποφάσεις αυτές στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έχουν στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού Ισπανίας και Ιταλίας και είχαν θετικό αντίκτυπο στις αγορές. Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης μίλησαν για νίκη Μόντι-Ραχόι και για υποχώρηση της Μέρκελ.

Φύγ’ εσύ – έλα εσύ!

Η απόφαση του Β. Ράπανου να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών (πριν καν ορκιστεί), μετά το πρόβλημα υγείας που παρουσίασε, συνοδεύτηκε και από τη σχετική φημολογία. Ότι η ασθένεια ήταν διπλωματική κι ότι ο πραγματικός λόγος ήταν ότι τα πρόσωπα που επελέγησαν για το οικονομικό επιτελείο (υφυπουργοί) δεν ήταν εκείνα που επιθυμούσε ή είχε ο ίδιος προτείνει. Μεταξύ αυτών υποτίθεται ότι ήταν οι Τ. Γιαννίτσης και Γ. Στουρνάρας. Ένα 24ωρο αργότερα η φημολογία κατέρρευσε, καθώς με απόφαση του Αντ. Σαμαρά και τη σύμφωνη γνώμη των Β. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη ο κ. Στουρνάρας ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών. Απόφαση που έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από τα περισσότερα ΜΜΕ και αρνητικά από ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης λόγω του ότι ο κ. Στουρνάρας προέρχεται από τον τραπεζικό χώρο. Αν και με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, η παραίτηση του προταθέντος από τον Β. Βενιζέλο υφυπουργού Ναυτιλίας Γ. Βερνίκου ήρθε να επιβαρύνει το κλίμα στις τάξεις της κυβέρνησης. Τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιάστηκαν… αδιάβαστοι, καθώς φάνηκε να μη γνωρίζουν ότι λόγω της συμμετοχής του σε εξωχώρια εταιρεία δεν μπορούσε να κατέχει κυβερνητικό αξίωμα.

Κρατάει αποστάσεις

ΚΑΤΙ περισσότερο από εμφανής είναι η προσπάθεια του Β. Βενιζέλου να έχει τη μικρότερη συμμετοχή στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, έτσι ώστε σε περίπτωση ατυχίας ή αποτυχίας να επωμιστεί τις ελάχιστες ευθύνες. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δημοσιοποιήσει τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς επιλέγει για το υπουργείο Οικονομικών πρόσωπα που έχουν ή είχαν σχέση με το ΠΑΣΟΚ (!), ενώ μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα επισήμανε ότι το κόμμα συνεργάζεται, αλλά δεν ταυτίζεται με τη ΝΔ πολιτικά και αξιακά. Στην ίδια ομιλία εξήγγειλε την… ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι η προσπάθεια θα ξεκινήσει μέσα στον Ιούλιο. Υποστήριξε ότι έχει νωπή και ρητή εντολή να προχωρήσει, υπονοώντας προφανώς το ποσοστό του κόμματος στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Υποστήριξε μάλιστα ότι συνιστά «άθλο» το γεγονός ότι κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να συγκρατήσει τις δυνάμεις του. Τέλος, με αφορμή δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου ότι στελέχη προσκείμενα στον κ. Βενιζέλο ήταν που ανέτρεψαν τον Γ. Παπανδρέου από την ηγεσία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε εκτός κόμματος τον πρώην υπουργό και βουλευτή.


Σχολιάστε εδώ