Εφιαλτική ύφεση μέσα στην τουριστική περίοδο!
Tο πλέον σοκαριστικό στις προβλέψεις του ΚΕΠΕ είναι ότι η ύφεση θα κορυφωθεί πέρα από κάθε όριο μέσα στο καλοκαίρι, που κατά παράδοση είναι καλή περίοδος για την Ελλάδα λόγω τουρισμού.
Όπως εκτιμά η μονάδα οικονομικών προβλέψεων του ΚΕΠΕ, που μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί η πλέον αξιόπιστη στις προβλέψεις της για την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας, «βάζοντας τα γυαλιά» στην «τρόικα» και στο υπουργείο Οικονομικών, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 9,14% κατά το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Συνολικά για το 2012 το ΚΕΠΕ υπολογίζει ότι η ύφεση θα φθάσει το 6,7%, δηλαδή θα είναι τουλάχιστον δύο μονάδες βαθύτερη από τις προβλέψεις στις οποίες βασίσθηκε το Μνημόνιο. Μάλιστα, σημειώνεται με νόημα από το ΚΕΠΕ ότι αυτή η πρόβλεψη δεν περιλαμβάνει πιθανές επιπτώσεις από μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή ή νέα μέτρα που θα συμφωνηθούν με την «τρόικα». Έτσι, μένει ανοικτό το ενδεχόμενο, αν η λιτότητα δεν χαλαρώσει, αλλά προστεθούν κι άλλα μέτρα, να βαθύνει ακόμη πιο επικίνδυνα η ύφεση. Η «βουτιά» της οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους θα συμπέσει με τις δυσβάστακτες φορολογικές υποχρεώσεις που θα πέσουν στις πλάτες των νοικοκυριών μέσα στο καλοκαίρι. Όπως εκτιμά το συνδικαλιστικό όργανο των εφοριακών, το νέο μπαράζ φορολογικών επιβαρύνσεων θα «πνίξει» τα νοικοκυριά, απειλώντας να δημιουργήσει μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων για το κράτος, ακριβώς σε μια περίοδο που η αποτελεσματική είσπραξη των φόρων αποτελεί στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Η νέα κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα, έχει περιλάβει στο κείμενο της συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών, για την πολιτική που θα ακολουθήσει, δέσμευση για «ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων φορολογουμένων για φέτος, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του εισοδήματός τους (τα υπόλοιπα σε δύο ετήσιες δόσεις)».
Οι εφοριακοί, όμως, εκτιμούν ότι συσσωρεύονται τεράστια νέα χρέη στην εφορία το επόμενο διάστημα, καθώς στις ήδη υφιστάμενες υποχρεώσεις θα προστεθούν το «χαράτσι» της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ) που δεν πληρώθηκε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και θα βεβαιωθεί στις εφορίες ως χρέος των πολιτών, το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010, 2011 και 2012, ο φόρος εισοδήματος για το 2011 με την έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, καθώς και φόροι από προηγούμενα έτη (σε όσες περιπτώσεις δεν είχαν εκκαθαρισθεί οι σχετικές δηλώσεις).
Όπως τονίζουν οι εφοριακοί, χρειάζεται μια ακόμη πιο γενναιόδωρη ρύθμιση, που θα επιτρέψει στα νοικοκυριά χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων να πληρώνουν μικρό μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός τους για δόσεις στην εφορία. Μάλιστα, προτείνουν απόλυτο «πάγωμα» καταβολής υποχρεώσεων στην εφορία για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα, μετά την αφαίρεση ενοικίου ή δόσης στεγαστικού δανείου, κάτω από 1.200 ευρώ τον μήνα, μέχρι να είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Προς το παρόν, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αντιμετωπίσει το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών από «μικρά ψάρια» (οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και μέχρι 75.000 ευρώ για επιχειρήσεις) με νέα παράταση της προθεσμίας έως τις 16 Ιουλίου για ευνοϊκή ρύθμιση εξόφλησης σε δόσεις.