Δεν αποκλείεται νʼ αλλάξει ένας Αρχηγός

Πληροφορίες αναφέρουν ότι γενικότερα οι κρίσεις θα είναι περιορισμένες, με ελάχιστες αλλαγές στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο του Στρατού Ξηράς, περισσότερες στο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο και ακόμη περισσότερες στο Αεροπορικό Συμβούλιο. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανή αλλαγή ενός Αρχηγού Γενικού Επιτελείου.

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει περίπου θεσμικό πρόβλημα στο Πολεμικό Ναυτικό, αφού οι μισοί ναύαρχοι είναι συμμαθητές(!), ενώ υπάρχουν και οι τρεις απόστρατοι που είχαν ανακληθεί στην ενέργεια το 2009, επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου (πρόκειται για τους Ναυάρχους Αποστολάκη, Κατσάρη και Ζώτο). Πιο χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στην Πολεμική Αεροπορία, όπου η πλειονότητα των Πτεράρχων είναι επιλογές του Ευάγγελου Βενιζέλου και του «κολλητού» του, επίσης επανελθόντα από την αποστρατεία το 2009, υποπτέραρχου Σάκη Παπανικολάου. Να το πούμε απλά, στην ΠΑ τα πράγματα δεν είναι «ισορροπημένα» και γι’ αυτό υπάρχουν πολλές γκρίνιες και πιέσεις για αλλαγές.

Πάντως η τοποθέτηση του Δημήτρη Ελευσινιώτη ως υφυπουργού έπειτα από απαίτηση Βενιζέλου περιπλέκει τα πράγματα, αφού εκ των πραγμάτων θα υπάρξουν συμβιβασμοί. Ήδη ακούγεται ότι κάποιος εκ των επανελθόντων ναυάρχων το 2009 έχει βάλει «πολύ μεγάλο μέσο», όχι κατ’ ανάγκην πολιτικό, προκειμένου να παραμείνει στην ενέργεια, ενώ αντίστοιχες είναι οι «υψηλές πιέσεις» για τη διάσωση του κ. Παπανικολάου.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, που την πρώτη εβδομάδα των καθηκόντων του έδειξε πολύ θετικά στοιχεία, αν και κρατά κλειστά τα χαρτιά του, έχει σχηματίσει άποψη και θα πράξει το δέον… Αρκεί να ζητήσει τον φάκελο με τις ερωτήσεις, τις δηλώσεις και τα δελτία Τύπου του Τομέα Άμυνας της ΝΔ για τα συγκεκριμένα θέματα…


Σχολιάστε εδώ