Από τον Αβραμόπουλο στον Παπούλια και από τον Ράπανο στον Στουρνάρα…

ΠΛΗΓΜΑ στο προφίλ της κυβέρνησης προκάλεσαν οι κακοί χειρισμοί στο ζήτημα της εκπροσώπησης της χώρας μας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αρνητικές εντυπώσεις δημιούργησε και η κατάληξη που είχε η υπόθεση με την υπουργοποίηση του Β. Ράπανου. Κάτω από άλλες συνθήκες και σε άλλη χρονική στιγμή το κόστος θα ήταν μεγαλύτερο…

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιρρίπτουν στα μέλη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας μας στις Βρυξέλλες τις ευθύνες για το «αλαλούμ» που προκλήθηκε γύρω από το πρόσωπο που θα εκπροσωπούσε τη χώρα μας στην κρίσιμη Σύνοδο την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Όφειλαν, όπως λένε, να έχουν ενημερώσει την κυβέρνηση ότι βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών εκπρόσωπος μπορεί να είναι είτε ο εκλεγμένος πρωθυπουργός είτε ο αρχηγός του κράτους, στην προκειμένη περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από άλλες πλευρές επισημαίνεται ότι μερίδιο ευθυνών έχει και η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία θα έπρεπε να ενημερώσει εγκαίρως τον Δ. Αβραμόπουλο, ενώ στο στόχαστρο βρίσκεται και το επιτελείο του Μαξίμου. Οι μεν δεν γνώριζαν, οι δε δεν ρώτησαν… Αποτέλεσμα; Ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος ξεκίνησε συσκέψεις με κυβερνητικά στελέχη έτσι ώστε να ενημερωθεί για την ατζέντα της Συνόδου, να μελετήσει τις θέσεις της χώρας μας, για να εμφανιστεί έτοιμος στη Σύνοδο.

Ένα 24ωρο αργότερα ήρθε η ειδοποίηση από τις Βρυξέλλες ότι από τη στιγμή που ήταν αδύνατον να ταξιδεύσει ο πρωθυπουργός, ο μόνος που μπορούσε να τον αντικαταστήσει ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ακολούθησαν νέες συσκέψεις, αυτήν τη φορά υπό τον Κ. Παπούλια, συναντήσεις, τηλεφωνικές επικοινωνίες κ.λπ.

Όλα αυτά, όπως ήταν φυσικό, βγήκαν και εκτός συνόρων και κάθε άλλο παρά ωφέλησαν το κύρος της χώρας, σε μια περίοδο μάλιστα που βρισκόμαστε στο «μάτι του κυκλώνα». Στην υπόθεση Ράπανου οι εξελίξεις είχαν αντίκτυπο περισσότερο στο εσωτερικό. Δεν είναι, άλλωστε, συνηθισμένο φαινόμενο να ανακοινώνεται η υπουργοποίηση ενός προσώπου, την επομένη να εισάγεται στο νοσοκομείο και τρεις ημέρες μετά να ανακοινώνεται η παραίτησή του, πριν καν ορκιστεί. Οι πάντες γνώριζαν ότι ο κ. Ράπανος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και πολύ δύσκολα θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και το βαρύ πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών.

Παρά ταύτα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν να του αναθέσουν τα συγκεκριμένα καθήκοντα, ενώ κι ο ίδιος αποδέχτηκε την πρόταση. Ήρθε, ωστόσο, το λιποθυμικό επεισόδιο, οι γιατροί το απέδωσαν στο στρες, που τον οδήγησε στο νοσοκομείο και στη συνέχεια στην παραίτηση. Αποτέλεσμα; Πρωθυπουργός και πολιτικοί αρχηγοί… έτρεχαν από την αρχή να βρουν υπουργό Οικονομικών! Για να καταλήξουν στον Γ. Στουρνάρα, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί και για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το όλο κλίμα επιβαρύνθηκε από τις φήμες που κυκλοφόρησαν, σύμφωνα με τις οποίες αιτία της παραίτησης του κ. Ράπανου δεν ήταν το πρόβλημα υγείας, αλλά το ότι δεν ικανοποιήθηκαν οι όροι του για τα πρόσωπα που θα στελεχώνουν το οικονομικό επιτελείο. Φήμες που δεν επιβεβαιώθηκαν αλλά και δεν διαψεύστηκαν από καμιά πλευρά.


Σχολιάστε εδώ