αμυντικά θέματα

Για να κάνουμε χαρούλες…

• Η TRANSPARENCY INTERNATIONAL μας «επισκέπτεται» ξανά. Σε έρευνά της, που δημοσιεύθηκε αρχές Ιουνίου (Κ 15.6), αξιολογήθηκαν στις 25 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, 12 δημοκρατικές αρχές διαφάνειας.
• Από τις 12, μόνο σε 2 ανταποκρίνεται η μυροβόλος Ελλάς. Η συμμετοχή, βέβαια, του ΥΕΘΑ είναι σημαντική σε αυτόν τον θρίαμβο. Λεπτομέρειες, προσεχώς.

ΑΟΟΑ

• Προχωρούν, έστω καρκινοβατούσες, οι διαδικασίες που άρχισαν με συγκρότηση κοινής Επιτροπής ΥΕΘΑ – ΥΠΕΚΑ (με πρωτοβουλία των τότε υπουργών Δημ. Αβραμόπουλου – Νικ. Σηφουνάκη) για την επίλυση του από… πεντηκονταετίας, εν αφασία, θέματος της τακτοποίησης των οικοπέδων του ΑΟΟΑ στο Πικέρμι.

• Δεν θα γίνει τίποτε τελικά, αν δεν επέμβουν δραστήρια οι νέοι υπουργοί, ώστε να εξουδετερωθούν οι συστηματικοί «ναρκοθέτες» του ΥΠΕΚΑ, που, ενώ εγκρίνουν μετά χαράς και ζητωκραυγές τις διευθετήσεις όμορφων Οικοδομικών Οργανισμών Κουλουροπωλών, Οινολόγων και Κηροπλαστών, αρνούνται πεισματικά να υιοθετήσουν άκρως τεκμηριωμένες προτάσεις του ΑΟΟΑ.

• Τον λόγο έχει ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος, που από αυτόν αναμένουν οι απόστρατοι την παρέμβαση.

Miracolo!

• Ήτοι, miracle αγγλικά και θαύμα ελληνιστί.

• Την ώρα που ορκιζόταν ο νέος υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, η ΓΔΑΕΕ, διά χειρός του γενικού διευθυντή της, υπέγραψε πιστοποίηση ΑΩ ύψους 11.610.304,04 δολαρίων (αυτό το 04 με σκοτώνει) στην BOEING για βλήματα HARPOON του ΠΝ (πρόγραμμα ΑΩ 01/2008).

• Ο υπουργός το έμαθε μετά, αν το έμαθε…

H EΛΒΟ

• H συμμετοχή της εταιρείας στη SOFEX 2012 (Ιορδανία) μαρτυρά την εξωστρέφεια της επιχείρησης. Βγήκε από το «καβούκι» της και αναζητά αγορές πέραν της, εξαντλημένης πλέον, ελληνικής.

• Το περίπτερό της στο Αμμάν παρουσίασε μεγάλη κίνηση και, επιπλέον, προχωρούν σε συμφωνία για υποστήριξη Μ113 της χώρας.

Ειδικοί μιζαδόροι

• Η πτωχή αλλά έντιμος Ελλάς ήταν γνωστή ανέκαθεν για τους ανθρώπους του πνεύματος, καλλιτέχνες, τα μάρμαρα και τα νησιά της.

• Σήμερα, σύμφωνα με τις καταγγελίες του ΟΟΣΑ, διαθέτει ειδικούς μεσάζοντες, προφεσόρους στο είδος τους, από εμπειρίες κτηθείσες από όργιο της διαφθοράς στην Ελλάδα, που επιλέγονται από το διεθνές κύκλωμα της μίζας και χρησιμοποιούνται καταλλήλως.

• Τρεις από αυτούς, η ελίτ, επελέγησαν από τη MAGYAR TELEKOM, θυγατρική της DEUTSCHE TELEKOM, για να εκμαυλίσουν αξιωματούχους της ΠΓΔΜ (2005-2006) με 4.875 εκατ. ευρώ, ώστε να εμποδίσουν την εισροή ανταγωνιστών στη χώρα. Ο επικεφαλής, σύμφωνα με την ειδησεογραφία, είναι κορυφαίος επιχειρηματίας (well known entepreneur).

• Αν μάθω ότι ο περί ου ο λόγος είναι γνωστός μεγαλοβαρόνος των εξοπλισμών, δεν θα αντέξω…

• Ο ΟΟΣΑ, με έρευνά του, διαπίστωσε ότι οι ελληνικές αρχές, αν και γνώριζαν την υπόθεση της δωροδοκίας, ουδέν έπραξαν. Τελικά ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του αναφέρεται δηκτικά και ειρωνικά στην αποφυγή των ελληνικών διωκτικών αρχών να ακουμπάνε μεγάλα ονόματα.

• Επειδή πιο πάνω αναφέρθηκα σε μιζαδόρους – προφεσόρους, δεν αποφεύγω τον πειρασμό να αναφέρω ότι μεγαλολαμόγιο είχε προωθηθεί από τον παντοδύναμο, τότε, Άκη σε κατάλληλη θέση καθηγητή – προφεσόρου σε έδρα Οικονομίας Άμυνας σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Για να μην ξεχνάμε…

Αντισταθμιστικά
αντιαεροπορικού OSA/AK

• Που προκύπτουν από τα προγράμματα για επέκταση ορίου ζωής των οπλικών αυτών συστημάτων.

• Σημειώνω απλώς για την ιστορία, αλλά και για να ευθυμήσουμε ολίγον, ότι τα πρώτα συστήματα προσεφέρθησαν δωρεάν από τη Γερμανία (από αποθέματα του Στρατού της τ. Ανατ. Γερμανίας) το… 1991 στον τότε ΥΕΘΑ, Γ. Βαρβιτσιώτη.

• Περί το 1992, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας πίεζε τον κ. Γ. Β. να πάρει κι άλλα, όσα θέλει και με τα ανταλλακτικά τους, αλλά το ΓΕΣ δεν τα ήθελε διότι, όπως υποστήριζε, και ορθώς, είναι ήδη παρωχημένα.

• Το 1998, όμως, ο Άκης και η παρέα του έσπευσε να αγοράσει από τον Ρωσικό Στρατό (ξεχασμένα σε μια αποθήκη) 30 νέα συστήματα, έναντι… 40 εκατ. δολαρίων! Ποιος άκουγε τον Στρατό, που έλεγε ότι δεν τα θέλει… Έβαλε 2-3 δικούς του και έκαναν «εισήγηση», κατά τα γνωστά…

• Επ’ ευκαιρία, αναφέρω για ενημέρωση των κ. Α/ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ ότι τεκμηριωμένη εισήγηση για αναβάθμιση των βλημάτων του άλλου, λίαν αξιόμαχου, οπλικού συστήματος RN-70, εκ Ρωσίας, που το βεληνεκές τους από 20 km γίνεται 42, «επνίγη» μεγαλοπρεπώς από το σύστημα Βασιλάκου.

Περί Συρίας ο λόγος

• Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ έδωσε προχθές ο αν. τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας. Το θέμα ήταν η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την κατάρριψη του τουρκικού αναγνωριστικού αεροσκάφους από τη Συρία. Συγκρατούμε δύο αποσπάσματα από όσα είπε ο κ. Γκίκας: «Σήμερα λοιπόν με τον άξονα Ελλάδας – Ισραήλ να ενισχύεται και με όλη τη δυναμική που έχει αποκτήσει από την προοπτική έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, γίνεται απολύτως κατανοητή η μεγάλη αξία που έχει η στρατηγική αυτή σύγκλιση για τα εθνικά μας συμφέροντα. Να σημειώσουμε ότι πλέον τα εθνικά μας συμφέροντα στην περιοχή είναι ομόρροπα με αυτά της Δύσης, κι αυτό διότι έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ΕΕ να μην εξαρτάται ενεργειακά από τρίτες χώρες, αλλά από χώρες της ΕΕ όπως είναι η Κύπρος και η Ελλάδα».

«Γνωρίζω ότι έχουν ήδη δοθεί εντολές και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και βεβαίως στο υπουργείο Εξωτερικών να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Θεωρώ ότι ο ρόλος της χώρας μας υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά και στο θέμα της Συρίας θα είναι εποικοδομητικός. Θα έχουμε έναν εποικοδομητικό ρόλο στα δρώμενα στην ευρύτερη γεωπολιτική μας περιοχή, πάντοτε με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου -αυτή είναι, άλλωστε, η πάγια θέση της χώρας μας- και βεβαίως υπηρετώντας τα ζωτικά εθνικά μας συμφέροντα».


Σχολιάστε εδώ