Έρχεται η ώρα των αλλαγών

Όπως έχει δηλώσει κατά καιρούς ο δήμαρχος, δεν πρόκειται να αλλάξει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάσος Κάρλες, ενώ στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο τόνισε ότι δεν θα αντικατασταθεί η πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ Πασχαλίνα Καλλαγιά, η οποία είναι επιτυχημένη και έχει αναπτύξει στον υπερθετικό βαθμό την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό στην πόλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνει στη θέση του και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Κουβάτσος. Να θυμίσουμε ότι τις παραιτήσεις των αντιδημάρχων και των εντεταλμένων συμβούλων είχε ζητήσει και είχε πάρει ο δήμαρχος πριν από τις εκλογές του Μαΐου.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στους συμβούλους που προαλείφονται για αντιδήμαρχοι είναι η δήλωση του Γιάννη Αγγελόπουλου που είπε δημόσια ότι αισθάνεται όπως ο Γκάλης στον πάγκο…

****

// Οι πολιτικές εξελίξεις αλλά και συγκεκριμένα γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες μέρες πείθουν ότι η λύση για τη βιωσιμότητα του δημοτικού ραδιοσταθμού του Πειραιά Κανάλι 1 – 90,4 δεν θα αργήσει. Όπως αποκάλυψε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, στις επόμενες είκοσι μέρες θα έχει συναντηθεί με εκπροσώπους της κυβέρνησης και θα έχει τις δεσμεύσεις που απαιτούνται για να μειώσει το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης με μετάταξη προσωπικού του στον δήμο αλλά και τη διασφάλιση «οικονομικών ενέσεων» διά της αλλαγής του τρόπου κατανομής των ΚΑΠ. Από την άλλη, ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Κυριάκος Μανωλάκος με κάποιες επαφές που είχε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας απέσπασε υποσχέσεις για τη χορηγία εκπομπών του δημοτικού ραδιοσταθμού από σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες, κάτι που αποτελεί στόχο του από την πρώτη στιγμή που κατέλαβε αυτήν τη θέση, δηλαδή να γίνει το Κανάλι 1 – 90,4 βιώσιμο χωρίς να χρειάζεται την επιχορήγηση του δήμου. Ο στόχος βέβαια είναι αρχικά να μειωθεί η επιχορήγησή του και σταδιακά να καταργηθεί εντελώς.

// Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Β. Μιχαλολιάκου, Γ. Μελάς, γιος του βουλευτή του κόμματος του Καμμένου στην Α’ Πειραιά Παναγιώτη Μελά, όχι μόνο καταψήφισε θέμα που έφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος, αλλά το κατήγγειλε και ως ύποπτο! Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή έφερε προς ψήφιση την έγκριση επιχορήγησης της Οργάνωσης «Εθελοντική Δράση» με 10.000 ευρώ. Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Γ. Μελάς είπε ότι έψαξε, αλλά ακόμα και στο διαδίκτυο οργάνωση μ’ αυτό το όνομα δεν βρήκε. Διερωτήθηκε λοιπόν ποιος ο λόγος να επιχορηγούνται οργανώσεις-»φαντάσματα», τη στιγμή που υπάρχουν εργαζόμενοι σε δημοτικές επιχειρήσεις που παραμένουν απλήρωτοι. Την ίδια στάση όμως κράτησε κι άλλη δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας, η οποία μάλιστα ήταν υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στις τελευταίες εκλογές, η Ζωή Ρούσσου, που δήλωσε ότι ο δήμος έχει την ΚΟΔΕΠ, δηλαδή Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πρόνοιας και Εθελοντισμού, οπότε δεν χρειάζεται να χρηματοδοτεί κι άλλες. Ρώτησε μάλιστα ποια είναι αυτή η εταιρεία που θέλει ο δήμος να χρηματοδοτήσει, πότε ιδρύθηκε, ποιο είναι το καταστατικό της και ποιος είναι ο πρόεδρός της. Ο αντιδήμαρχος Τάσος Κάρλες, που πήρε τον λόγο στη συνέχεια, τόνισε πως αν δεν έχει καταστατικό, δεν μπορεί να πάρει χρήματα από τον δήμο. Κάποιος όμως από την πλειοψηφία φώναξε ότι η οργάνωση αυτή είναι ΜΚΟ και έχει καταστατικό από το 2004. Ο γενικός γραμματέας του δήμου Στ. Διαμαντίδης δήλωσε ότι το καταστατικό της εταιρείας θα παραδοθεί σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους στη μεθεπόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση απαίτησε να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος μέχρι να τεθεί στη διάθεση των συμβούλων το καταστατικό της εν λόγω εταιρείας. Ο δήμαρχος όμως επέμεινε να ληφθεί απόφαση αμέσως, λέγοντας ότι άλλοι άρμεξαν για χρόνια τον ελληνικό λαό με τις ΜΚΟ. Τελικά, το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία και η «Εθελοντική Δράση» θα πάρει τα δέκα χιλιάρικα…

// Πάλι το θέμα των δύο πλαζ του Πειραιά, στα Βοτσαλάκια και τη Φρεαττύδα, έφεραν στο δημοτικό συμβούλιο οι σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δήμαρχος πάντως ξεκαθάρισε πως οι πόρτες στις δύο πλαζ θα είναι ανοικτές για το κοινό. Όποιος θέλει να κάνει μπάνιο ή χρήση της πλαζ θα μπορεί να το κάνει ελεύθερα, χωρίς να πληρώσει τίποτα. Δεν θα υπάρχει εισιτήριο, αντίθετα ο κόσμος θα έχει και ομπρέλα, για να μην τον «καίει» ο ήλιος χωρίς την παραμικρή υποχρέωση. Οι επιχειρηματίες που κατόπιν διαγωνισμού ανέλαβαν την εκμετάλλευση των παραλιών θα είναι υποχρεωμένοι να φυλάσσουν τους χώρους, να τους διατηρούν καθαρούς, να τους αναπλάσουν, να διαθέτουν ομπρέλες δωρεάν για όλους τους λουομένους και να διατηρούν την περιοχή σε άριστη κατάσταση.

// Εκτεταμένους ελέγχους στα καταστήματα και στα περίπτερα για να διαπιστωθεί αν έχουν καταβάλει τα τέλη κατάληψης δημόσιου χώρου έχει ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα η Δημοτική Αστυνομία. Σύμφωνα με οδηγίες του αρμόδιου αντιδημάρχου Γ. Δαβάκη, αρχικά οι δημοτικοί αστυνομικοί έκαναν ενστάσεις και παρατηρήσεις που φαίνεται ότι απέδωσαν, αφού από την πρώτη εβδομάδα 174 περιπτεριούχοι έσπευσαν να πληρώσουν τα τέλη που τους αναλογούσαν.

// Αυτήν την εβδομάδα θα δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία η περιφερειακή λεωφόρος του λιμανιού, από τη Μόνιμη Δεξαμενή μέχρι τη λεωφόρο που οδηγεί στην Ιχθυόσκαλα, η οποία είχε κλείσει εδώ και δεκαπέντε μέρες για λόγους συντήρησης. Επειδή όμως κάποιες πληροφορίες επιμένουν πως δεν πρόκειται για έργα συντήρησης, αλλά έγιναν κάποιες κατολισθήσεις στην υπόγεια σήραγγα μπροστά από την Πυροσβεστική, μήπως μπορεί κανένας αρμόδιος να πει υπεύθυνα τι συμβαίνει; Το έργο αυτό έγινε το 2001, οπότε, αν σε δέκα χρόνια άρχισαν οι κατολισθήσεις, υπάρχει σίγουρα κατασκευαστικό πρόβλημα. Κι αυτό είναι που δημιουργεί πρόσθετες υποχρεώσεις στους αρμόδιους για να πουν ακριβώς τι συμβαίνει. Έτσι δεν είναι;

// Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Άργος και Ηρακλής» που διοργάνωσε ο Δήμος Άργους και ο Όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων στο Εργατικό Κέντρο Άργους. Στόχος του σημαντικού αυτού συνεδρίου ήταν να τεκμηριώσει την ιδιαίτερη σχέση Ηρακλέους και Άργους, να αποδείξει ότι οι άθλοι του Ηρακλή υπηρετούν τα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία Προφορικής και Άυλης Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και, τέλος, να αξιοποιηθούν τα σημαντικά εκείνα στοιχεία, που θα ενισχύσουν τη μεγάλη αναπτυξιακή πρόταση για τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου με θέμα τον Ηρακλή. Στη λήξη του συνεδρίου ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος και ο πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων Ιωάννης Μαρωνίτης απένειμαν αναμνηστικά και μετάλλια στους ομιλητές.

// Άλλο ένα μεγάλο έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και την οδική συγκοινωνία στην περιοχή της Τροιζηνίας θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής έπειτα από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δημήτρη Κατσικάρη. Πρόκειται για τη χρηματοδότηση του μεγάλου έργου βελτίωσης της επαρχιακής οδού Δρυόπης (κόμβος Καλλονής) – Γαλατά. Το έργο εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αττική», γεγονός πολυσήμαντο που ανοίγει πλέον τον δρόμο για την εύκολη και ασφαλή προσβασιμότητα στην Τροιζηνία, τον Πόρο και την Ύδρα και την τόνωση της τουριστικής κίνησης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 34.100.000 ευρώ.

// Απίστευτο και όμως αληθινό. Αστυνομικοί συνέλαβαν στο λιμάνι εξηντάχρονο ταξίτζη, που ανήκει στο νεοσύστατο σωματείο των ταξί του Πειραιά, γιατί βρέθηκε στο αυτοκίνητό του δεύτερο ταξίμετρο, το οποίο όμως δεν λειτουργούσε! Και μάλιστα τον κράτησαν επί περίπου 6 ώρες στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας δεμένο με χειροπέδες, μέχρι να διαπιστώσουν ότι το ταξίμετρο αυτό ήταν απενεργοποιημένο από χρόνια! Όπως αποκαλύφθηκε, ο άτυχος ταξιτζής είχε αγοράσει μεταχειρισμένο το αυτοκίνητο από τη Γερμανία. Εκεί τα ταξί έχουν το ταξίμετρο πάνω από τον καθρέφτη. Ο νέος ιδιοκτήτης έβαλε κανονικά το συνηθισμένο ταξίμετρο και λειτουργούσε όπως όλοι νομιμότατα, αφού το γερμανικό ταξίμετρο είχε απενεργοποιηθεί από τη στιγμή που ο γερμανός ιδιοκτήτης του το πούλησε. Κανονικά, κατά την ταξινόμηση το υπουργείο Μεταφορών θα έπρεπε να αφαιρέσει το ταξίμετρο, αλλά κάτι τέτοιο δεν το έκανε, με αποτέλεσμα το ταξί να κυκλοφορεί μ’ ένα κανονικό ταξίμετρο και μ’ ένα άχρηστο. Οι αστυνομικοί όμως θεώρησαν ότι είχε το ταξίμετρο για να κάνει… λαδιές και τον συνέλαβαν. Έτσι ένας ανύποπτος επαγγελματίας «πλήρωσε» το λάθος του υπουργείου Μεταφορών. Οι συνάδελφοί του πάντως καταγγέλλουν πως για… ψύλλου πήδημα οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν τους ταξιτζήδες του Πειραιά και τους «κόβουν» εξωφρενικά πρόστιμα, ενώ πριν αποκοπούν από τον ΣΑΤΑ και ιδρύσουν δικό τους σωματείο, δεν τους αντιμετώπιζαν με την ίδια αυστηρότητα.

// Όλος ο… Πειραιάς βρέθηκε την Τρίτη το μεσημέρι στο νεκροταφείο του Σχιστού για ν’ αποχαιρετίσει έναν ευπατρίδη της Δικαιοσύνης και της κοινωνίας, τον Όθωνα Μανωλάκο, που έφυγε από κοντά μας πλήρης ημερών σε ηλικία 89 ετών. Παρά την αφόρητη ζέστη, πάρα πολλοί Πειραιώτες, και κυρίως οι καταγόμενοι από τη Μάνη, έσπευσαν να δώσουν τον τελευταίο ασπασμό σ’ έναν δικαστικό λειτουργό που σ’ όλο το διάστημα της θητείας του αλλά και της ζωής του το μόνο που έκανε ήταν να βοηθά τον κόσμο. Στην εξόδιο ακολουθία είδαμε τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κ. Αρβανιτόπουλο, τον δήμαρχο Πειραιά Β. Μιχαλολιάκο, τους βουλευτές Γ. Τραγάκη και Κ. Κατσαφάδο, τους μισούς αντιδημάρχους του Πειραιά και πολλούς δημοτικούς συμβούλους, μια και ο γιος του εκλιπόντος Κυριάκος, εκλέγεται επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, ενώ είναι και πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ. Η στήλη εκφράζει στην οικογένεια του αξέχαστου Όθωνα, και ειδικά στα παιδιά του Κυριάκο, Τάκη και Κική, τα θερμά της συλλυπητήρια και εύχεται να ζήσουν πολλά χρόνια και να θυμούνται τον πατέρα τους ακολουθώντας την ίδια λεβέντικη και αλτρουιστική περπατησιά…


Σχολιάστε εδώ