Έκπτωτη η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ

Η δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων, η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος που αποκάλυπτε ρευστοποιήσεις στα αποθεματικά του Ταμείου μετά το PSI και η παρέμβαση Εισαγγελέα είχαν διαμορφώσει ήδη κλίμα έντασης. Η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Ελένη Σπανοπούλου απέρριψε πολλές φορές την πρόταση εκλογής ανεξάρτητου προέδρου για τη διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης, γεγονός που επέφερε επιπλέον ένταση. Εν μέσω έντονων επικρίσεων, συζητήθηκαν τελικά μόνο τέσσερα από τα εννέα θέματα της συνέλευσης. Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ υποστήριξε αρχικά πως δεν αποδέχεται το PSI και θεωρεί πως τα 115 εκατ. ευρώ ήταν ρευστό και ως τέτοιο το απαιτεί. Δεν μπόρεσε, ωστόσο, να εξηγήσει πώς μπορεί να συμβεί αυτό από τη στιγμή που προχώρησε σε 5 «αναλήψεις» (όπως υποστηρίζει) των 5 εκατ. ευρώ το κρίσιμο διάστημα μετά το PSI. Επίσης, δεν απάντησε πώς είναι δυνατόν να αναγνωρίζει το PSI με την κατάθεση του προϋπολογισμού της στις 24 Απριλίου και να λέει στη γενική συνέλευση πως δεν γνώριζε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε σε «κούρεμα» των ομολόγων.

Παρά τα συνεχή προσκόμματα, το σύνολο των ομιλητών αποκάλυψε τις ευθύνες της διοίκησης στη διαχείριση των αποθεματικών του Ταμείου και την τακτική της ρευστοποίησής τους, με αποτέλεσμα να χαθούν περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ μετά το «κούρεμα» των 100 εκατ. ευρώ που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος. Τα ερωτήματα έπεφταν βροχή, αποχώρησαν δύο μέλη του ΔΣ, οι Αρ. Δεμερτζής και Π. Τσούτσιας, και το κλίμα έγινε εκρηκτικό όταν η Ελ. Σπανοπούλου, με επίκληση του Καταστατικού, για μια ακόμη φορά ανακοίνωσε λίγο πριν από τις εννιά το βράδυ πως «η συνεδρίαση λύεται». Αμέσως η ένταση ξέσπασε και ασφαλισμένοι κινήθηκαν προς το προεδρείο για να εμποδίσουν την αποχώρησή της. Στο πανδαιμόνιο, άνδρας της ασφάλειας της προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ την άρπαξε από τον λαιμό και την έσυρε ανάμεσα στους δεκάδες ασφαλισμένους που φώναζαν. Στον συνωστισμό που σημειώθηκε, χτυπήθηκε από την ασφάλεια της Ελ. Σπανοπούλου σοβαρά δημοσιογράφος από τη Θεσσαλονίκη, που του έσπασαν την κλείδα, και ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος.

Τελικά επικράτησαν οι ψύχραιμες φωνές και ύστερα από πρόταση της Νανάς Νταουντάκη τη θέση του προέδρου της συνέλευσης πήρε ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ Π. Νεστορίδης, ενώ στο προεδρείο βρισκόταν και η Ελένη Δελβενιώτη. Στις ψηφοφορίες πριν από τα μεσάνυχτα καταψηφίστηκαν με συντριπτικές πλειοψηφίες ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του ΔΣ, καθώς και ο οικονομικός προϋπολογισμός του ΕΔΟΕΑΠ. Εγκρίθηκε, με πλειοψηφία επίσης, ψήφισμα το οποίο η διοίκηση του Ταμείου αρνιόταν επίμονα να θέσει υπόψη της συνέλευσης, με το οποίο ζητείται η παραίτηση της διοίκησης και η επιστροφή όλων των κλεμμένων αποθεματικών του ΕΔΟΕΑΠ.

Ο λόγος στις συνδικαλιστικές ενώσεις

Η δραματική γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ άνοιξε τον χορό των αντιδράσεων σε επίπεδο συνδικαλιστικών ενώσεων. Λίγο πριν από τη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου την Πέμπτη, είχαν τοποθετηθεί όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στον ασφαλιστικό οργανισμό. Όλες ανεξαιρέτως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διαφωνούν με τις αποφάσεις του ΔΣ για αύξηση των εισφορών από 3% σε 6%, απαιτούν να πάρει πίσω ο Οργανισμός τις περικοπές και ζητούν την επιστροφή των κλεμμένων από την Τράπεζα της Ελλάδος και το PSI. Από το ΔΣ του Ταμείου παραιτήθηκαν πριν από τη συνεδρίαση του Οργάνου η Μ. Παπατόλια από την ΕΠΗΕΑ και η Ε. Δελβινιώτη από την ΕΣΗΕΑ, η οποία το ανακοίνωσε στη γενική συνέλευση. Η ΕΣΗΕΑ, χωρίς να μιλάει ευθέως για παραιτήσεις, κάλεσε τα μέλη της διοίκησης να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ακόμη, ζητάει από την Τράπεζα της Ελλάδος τα πλήρη στοιχεία προ και μετά PSI, ενώ απαιτεί διαχειριστικό έλεγχο στον ΕΔΟΕΑΠ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΠΟΕΣΥ, ενώ η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜ-Θ καταδίκασε και τη «βία» στη γενική συνέλευση. Πιο ανοικτά για παραιτήσεις και διενέργεια εκλογών στον ΕΔΟΕΑΠ μιλάει η ΕΠΗΕΑ. Η Ένωση Προσωπικού κάλεσε τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου να σεβαστούν τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης και να προκηρύξουν αμέσως εκλογές.

Η αγορά Νοσοκομείου είναι η αιτία για τη ρευστοποίηση των αποθεματικών;

Ένα από τα καίρια ερωτήματα που τέθηκαν, χωρίς απάντηση, ήταν για την απόφαση του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ να ρευστοποιήσει τα αποθεματικά που απέμειναν ως νέα ομόλογα μετά το PSI στην Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο φέρνει στην επιφάνεια το σενάριο των τακτικών κινήσεων από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών οργανισμών ΜΜΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απόσυρση αποθεματικών, με πέντε συνεχόμενες αναλήψεις, ύψους 25 εκατ. ευρώ, πιθανόν να σχετίζεται με τον στόχο εξαγοράς νοσοκομείου, όπως το «Ερρίκος Ντυνάν», από τον ΕΔΟΕΑΠ! Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα της ανάληψης από τον Οργανισμό της διαχείρισης ενός δημόσιου νοσοκομείου είχε τεθεί από την άνοιξη του 2012, λίγο πριν από το «κούρεμα» των ομολόγων και των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, και είχε συζητηθεί και στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ. Η διαχείριση θα δινόταν από την κυβέρνηση και οι συνδικαλιστικές ενώσεις το παζάρευαν για να αποδεχθούν το «κούρεμα», επιμένουν οι συνδικαλιστές που αντιτάχθηκαν στην τακτική αυτή των επαφών με την προηγούμενη κυβέρνηση. Οι διαφωνίες που εκδηλώθηκαν από τα άλλα Ταμεία του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ στο σχέδιο ενοποίησης των παροχών υγείας ανάμεσα σε ΕΔΟΕΑΠ και ΕΤΑΠ – ΜΜΕ οδήγησαν σε απόσυρση της κυβερνητικής πρωτοβουλίας. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η «συνεργασία» μεταξύ των δύο Οργανισμών στον τομέα των παροχών και της υγείας ήταν το τέταρτο ζήτημα προς συζήτηση στη γενική συνέλευση, θέμα που τελικά δεν ετέθη.


Σχολιάστε εδώ