XΡΗΜΑτιστήριο

> Αυτές ναι, είναι σοβαρές μειώσεις, όχι σαν εκείνες που κάνουν οι δικοί μας και τις διαφημίζουν κιόλας! Σε περικοπές αμοιβών της τάξεως του 50% για τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και 25% για τα υπόλοιπα μη εκτελεστικά μέλη προχώρησε η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου.

> Μια στρατηγική που είναι απλή στη σύλληψη, αλλά πολύπλοκη στην εκτέλεση, καθώς χρειάζεται στήριξη σε όλα τα στάδιά της! Οι διοικήσεις κάποιων εισηγμένων ακολούθησαν την εξής διαδικασία, που τους πρόσφερε σημαντικά οφέλη (υπεραξίες, φοροελαφρύνσεις κ.λπ.): Αρχικά σύστησαν μια εταιρεία holding, που προχώρησε σε σταδιακή αγορά ιδίων μετοχών της μητρικής επιχείρησης από το ΧΑ, εν συνεχεία τα χαρτιά αυτά τα μεταβίβασε σε υπεράκτια επιχείρηση με εκτός κύκλου συναλλαγές και, τέλος, αυτή είτε τα πούλησε με έκπτωση, μέσω καλαθιών χαρτοφυλακίων επενδυτικών τραπεζών που παρέχουν ανωνυμία, στους βασικούς της μετόχους είτε τα έβαλε ενέχυρο με premium προκειμένου να δανειστεί χρήματα από τις τράπεζες και να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της.

> Οι αλλαγές είναι επιβεβλημένες όχι γιατί οι κρατικοί αξιωματούχοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά επειδή η ΝΔ, που έχει τη βασική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, θα πρέπει να έχει και τον πλήρη έλεγχο των νευραλγικών πόστων της! Μετά την ανακοίνωση των προσώπων που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση αναμένεται να ακολουθήσει παρέλαση ονομάτων για τις ΔΕΚΟ, τις υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες και τις ημικρατικές εταιρείες, όπου τα εγχώρια τζάκια θα δώσουν τον υπέρ πάντων αγώνα για να κρατήσουν τους δικούς τους.

> Προσέχουν για να έχουν! Αληθεύει ότι υπήρξαν ΑΧΕΠΕΥ αλλά και πλατφόρμες συναλλαγών που συμβούλεψαν τους μικρούς κυρίως πελάτες τους να κλείσουν τις ανοιχτές θέσεις και να απέχουν από τις αγορές, καθώς αναμένονται ακραίες διακυμάνσεις;

> Εξαρτάται από ποιους θέλουν να τα πάρουν! Με δεδομένο ότι το εκλογικό αποτέλεσμα απομάκρυνε την προοπτική εθνικοποίησης των τραπεζών, μήπως θα πρέπει να επανεξεταστεί και ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησής τους; Γιατί να μη γίνει με ομόλογα ανταλλάξιμα με μετοχές, ούτως ώστε το κόστος διάσωσης να μην επιβαρύνει ούτε τους φορολογουμένους αλλά ούτε και τους πιστωτές, οι οποίοι θα μπορούν να διαγράψουν μέρος των αξιώσεών τους λαμβάνοντας χαρτιά από τους βασικούς μετόχους των πιστωτικών ιδρυμάτων;

> Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει! Πόσες από τις διοικήσεις των εγχώριων επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, προκειμένου να καλύψουν τα νώτα τους ως προς τα απλήρωτα χρέη των δημόσιων υπηρεσιών, υπουργείων, ΟΤΑ κ.λπ., ακολούθησαν τη λογική τού «…καταθέτουμε μια αγωγή ώστε να αγοράσουμε χρόνο κι έχει ο Θεός…»;

> Κάποτε με έπειθαν τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα, τώρα όμως εξοργίζομαι όταν επιχειρούν να με παραπλανήσουν με κορόνες του τύπου: Έπεσε το κόστος χρήματος λόγω πολιτικής σταθερότητας! Από τη στιγμή που οι δημοπρασίες των εντόκων γραμματίων είναι σχεδόν προσυμφωνημένες με τις τράπεζες, που καλύπτουν τις ανταγωνιστικές και μη προσφορές, γιατί το επιτόκιο θα πρέπει να διαμορφώνεται στα υψηλά επίπεδα του 4,31%;

> Μα καλά, δεν μπορούσε να περιμένει ούτε τη γενική συνέλευση της εταιρείας ώστε να απαλλαχθεί από κάθε ευθύνη για τα πεπραγμένα της προηγούμενης χρήσης; Αληθεύει ότι ο πρώην μάνατζερ της Avenir κ. Αχείμαστος μεταλαμπαδεύει πλέον τις γνώσεις που απέκτησε στην πορεία της ηγεμονίας του σε άλλον εργοδότη, που έχει την ίδια δραστηριότητα και διεισδύει σε τομέα που αποτελούσε τον προνομιακό χώρο της εισηγμένης; Αν δεν τίθεται θέμα εμπιστευτικότητας πληροφοριών, επιχειρηματικών σχεδίων, εταιρικών μυστικών, σύγκρουσης συμφερόντων, λόγω της προηγούμενης θέσης του, σίγουρα αποτελεί ζήτημα ηθικής τάξης.

> Παρά τις σθεναρές διαψεύσεις, εμείς θα λέγαμε ότι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά! Αν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν την πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων της Εμπορικής σε τρίτους, αυτό που θα πρέπει να εύχονται οι υπόχρεοι είναι οι αγοραστές τους να είναι Έλληνες, ώστε να μη βρεθεί κάποιος να χρωστάει την οικία του σε κάποιο fund που ανήκει σε ιαπωνικά, αμερικανικά και γερμανικά συμφέροντα.

> Ας μην περιμένουν πολλά οι πιστωτές της Κεράνης! Οι συνεχείς άκαρπες προσπάθειες αναγκαστικού πλειστηριασμού των περιουσιακών στοιχείων της καπνοβιομηχανίας έχουν μειώσει την αξία τους στο 1/3 της αρχικής πρώτης τιμής.

> Ούτε τα προσχήματα δεν τηρούν κάποιοι! Είναι δυνατόν μία ημέρα μετά τις εκλογές και πριν καλά καλά παρθεί η εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης να προχωράει η διαδικασία τοποθέτησης του αντιπροέδρου του ΣΕΒ Χάρη Κυριαζή στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΔΜΗΕ;

> Μήπως θα έπρεπε να περιμένει την τοποθέτηση του νέου πολιτικού του προϊσταμένου, ώστε να πάρει τη γνώμη του και να μάθει αν θα παραμείνει στη θέση του; Γιατί ο κ. Μποτόπουλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έσπευσε να προκηρύξει διαγωνισμό με τους δικούς του όρους προκειμένου να επιλέξει τους ορκωτούς ελεγκτές που θα πραγματοποιήσουν τον έλεγχο των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της εποπτικής αρχής;

> Τυχαία η σειρά που ακολουθήθηκε; Δεν νομίζουμε! Προηγήθηκαν οι μεταβολές στα ποσοστά των insider της S&B Φλώρας – Μαρίας Κυριακοπούλου και Οδυσσέα Κυριακόπουλου (εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση μετοχών σε εταιρείες που διατηρούν στο εξωτερικό) και ακολούθησε η έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου τετραετούς διάρκειας και ποσού 110 εκατ. ευρώ (αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων).

> Στην ενέργεια θα πέσει το πολύ χρήμα, εκεί θα γίνουν οι μεγάλες μπίζνες! Σε μια περίοδο που αρκετές εταιρείες από πολλούς κλάδους βάζουν λουκέτο, στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Αυτήν τη φορά άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έλαβε η EnSCo SA, η οποία ελέγχεται από τον πρώην επικεφαλής της EGL.

> Κόσμος πάει κι έρχεται! Αλλαγές αναμένονται στο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, με τον κ. Βαρθολομαίο, που είχε τοποθετήσει προεκλογικά η ΝΔ, να φαίνεται να παίρνει τα κλειδιά του μαγαζιού, καθώς η νέα κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να επισπεύσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο είναι ουσιαστικό παγωμένο.

> Λέτε να περίμενε πρώτα να δει τα αποτελέσματα των εκλογών, να σιγουρευτεί για τη δημιουργία μνημονιακής κυβέρνησης και μετά να τοποθετηθεί; Μάλλον ναι, αφού ο πρόεδρος του ΟΤΕ προχώρησε σε αγορές μετοχών του Οργανισμού στις 19/6 και στις 20/6/2012.

> Άρχισαν τα όργανα μεταξύ παλαιών και νέων insiders! Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της PC Systems δεν ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την απαλλαγή του συνόλου των μελών της προηγούμενης διοίκησης (κ. Κ. Βουρδάκη, Γ. Λυγεράκη, Κ. Καρακώστα, Λ. Παπαλεοντίου και Στ. Παμιαδάκη).

> Με την προοπτική της να είναι αρνητική! Πόσο επηρεάζει τη συνεργασία της με τις εγχώριες τράπεζες, κυρίως σε ασφαλιστικά – επενδυτικά προγράμματα, η πρόσφατη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της ING Bank;

> Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές! Ναι στην επανεκκίνηση των πρότζεκτ, που με κοινοτικά ή ιδιωτικά κονδύλια, αφενός, θα περιορίσουν την κάμψη του ΑΕΠ και, αφετέρου, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, όχι όμως άλλο τσιμέντο και πίσσα.

> Και τώρα, τι; Πού είναι ο κατά τα άλλα λαλίστατος πρόεδρος του ΧΑ κ. Λαζαρίδης; Δεν έχει άποψη για το ενδεχόμενο υποβάθμισης του δείκτη από την MSCI; Εκτός κι αν θεωρεί δεδομένη την απομάκρυνσή του, οπότε σου λέει ας βγάλει ο επόμενος τα κάστανα από τη φωτιά.

> Υποχωρήσαμε ακόμη και στον παραγωγικό τομέα, που υποτίθεται ότι θα αποτελούσε ένα από τα δυνατά όπλα για την ανάταξη της οικονομίας μας! Την ώρα που το αγροτικό εισόδημα ανά εργαζόμενο στην ΕΕ αυξήθηκε κατά μέσο όρο 7%, το αντίστοιχο στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 5,6%.

> Σανίδα σωτηρίας στις θυγατρικές των τραπεζών! Γιατί τα μετά PSI εποχής ομόλογα των ασφαλιστικών εταιρειών δεν θα αποτιμηθούν στις τρέχουσες αξίες, αλλά στο 64,5% της ονομαστικής τιμής των παλαιών τίτλων;

> Σπεύδουν να τα κατοχυρώσουν, καθώς γνωρίζουν ότι μετά την απομάκρυνσή τους από το ταμείο η επιστροφή τους θα είναι δύσκολη! Οι έφοροι έχουν πάρει άνωθεν εντολές ώστε να συμψηφίζουν τυχόν επιστροφές φόρου με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, αποστέλλοντας στους φορολογουμένους τα χρήματα που έχουν απομείνει.

> Αλλιώς… πώς; H δωρεάν παραχώρηση θέσεων πάρκινγκ και η σημαντική μείωση στις τιμές των τετραγωνικών που αντιστοιχούν σε ημιυπαίθριους ή αυθαίρετα αποτελούν δέλεαρ για τους λίγους υποψήφιους αγοραστές νεόδμητων κατοικιών.

> Αν και αυτό δεν είναι στρέβλωση του ανταγωνισμού, τι είναι; Από τη στιγμή που τις περισσότερες φορές οι εγγυητικές των ελληνικών τραπεζών δεν γίνονται αποδεκτές, οι εγχώριες επιχειρήσεις καλούνται να προκαταβάλλουν στο ακέραιο τα ποσά για τις αγορές πρώτων υλών.

> Δεν το λέμε εμείς, το αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών! Μπορεί η κρίση να έχει σαρώσει τα πάντα στο διάβα της, οι μισθοί να έχουν περικοπεί και οι συντάξεις να μοιάζουν περισσότερο με βοηθήματα, ωστόσο οι τιμές στα ράφια όχι μόνο δεν έπεσαν, αλλά ανατιμήθηκαν κατά τον τελευταίο χρόνο.

***

> Τόσο απλά! Ποια ιδιωτικά συμφέροντα θα ευνοηθούν από το ενδεχόμενο κατάρρευσης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Αττικής; Δεν θέλει και πολλή σκέψη, αρκεί κάποιος να δει ποιοι έχουν επενδύσει στα σκουπίδια.

> Και τώρα τρεχάτε, ποδαράκια μου! Το πραγματικό και όχι το θεωρητικό άνοιγμα της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών αναμένεται να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα του νέου οικονομικού επιτελείου, καθώς τα συμφέροντα που εμπλέκονται είναι πολλά, μεγάλα και πιέζουν προς όλες τις κατευθύνσεις.


Σχολιάστε εδώ